BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Φάρμα με 1200 μινκ έξω από τη Θεσσαλονίκη στο μικροσκόπιο ελέγχων

Συναγερμό έχει σημάνει στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η πληροφορία ότι πολύ κοντά στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, στην Ανατολική πλευρά της πόλης, εντός των ορίων του Δήμου Πυλαίας, υφίσταται φάρμα εκτροφής μινκ με 1.200 ζώα που λειτουργεί νομότυπα.

125394531_4655637591174567_8575527400406027986_n

94
0

Κλιμάκιο κτηνιάτρων της Αντιπεριφέρειας Αγροτικής Οικονομίας, από το πρωί του Σαββάτου 14 Νοεμβρίου, έχει σε εξέλιξη επιχείρηση λήψης δειγμάτων από την επίμαχη φάρμα, ώστε να διασφαλιστεί πως τα ζώα κι οι ιδιοκτήτες της εκτροφής δεν έχουν προσβληθεί από τον Covid-19.

Την επιχείρηση δειγματοληψίας επιβεβαίωσε στο Agronews ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Μπάτος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια καθαρά προληπτική ενέργεια από την κτηνιατρική υπηρεσία, έπειτα από τα κρούσματα στη Δυτική Μακεδονία, αφού ο κλινικός έλεγχος που προηγήθηκε δεν έδειξε κάτι ανησυχητικό.

Πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μας αναφέρουν πως το πλάνο είναι να ληφθούν περί τα 40 δείγματα. Ο αριθμός αν και αναλογικά με το σύνολο των ζώων της εκτροφής μοιάζει μικρός, με δεδομένη ότι η μετάδοση του ιού γίνεται με μεγάλη ταχύτητα σε αυτού του είδους τα ζώα, λόγω της υψηλής συγκέντρωσής τους σε σχετικά μικρούς χώρους, θεωρείται πως μπορεί να δώσει ασφαλή εικόνα για την κατάσταση του συνολικού πληθυσμού.

Τα δείγματα πρόκειται στη συνέχεια να μεταφερθούν σε εξειδικευμένο εργαστήριο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έκανε τις σχετικές αναλύσεις και στα δείγματα από τη Δυτική Μακεδονία, από όπου βγήκαν τα θετικά κρούσματα. Τα αποτελέσματα από τη δειγματοληψία αναμένεται να βγουν πιθανότατα αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Στις προθέσεις της Αντιπεριφέρειας Αγροτικής Οικονομίας, σύμφωνα με τον κ. Μπάτο, είναι οι προληπτικοί έλεγχοι να αποκτήσουν μια σταθερή περιοδικότητα, επιπέδου μιας εβδομάδας ή δέκα ημερών, προκειμένου η υγεία της φάρμας να παρακολουθείτε στενά και να αποφευχθεί τυχόν απειλή μόλυνσής της, που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

Προ της κινητοποίησης του Σαββάτου, κατά τις πληροφορίες του Agronews, προηγήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής τηλεδιάσκεψη, για το συγκεκριμένο θέμα, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιακών φορέων, του ΕΚΕΤΑ, της Πολιτικής Προστασίας και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή. Σε αυτή λήφθηκαν οι αποφάσεις να γίνουν άμεσες ενέργειες για τους ελέγχους και αυτός ήταν ο λόγος που η δημόσια υπηρεσία κινητοποιήθηκε πρωί Σαββάτου.

Στα σημαντικά της υπόθεσης είναι ότι στη συγκεκριμένη φάρμα, περί τα τέλη Αυγούστου του 2020, ξεκίνησε διαδικασία διοικητικής αποβολής της από το σημείο που βρίσκεται, διότι δεν κατέχει άδεια λειτουργίας. Μάλιστα με απόφαση των αρμόδιων αρχών της Περιφέρειας της επιβλήθηκε και πρόστιμο, το οποίο και ο ιδιοκτήτης της το πλήρωσε.

Η διαδικασία της αποβολης, ωστόσο «πάγωσε», καθώς από τα τέλη Σεπτεμβρίου, το αρμόδιο υπουργείο εξέδωσε απόφαση, η οποία αφορά όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αδιακρίτως, παρατείνοντας έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2022 τη λειτουργία τους, προκειμένου όσο έχουν εκκρεμότητες με τις άδειες τους, να τις διευθετήσουν.

Σε σχετικό ερώτημά μας, ο κ. Μπάτος τόνισε πως βάσει της ενημέρωσης που έχει από τους κτηνιάτρους της υπηρεσίας, το θέμα της άδειας είναι τυπικό και ότι κατά τα άλλα έχει τις προδιαγραφές, υγειονομικές, όσο και περιβαλλοντικές, αλλά και από άποψη χωροθέτησης εκτός σχεδίου, ώστε να θεωρείται πως πληροί τους όρους για να αδειοδοτηθεί, εάν και όταν καταθέσει και τα τυπικά έγγραφα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία