BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στις πόλεις της Ελλάδας

amirocarnabaliarlekinou

198
0

στο εξώφυλλο έργο του Joan Miró, To Καρναβάλι του Αρλεκίνου


Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας
διοργανώνει την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 ώρα 20.30, στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Β. Φαρμάκη» στην Ελασσόνα «Τις τρανές τσ’ Αποκριές» σημειώνοντας “Η αρχή του τέλους του χειμώνα ήταν πάντα μια κρίσιμη καμπή του κοσμικού χρόνου, το γύρισμα εκείνο του ετήσιου κύκλου που αναμενόταν να οδηγήσει στις αλλαγές της άνοιξης και οι άνθρωποι των αγροτικών κοινωνιών, γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεμένοι με τη γη και εκκινούμενοι από αρχέγονες δοξασίες, ένιωθαν την ανάγκη να υποβοηθήσουν τη φύση στο αναγεννητικό έργο της. Μέσα απ’ αυτές καλούσαν τελετουργικά τις υπερφυσικές δυνάμεις, επουράνιες και καταχθόνιες, να εξασφαλίσουν την υγεία, τη γονιμότητα και την αφθονία για όσους ζουν πάνω στη γη και για ό,τι βλασταίνει από αυτήν, ενιαία και αδιαχώριστα. Πιστεύοντας πως η απαράβατη τέλεση τους αφορά την ίδια τη συνέχιση της ζωής, τις διατήρησαν δεισιδαιμονικά στο πέρασμα των αιώνων, ανέπαφες από τον ορθολογισμό μιας άλλου είδους γνώσης, κι έτσι, ακόμα και σήμερα, συναντούμε σε όλους τους πολιτισμούς παγανιστικές γιορτές και ιεροτελεστίες που γίνονται αυτή ακριβώς τη στιγμή του χρόνου για να πανηγυρίσουν προεξαγγελτικά, μ’ ένα ξέφρενο ξέσπασμα, την ετήσια αναγέννηση του κόσμου μέσα από την αδιάκοπη εναλλαγή των εποχών. Στις ιεροτελεστίες αυτές ανήκει και η Αποκριά, η μόνη καθαρά εξωεκκλησιατική λατρευτική ψυχαγωγική γιορτή, μια κορυφαία στιγμή χαράς και ανανέωσης, ένα πρόσκαιρο σταμάτημα της αμείλικτα γοργής περιστροφής του χρόνου. Στο τυπικό της περιλαμβάνει, σταθερά και εναλλακτικά, μια πλούσια σειρά από τελετουργικά θεατρικά στοιχεία με καθαρά μαγικό χαρακτήρα: φαγοπότια και μεθύσια, οργιαστικούς χορούς, μεταμφιέσεις και αλλαγές φύλων, μιμικές παραστάσεις με παρωδίες γάμου ή νεκρανάστασης, καθαρτήριες φωτιές, πρόκληση εκκωφαντικών θορύβων με κουδούνια ή άλλα ηχηρά όργανα, αισχρολογία, χρήση γονιμικών ομοιωμάτων, αναπαραστάσεις της γενετήσιας πράξης κτλ. Η Αποκριά είναι η πανάρχαια χαρμολύπη του ελληνικού γλεντιού.”


Pieter Bruegel the Elder, H μάχη ανάμεσα στο καρναβάλι και τη νηστεία


Νίκαια

Κυριακή 10/3 στην πλατεία

17:00μμ > Αποκριάτικο παιδικό πάρτυ με συμμετοχή της ομάδας παιδαγωγικών δραστηριοτήτων «Καλικατζούρα». Ομαδικά παιχνίδια και αποκριάτικες κατασκευές
19:00μμ > Παρέλαση καρναβαλιστών επί της οδού Φαρσάλων και άφιξη του Καρνάβαλου στην πλατεία
19:30μμ > Άναμμα φωτιάς και στη συνέχεια κάψιμο του Καρνάβαλου
Θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι με τους DJ Π. Κατηγιάννη και Γ. Πετράκη
Το κρασί και τα ψητά εδέσματα που θα προσφερθούν είναι δωρεάν

Δευτέρα 11/3

11:00πμ > Φακές, πατάτες βραστές, σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί θα προσφερθούν στους επισκέπτες. Το Θεατρικό Εργαστήρι Κιλελέρ – θεατρική ομάδα Νίκαιας με αποκριάτικη διάθεση θα παρουσιάσει τον «Καραγκιόζη Νύφη» σε σκηνοθεσία Άκυ Μητσιούλη. Θα ακολουθήσει γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα των Κ. Κωστούλη Μ. Σαρακατσιάνου και Μακρυγιάννη.


Pablo Picasso, Carnaval 

Τριήμερο εκδηλώσεων έχει προγραμματίσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για τις 8, 9 και 10 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας, μουσική Rnb/Soulfunk από την Love Itoya στον πεζόδρομο της Κύπρου, την Παρασκευή 8 του μήνα, στις 20:00μμ.
Στις 15:00μμ του Σαββάτου 9 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα καταλήξει στο πάρκο Ανεξαρτησίας «σε ένα αποκριάτικο σόου με disco πινελιές και απεριόριστο χορό και κέφι» με τον Τόνι Σφήνο.
Την Καθαρά Δευτέρα στις 10 του μήνα, στις Φέρες θα πραγματοποιηθεί επίσης καρναβαλική παρέλαση, θα αναβιώσει το έθιμο της καμήλας και στους επισκέπτες θα προσφερθεί παραδοσιακή φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα.

Δήμος Αμφίπολης

Το έθιμο «Ντερβένα» στην «Παναγία» στον χώρο του πανηγυριού στην Πρώτη, αναβιώνει την Κυριακή. Θα προσφερθούν εδέσματα και κρασί δωρεάν σε όλους. Το έθιμο συμβολίζει το κάψιμο των παθών και της εχθρότητας των ανθρώπων.
Την Καθαρά Δευτέρα από τις 11:00πμ, θα γιορτασθούν τα κούλουμα, με νηστίσιμους μεζέδες και χορό στην πλατεία «ΟΧΙ» στο Ροδολίβος.


Σπύρος Βασιλείου, Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας 

Σέρρες

Το 23ο Καρναβάλι του Σιδηροκάστρου διοργανώνεται την Κυριακή 10 Μαρτίου με καρναβαλική παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 16:00μμ.

Φλώρινα

Με τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων πέφτει η αυλαία των καρναβαλικών εκδηλώσεων του 42ου Ξινονερίτικου Καρναβαλιού την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 16:00μμ.

Εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Καθαρά Δευτέρα στο Δασικό Χωριό Παγγαίου όπου θα υπάρχει paint ball για τα μικρά παιδιά και διαγωνισμός πετάγματος αετού.

Σε Καλαμίτσα και Κρηνίδες χτυπά η καρδιά των εκδηλώσεων του Δήμου Καβάλας. Θα αναβιώσει το έθιμο του “πιασίματος του φιδιού”, με ώρα έναρξης και για τις δύο περιοχές τις 11:00 το πρωί (Καλαμίτσα, έξω από το κλειστό – Κρηνίδες, αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων). Πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής θα χορέψουν μέχρι τις 12:00πμ και στη συνέχεια θα προσφερθούν δωρεάν νηστίσιμα σαρακοστιανά εδέσματα με ζωντανή λαϊκή μουσική.

Αποκριάτικη γιορτή με πολλή μουσική και ευφάνταστες μεταμφιέσεις, θα πραγματοποιηθεί στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρό Δράμας, την Κυριακή 10 Μαρτίου μετά τις 11:00πμ. Το Κέντρο θα λειτουργήσει και για νυχτερινές καταβάσεις, από τις 18:00μμ έως τις 22:00μμ. Ο σκιέρ με την καλύτερη αποκριάτικη αμφίεση θα λάβει ως έπαθλο μια κάρτα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις πίστες για το υπόλοιπο της σεζόν, ενώ θα υπάρχουν και δώρα έκπληξη για τις υπόλοιπες τέσσερις καλύτερες μεταμφιέσεις.
Την Καθαρά Δευτέρα θα γιορτάσει και φέτος η Δράμα στον Κορύλοβο, παράδοση ετών που πέρασε από γενιά σε γενιά. Ο Δήμος Δράμας και η ΔΕΚΠΟΤΑ θα υποδεχθούν τους επισκέπτες με νηστίσιμα σαρακοστιανά εδέσματα και ποικίλους παραδοσιακούς ήχους. Το μεσημέρι, η διασκέδαση θα συνεχιστεί στη Χωριστή με τη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιών.


Jose Gutierrez Solana, The Carnival

Κοζάνη

Την Παρασκευή το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 11:00πμ στην κεντρική πλατεία SOURD GAMES με διοργανωτές τους Προσκόπους και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Κοζάνης. Στις 19:30μμ στην κεντρική πλατεία η βραδιά είναι αφιερωμένη στα Γρεβενά με την εμφάνιση διαφόρων συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή. Στις 20:00μμ εμφάνιση του φανού Κόζιανη. Στις 20:30μμ εμφανίζεται ο φανός Αλώνια. Στις 21:00μμ άναμμα φανών και γλέντι στον χώρο των φανών Αλώνια και Κόζιανη.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 18:30μμ εμφανίζονται διάφοροι σύλλογοι, στις 19:00μμ σύλλογοι Μικρασιατών από την περιοχή. Στις 19:30μμ χορευτικά τμήματα Πολιτιστικών συλλόγων Κοζάνης. Στις 21:00μμ οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με μοντέρνους χορούς. Και η βραδιά κλείνει με πάρτυ νεολαίας στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, στις 22:00μμ σε μια διοργάνωση του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Κοζάνης.

Την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς 10 Μαρτίου στις 11:00πμ θα γίνει ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης με την ξεναγό Έλενα Τσιόπτσια, με σημείο εκκίνησης το Δημαρχείο. Στις 15:00μμ ξεκινά η παρέλαση αρμάτων και ομάδων μεταμφιεσμένων και μετά το τέλος της παρέλασης στην κεντρική πλατεία θα γίνει άναμμα κεντρικού φανού από τον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και θα ακολουθήσει δεξίωση στο Δημαρχείο. Στις 18:00μμ παρέλαση ομάδας κρουστών και το βράδυ στις 20:30μμ άναμμα όλων των φανών.


Henrik Martin Mayer, Halloween Carnival

Το πρόγραμμα του Σερβιώτικου Καρναβαλιού για το τριήμερο περιλαμβάνει: την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 17:00μμ αποκριάτικο πάρτυ στο κλειστό γήπεδο από την Αναγέννηση Σερβίων. Στις 20:00μμ άναμμα φανού Ζευγαλάτια. Το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 20:00μμ άναμμα φανού Μπϊατζη. Την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 15:00μμ παρέλαση Αποκριάς. Στις 18:00μμ κάψιμο καρνάβαλου και άναμμα κεντρικού φανού στην πλατεία Σερβίων. Στις 20:00μμ άναμμα φανού Καστανιά.

Παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Κανανκαιρίσιοι» με τίτλο «Η Τσιτσούλα Δήμαρχος» την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 21:00μμ στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Κοζάνη και το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 19:00μμ θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ με τίτλο «Κοζάνη 2146 μ.χ Σώστι τ Σκ΄ρκα» στον Φίλιππο αυτή την εβδομάδα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο παραστάσεις θα δίνονται στις 21:00μμ

Πτολεμαΐδα 

Την Κυριακή στις 19:00μμ στην πλατεία της Βλάστης θα ανάψει η Μεγάλη Κλαδαριά με άφθονο κρασί, εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα, πίτες, ψητό αρνί, υπό τους ήχους της Ορχήστρας Γιούμπουρα. Στην αίθουσα τέχνης Κοζάνης οι παραστάσεις των Κασμιρτζήδων «Τ’ς Γλύκας ου Κουνιάδους» την Παρασκευή 8 Μαρτίου θα δίνονται στις 21:00μμ και το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 19:00μμ.


Francis Picabia, Carnaval 

Απόκριες στο Βόιο

Το Σάββατο 9 Μαρτίου στη Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης στις 18:30μμ το απόγευμα θα γίνει άναμμα κλαδαριάς από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Επαρχίας Βοϊου με εδέσματα και μουσική.

Την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 16:30μμ θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση αρμάτων. Μετά το τέλος της παρέλασης ακολουθεί άναμμα κλαδαριάς.

Στην Τοπική Κοινότητα Τσοτυλίου την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 17:00μμ θα γίνει παρέλαση Καρναβαλιστών και αρμάτων και στη συνέχεια άναμμα κλαδαριάς στην πλατεία Αγίας Μαρίνας.

Στην Τοπική Κοινότητα Γαλατινής, την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 19:00μμ, γλέντι στην κεντρική πλατεία, στις 20:00μμ άναμμα κλαδαριάς και στις 21:00μμ άναμμα κλαδαριών σε όλες τις γειτονιές.

Στην Τοπική Κοινότητα Εράτυρας την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 21:00μμ άναμμα κλαδαριάς σε γειτονιές του χωριού.

Στην Τοπική Κοινότητα Καλονερίου την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 15:00μμ παρέλαση καρναβαλιών και στις 19:00μμ άναμμα κλαδαριάς στην πλατεία με μουσική.

Στην Τοπική Κοινότητα Πελεκάνου την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 21:00μμ άναμμα κλαδαριάς, κεράσματα και μουσική. Στην Τοπική Κοινότητα Πενταλόφου επίσης την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 21:00μμ άναμμα καψαλιάς στην πλατεία Λόντζια με αποκριάτικα τραγούδια, παραδοσιακά φαγητά και κρασί.


Jean Jansem: Les florentines

Γρεβενά

Στις 18:30μμ συναυλία με το τοπικό σχήμα «Τρίτωνες». Στις 20:30μμ συναυλία με ροκ μουσικό σχήμα. Από τις 19:00μμ μέχρι τις 21:00μμ στη μικρή πλατεία γρεβενιώτικο γλέντι με τοπική ορχήστρα και στις 21:00μμ η Μπάντα κρουστών του Δημοτικού Ωδείου Γρεβενών με βαρέλια στην μικρή πλατεία.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει: στις 11:00πμ εκδήλωση για παιδιά – αποκριάτικο πάρτυ, στις 12 το μεσημέρι θα περιφέρονται στον δρόμο δύο μπάντες κρουστών από το Κιλκίς και από τον Βόλο. Στις 17:00μμ το απόγευμα DJ με αποκριάτικα τραγούδια για παιδιά Δημοτικού. Στις 18:30μμ γρεβενιώτικο γλέντι με τοπική ορχήστρα στην μικρή πλατεία. Στις 20:30μμ συναυλία με το τοπικό μουσικό σχήμα “Pindos Atletico” . Στις 20:30μμ ποντιακό γλέντι στην μικρή πλατεία.

Την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι Απουκ….run, στη μικρή πλατεία, οι δρομείς υγείας Γρεβενών και η Ένωση Ποδηλατιστών Γρεβενών διοργανώνουν παρωδία αγώνα δρόμου μασκαρεμένων παιδιών και νέων. Στις 20:00μμ γίνεται άναμμα αποκριάτικων φανών.

Τριήμερο Αποκριάτικων εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί στον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών με την ονομασία «Μπούρμπουλος και Ανακατωσιά». Την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 11:30πμ στην κεντρική πλατεία Δεσκάτης πάρτυ με κλόουν για τους μικρούς φίλους. Την ίδια μέρα στις 18:30μμ θα πραγματοποιηθεί μεγάλη παρέλαση στη Δεσκάτη από το γυμνάσιο προς την κεντρική πλατεία και θα ακολουθήσει κάψιμο του Μπουρμπούλου.
Επίσης την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 19:00μμ στο Καρπερό άναμμα φανών στην κεντρική πλατεία.



Francisco Goya, Το παράξενο του καρναβαλιού (Absurdity of Carnival)

Παραδοσιακά αποκριάτικα δρώμενα σε Νέδουσα και Μαγγανιακό

Κορύφωση της Αποκριάς αυτό το τριήμερο και εκτός από τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το ιστορικότερο από τα καρναβάλια του Νομού, αυτό της Μεσσήνης (που φέτος μετρά την 158η χρονιά του) και το νεοπαγές 7ο Καρναβάλι της πρωτεύουσας Καλαμάτας, υπάρχουν δύο παραδοσιακά δρώμενα που έλκουν την καταγωγή τους από τις αρχέγονες τελετές της έναρξης της άνοιξης και τις επικλήσεις στη γονιμότητα της γης. Τα έθιμα αυτά παρουσιάζονται την Κυριακή (10 Μαρτίου) στην περιοχή του Μαγγανιακού του Δήμου Μεσσήνης και την Καθαρά Δευτέρα, στη Νέδουσα του Ταϋγέτου στον Δήμο Καλαμάτας.

Κυριακή 10 Μαρτίου: Το καρναβάλι του Μαλλιαρού-Μαγγανιακό

Ξεχωριστή αποκριάτικη εκδήλωση με πανάρχαια διονυσιακά δρώμενα, Κουδουνοφόρους, Τραγόμορφους και Μεταμφιεσμένους, συνοδεία παραδοσιακών πνευστών και κρουστών που γυρνούν στους δρόμους του χωριού. Στις 18:00μμ ξεκινά η «πατηνάδα» με όργανα στους δρόμους του χωριού, φωτιές και κεράσματα στις γειτονιές, ακολουθεί το δρώμενο του “Μαλλιαρού” και παραδοσιακό γλέντι γύρω από τη φωτιά.


Diego Rivera, Καρναβάλι μεξικανικής ζωής, Δικτατορία

Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου: Το αγροτικό δρώμενο της Ευετηρίας – Νέδουσα

Τη Μουτζουροδευτέρα στη Νέδουσα δεν υπάρχει ούτε τελετή έναρξης ούτε τελετή λήξης. Δεν υπάρχουν διοργανωτές ούτε διοργάνωση. Το Καρναβάλι της Νέδουσας την Καθαρά Δευτέρα ανήκει στον κύκλο των πιο σημαντικών εθιμικών εκδηλώσεων της αποκριάτικης περιόδου που τελούνται πανελληνίως, με μορφή δρώμενου. Σε αυτό, κυριαρχούν τραγόμορφα μεταμφιεσμένοι, ζωσμένοι βαριά ποιμενικά κουδούνια, μιμητικό όργωμα και εικονική σπορά, καθώς επίσης και τα μοτίβα του θανάτου και της ζωής.

Στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα του Πύργου θα εμφανιστεί το CIRCO «Cachivache» σε μια παράσταση δρόμου με τη συμμετοχή ζογκλέρ και ακροβατών και τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Η δράση θα συνεχιστεί την Κυριακή με αποκριάτικο χορό στην αίθουσα του Πάρκου Ξυστρή. Απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων για ένα πλούσιο θέαμα με μουσική, χορό, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργούς, ξυλοπόδαρους, μασκότ, κυνήγι θησαυρού, γαϊτανάκι κλπ.


Γιάννης Μαγγανάρης, Χαρταετός

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης ΠΙΟΠ στη Δημητσάνα διοργανώνει στις 09/03, ώρα 11:30πμ, εργαστήρι κατασκευής χαρταετών όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τον δικό τους, πολύχρωμο χαρταετό.

Και το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα προγραμματίζει για τις 09 Μαρτίου, ώρα 11:00-14:00 δημιουργικό εργαστήρι κατασκευής διακοσμητικών χαρταετών που επιμελείται ο εικαστικός Χρήστος Κόλλιας για παιδιά ηλικίας 8-11 ετών.

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη  για τις 14/03, ώρα 10:00πμ-13:00μμ συνάντηση με θέμα «Η Κυρά-Σαρακοστή» για σχολικές ομάδες δημοτικού.


Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Ύδρα  με χαρταετούς 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Λεσβιακής Αποκριάς «Τα Γιούνια», που οργανώνει το Ν.Π.Δ.Δ. Αθλητισμού – Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου, το Σάββατο 9/3/2019 στις 14:00μμ το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς, θα πραγματοποιηθούν τα παιχνίδια πλατείας για τις ομάδες του Κυνηγιού Κρυμμένου Θησαυρού. Την Κυριακή 10/3/2019 στις 15:00μμ, στην πλατεία Σαπφούς, θα γίνει η μεγάλη εκδήλωση και η κορύφωση της αποκριάς με την παρέλαση των πληρωμάτων. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πινακοθήκης του Δήμου Κέρκυρας “Ένα Σάββατο, Ένα Παραμύθι”, προσκαλεί το Σάββατο 09 Μαρτίου τους μικρούς του φίλους να φορέσουν την αποκριάτικη στολή τους και να απασχοληθούν με το θέμα της ημέρας, τον χαρταετό. Διάρκεια: 11:00πμ – 13:00μμ


Alexandre Benois: Carnival on the Fontanka River

Χανιά

Σάββατο 09 Μαρτίου 2019

ώρα: 10.30, πεζόδρομος Μουσούρων: Παραδοσιακό καρναβάλι στον Κάτωλα με την ομάδα Μυθογυρίσματα Μουσικοσκαλίσματα - παραδοσιακά τραγούδια, μιμικοί χοροί και παιχνίδια βασισμένα στα ήθη και τα έθιμα των ημερών

ώρα: 11:30 πμ, Παιδική Βιβλιοθήκη Κήπου: “Αφήγηση λαϊκού παραμυθιού, τραγούδια και αποκριάτικα παιχνίδια με τη Ρούλα Τατσοπούλου“.

ώρα: 13:30μμ, βορινά σκαλιά Δημοτικής Αγοράς: Οι Καθ’ Ωδών με αποκριάτικη διάθεση

ώρα: 17:30μμ, Κλειστό Γυμναστήριο Κλαδισσού: Carnival Zumba party

ώρα: 19.00μμ, Πνευματικό Κέντρο Ζωοδόχου Πηγής Μουρνιών: Αποκριάτικες περιπέτειες με την Καραμελίνα και τον Clown Pepito

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

ώρα: 13:00μμ > Το Μεγάλο Κυνήγι του Θησαυρού

ώρα: 17:00μμ, Κλειστό Γυμναστήριο παλιάς Ηλεκτρικής: Μega Carnival Show Μπαλονοκατασκευές, ξυλοπόδαροι, μάγοι, κλόουν, μουσική και άλλα αποκριάτικα δρώμενα

ώρα: 17:00μμ, πλατεία Σούδας: Τελετή λήξης καρναβαλικών εκδηλώσεων, βόλτα με το τρενάκι, καύση Βασιλιά Καρνάβαλου, αποχαιρετισμός με πυροτεχνήματα

Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019, ώρα 11:00πμ

Κούλουμα στο άλσος των Αγίων Αποστόλων με τον Μάνο Μαλαξιανάκη, παραδοσιακά κεράσματα, αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών και κατασκευή χαρταετών από τους Προσκόπους Χανίων


Νικόλαος Γύζης, Καρναβάλι στην Αθήνα 

Αθήνα 

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Κυριακή 10/03, 11:00πμ – 15:30μμ με ελεύθερη είσοδο

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς η brass band Marsh Dondurma, συνδυάζοντας παραδοσιακή μουσική από όλο τον κόσμο με ρυθμούς τζαζ και funk δίνει ραντεβού στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι Βloco Swingueira με κρουστά και χορογραφίες καταλήγουν σε μια μοναδική παρέλαση.
Την Καθαρά Δευτέρα 11/03, 12:00πμ στη μεγάλη γιορτή στο Ξέφωτο του Πάρκου οικοδεσπότες θα είναι ο Λάμπρος Λιάβας και το συγκρότημα Τakim, που επιλέγουν τραγούδια και χορούς απ’ όλες τις περιοχές του ελληνισμού. Αποκριάτικα γαϊτανάκια και μιμικοί χοροί μπλέκονται με συρτά, καλαματιανά, καγκέλια και τσάμικα, ηπειρώτικα πωγωνίσια, θρακιώτικα ζωναράδικα, πολίτικα χασάπικα, σμυρναίικους καρσιλαμάδες, νησιώτικους μπάλους και ποντιακούς πυρρίχιους.
Προσκεκλημένοι στο ΚΠΙΣΝ είναι ο Πετρολούκας Χαλκιάς, οι τραγουδιστές Σταυρούλα Δαλιάνη και Γιάννης Νιάρχος, ο Πόντιος λυράρης Ηλίας Αβραμίδης.


Raoul Dufy, Kαρναβάλι στις μεγάλες λεωφόρους 



Πηγή: ert.gr, piop.gr, snfcc.org 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία