Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Εναρμονισμένες τιμές βλέπουν οι παραγωγοί καπνών Πιερίας

Aπογοήτευση επικρατεί στον καπνοπαραγωγικό κόσμο της Πιερίας καθώς παρότι η ποιότητα των καπνών ήταν πολύ καλύτερη από την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά, η μείωση της τιμής των καπνών διαμορφώθηκε φέτος σε τιμή χαμηλότερη κατά σχεδόν 10 λεπτά ανά κιλό σε σχέση με πέρυσι.

kapnos_up_2

68
0

Η εντύπωση που επικρατεί στην τοπική κοινωνία της Πιερίας είναι πως πιθανόν να υπήρξε εναρμόνιση της πολιτικής αγοράς των καπνών από τις εταιρείες εμπορίας, γιατί ήταν παρεμφερείς οι τιμές που δόθηκαν στους παραγωγούς.

Το θέμα αναδεικνύει με ερώτηση της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Μπέττυ Σκούφα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προστατευθεί ο καπνός από τυχόν αθέμιτες πρακτικές των εταιρειών εμπορίας καπνού και παράλληλα να στηριχθούν οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας.

Η κα Σκούφα επανήλθε στο σοβαρό ζήτημα που αφορά επί της ουσίας την επιβίωση των καπνοκαλλιεργητών της Πιερίας της ποικιλίας Κατερίνης «Σαμψούς», καθώς η οικονομική τους κατάσταση χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται. Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης αποτελεί το γεγονός, πως η καπνοκαλλιέργεια κρατούσε και κρατά τα σκήπτρα της πιο δυναμικής καλλιέργειας στον Νομό Πιερίας, όμως παρατηρείται σταθερή μείωση τόσο των στρεμμάτων που καλλιεργούνται όσο και του αριθμού των ίδιων των καπνοκαλλιεργητών.

 

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Θέμα: «ΚΑΠΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (ΣΑΜΨΟΥΣ)»

Την 31.12.2020 «έκλεισε» και τυπικά η αγορά των καπνών ποικιλίας Κατερίνης (Σαμψούς). Τα τελευταία χρόνια στην αγορά καπνών στην Πιερία δραστηριοποιούνται 3 εταιρείες. Μετά από μια καλή χρονιά για την ποιότητα των καπνών οι παραγωγοί της Π.Ε Πιερίας ανέμεναν ότι ο κόπος τους θα αμειφτεί αντάξια, μετά μάλιστα από 2 χρονιές που η παραγωγή τους υπέστη τεράστιες ζημίες, λόγω ασθενειών που προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα σε περιόδους που είτε το καπνό φυτεύτηκε, είτε κατά την περίοδο της συγκομιδής. Μάλιστα, την 02.06.2020 είχα καταθέσει τη με αριθ. πρωτ. ΒτΕ 7029 σχετική Ερώτηση, όπου ζητούσα την διερεύνηση τρόπου οικονομικής αποζημίωσης των παραγωγών.

Δυστυχώς όμως, παρότι η ποιότητα των καπνών ήταν πολύ καλύτερη από την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους αγροτικοί συνεταιρισμοί της Πιερίας, η μείωση της τιμής των καπνών διαμορφώθηκε φέτος σε τιμή χαμηλότερη κατά σχεδόν 10 λεπτά ανά κιλό σε σχέση με πέρυσι.

Η εντύπωση που επικρατεί στην τοπική κοινωνία της Πιερίας είναι πως πιθανόν να υπήρξε εναρμόνιση της πολιτικής αγοράς των καπνών από τις εταιρείες εμπορίας, γιατί ήταν παρεμφερείς οι τιμές που δόθηκαν στους παραγωγούς. Αυτό όμως προκάλεσε αδίκως μεγάλη ζημία στους παραγωγούς, μιας και το εισόδημά τους μειώθηκε, μάλιστα σε μια χρονιά που τα εισοδήματα έτσι και αλλιώς ήταν συμπιεσμένα λόγω της πανδημίας.

Επειδή η καλλιέργεια καπνού αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια για την Πιερία, προσφέροντας τα μέγιστα στην οικονομία της περιοχής και μάλιστα κατείχε και κατέχει την πρώτη θέση.

Επειδή η μελέτη των στοιχείων από τους αγροτικούς συλλόγους καταδεικνύει μια σταθερή μείωση του αριθμού των παραγωγών, των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, άρα και των παραγόμενων κιλών, σε ποσοστό περίπου 25% σε σχέση με το 2019.

Επειδή η συνεχής μείωση της τιμής απαξιώνει και το προϊόν αλλά και τον κόπο των παραγωγών.

Επειδή η καλλιέργεια καπνού απαιτεί επένδυση κεφαλαίων και εργασίας μεγαλύτερη από άλλες καλλιέργειες .

Επειδή την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και υπό την παρούσα συγκυρία, η αλλαγή καλλιεργειών απαιτεί χρόνο και χρήματα.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιος ο σχεδιασμός και οι ενέργειες του Υπουργείου σας για την στήριξη της τιμής του καπνού, ώστε να προστατευθεί το προϊόν από τυχόν αθέμιτες πρακτικές των εταιρειών εμπορίας καπνού;
  2. Υπάρχει εντέλει σοβαρή πρόθεση του Υπουργείου σας, άρα και της Κυβέρνησης να στηρίξει την καλλιέργεια του καπνού στην Πιερία και με ποιους τρόπους;
  3. Έχετε εξετάσει -Κυβέρνηση και Υπουργός- την δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών όπως έχω ήδη ζητήσει στη από με αριθ. πρωτ. ΒτΕ 7029/02.06.2020 σχετική Ερώτησή μου;
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία