BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Τα σκαθάρια της Κρήτης

Στην Κρήτη απαντώνται πάνω από 1500 καταγεγραμμένα είδη σκαθαριών, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι διπλάσιος.

askatharifoinikoeidwnjan19

365
0

Αν και μικροσκοπικοί οργανισμοί έχουν μακρά παρουσία στο νησί και η έρευνα γύρω απ’ αυτούς αποκαλύπτει πτυχές της ιστορίας του τόπου, ενίοτε δημιουργεί νέα ερωτηματικά ή φέρνει στην επιφάνεια απειλές. Σε αυτές συγκαταλέγονται τρεις εισβολείς: το ρυγχοφόρο σκαθάρι των φοινικοειδών, που έχει αποδεκατίσει τους φοίνικες του νησιού, το κινεζικό σκαθάρι της μουριάς, που προκάλεσε πέρυσι «συναγερμό» στις τοπικές αρχές αλλά και το αφρικανικό σκαθάρι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και πλήττει μεγάλα αλμυρίκια στα Χανιά.

Τα σκαθάρια, ωστόσο, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για την ισορροπία των οικοσυστημάτων του νησιού. Τα σκαθάρια και οι σκαραβαίοι της Κρήτης – τύποι βουνίσιοι, "κοσμοπολίτες των παραλιών" ή "βλογιοκομμένοι" – κάνουν παντού αισθητή την παρουσία τους και αποκαλύπουν τη σχέση της Κρήτης με τα νησιά του Αιγαίου.

Για το θέμα μίλησε στο πλαίσιο της σειράς «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί» της δημόσιας ραδιοφωνίας ο εντομολόγος, έφορος συλλογών αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Απόστολος Τριχάς.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Απόστολος Τριχάς πήρε το δίπλωμά του στις Βιολογικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, με πρώτη ειδίκευση στην Οικολογία Εντόμων και Διδακτορική διατριβή στην Οικολογία και Βιογεωγραφία των Κολεόπτερων, ξανά στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 1996.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, συμμετείχε ενεργά στην ομάδα βιολόγων που δημιούργησαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ως νέο Τμήμα του Παν/μίου Κρήτης, όπου δραστηριοποιείται επιστημονικά μέχρι σήμερα. Επιμελείται τις συλλογές των Αρθροπόδων (έντομα, αραχνοειδή, μυριάποδα κλπ) στο Μουσείο τα τελευταία 25 χρόνια (ως Έφορος συλλογών Αρθροπόδων).
Σαν ειδικός εντομολόγος, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ταξινομική, οικολογία, βιογεωγραφία και εξέλιξη πολλών οικογενειών κολεόπτερων στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την ιδιότητα αυτή συμμετείχε σε όλες τις αποστολές του Μουσείου στη Μεσόγειο (Συρία, Ιορδανία, Αίγυπτος, Λιβύη κλπ) εμπλουτίζοντας τις συλλογές του Μουσείου (πάνω από ένα εκατομμύριο δείγματα αρθροπόδων μέχρι σήμερα από τον ελληνικό χώρο και την ευρύτερη Μεσόγειο). Αντίστοιχα, στo πλαίσιo των εκπαιδευτικών ή ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, συμμετείχε σε όλες τις ελληνικές αποστολές (πάνω από 30) στην ορεινή και νησιωτική Ελλάδα, μελετώντας τα σκαθάρια.

Η έρευνά του στην Κρήτη επικεντρώνεται στα εδαφικά σκαθάρια των μεγάλων ορεινών όγκων του νησιού, στην ποικιλότητα των σκαθαριών των παράκτιων, ορεινών και τεχνητών υγρότοπων, ενώ τελευταία έχει αναπτύξει μελέτες και για τα δασικά είδη του νησιού, αλλά και την ιδιαίτερη πανίδα των νεκροφάγων σκαθαριών. Πολλά καινούρια είδη για την επιστήμη ή τον ελληνικό χώρο έχουν προστεθεί στους διεθνείς καταλόγους, από τις παραπάνω μελέτες, ενώ η Οικολογική και Βιογεωγραφική προσέγγιση (μέσω των σκαθαριών) στον νησιωτικό χώρο της νότιας Ελλάδας και της Κρήτης, έχουν συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης του χώρου αυτού (κυρίως με τις πιο πρόσφατες μελέτες με DNA, κλπ).

Διδάσκει τακτικά στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θέματα Εντομολογίας, Βιοποικιλότητας και Βιογεωγραφίας.


Πηγή: ert.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία