Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
WineTrails

Η ιστορική Στροφιλιά στην ορμή της νέας γενιάς

Σαράντα χρόνια από τότε που η Στροφιλιά σηµάδεψε τη νιότη µιας γενιάς Αθηναίων, της πρώτης που αναζήτησε το κάτι παραπάνω από το κρασί, πιο ανάλαφρη από ποτέ, θέλει να µεταγγίσει αυτό το νεύρο στα κρασιά της επόµενης δεκαετίας, αποτυπώνοντας στη φιάλη την προσωπικότητα των ανθρώπων που δουλεύουν τα αµπέλια της Αττικής και της Νεµέας.

KAR_1156

133
1

Περισσότερες πειραματικές οινοποιήσεις που θα καταφέρουν σε πλάνο δεκαετίας να αποδώσουν πιο ώριμα τα χαρακτηριστικά του τόπου και των ποικιλιών που διαχειρίζεται η Στροφιλιά, όπως τα αντιλαμβάνεται η νέα γενιά του Κτήματος, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία κινείται πια το ιστορικό αττικό οινοποιείο. Το Wine Trails συνάντησε τη Μαρία Μαλτέζου, κόρη ενός εκ των ιδρυτών της Στροφιλιάς, Γιάννη Μαλτέζου, στον ανεξάρτητο χώρο αποκλειστικά για γευστικές δοκιμές και άλλες εκδηλώσεις καλλιτεχνικού και οινικού ενδιαφέροντος. που έχει οικοδομηθεί στη βάση της εταιρείας στα Πατητήρια Αναβύσσου. Η ίδια μας μίλησε για την ανανεωμένη εικόνα της εταιρικής ταυτότητας του Κτήματος, εξήγησε τη λογική πίσω από τις μελλοντικές κινήσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί, ενώ εκμυστηρεύτηκε τις αγαπημένες ποικιλίες κρασιού με τις οποίες γεμίζει το ποτήρι της εκτός οινοποιείου. Παράλληλα μια αναδρομή στα πρώτα βήματα του εγχειρήματος έγινε με τη βοήθεια του Γιάννη Μαλτέζου.

Φορέας Μνήμης είναι το κρασί

Το όραμα της Στροφιλιάς τα τελευταία τρία χρόνια συνοψίζεται στην πεποίθηση των ανθρώπων του Κτηματος ότι το κρασί είναι φορέας μνήμης, ότι οι ποικιλίες πρέπει να βγάζουν τα χαρακτηριστικά και τη φιλοσοφία του τόπου στον καταναλωτή και να μην αλλοιώνονται στη διαδρομή με φλύαρο τρόπο.

Πιο κοντά σε αυτή την επιδίωξη έφερε την εταιρεία ο Γιάννης Λίγκας με την οινολογική του ομάδα. Το 2017, ο Γιάννης Μαλτέζος και ο Αχιλλέας Λαμψίδης, ο έτερος πρωτοστάτης της Στροφιλιάς, ανέθεσαν στον Γιάννη Λίγκα ένα δύσκολο έργο: Να επανασχεδιάσει, οινολογικά, όλα τα κρασιά της Στροφιλιάς και να δημιουργήσει νέα προϊόντα. «Θέλουμε να περάσουμε στον καταναλωτή το μήνυμα ότι στη χώρα διαθέτουμε ιδιαίτερα αμπελοτόπια. Πράγματι ο παλμός για τις ελληνικές ποικιλίες χτυπά για τις εξαγωγές, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα χαρακτηριστικά του ελληνικού κρασιού εντοπίζονται στον τόπο όπου καλλιεργείται το σταφύλι, ανεξάρτητα από την ποικιλία» εξηγεί η Μ. Μαλτέζου.Όταν οι παρέες έφτιαχναν ιστορία

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το κτήμα της οικογένειας Μαλτέζου στην Ανάβυσσο, σε αγρανάπαυση από το 1956, μετά την επέλαση της φυλλοξήρας, έπειτα από μια σύλληψη του Γιάννη Μαλτέζου και του Αχιλλέα Λαμψίδη, έμελλε να φιλοξενήσει το «big bang» του αττικού αμπελώνα και κυρίως της οινικής κουλτούρας της Ελλάδας, με σύγχρονους όρους.

Με τη βοήθεια γαλλικών και γερμανικών βιβλίων, οι δύο φίλοι οινοποιούν μια μικρή πρώτη σοδειά στο οικογενειακό πατητήρι των Μαλτέζων, κατασκευασμένο δίπλα στο σπίτι τους από το 1864. Βαφτίζουν τα κρασιά τους «Στροφιλιά», από το παραδοσιακό χειροκίνητο πιεστήριο της οικογένειας Μαλτέζου που χρησιμοποιούσαν στην οινοποίηση και την πρώτη ετικέτα σχεδιάζει ο αρχιτέκτονας αδελφός του Αχιλλέα, Γιώργος. Το Νοέμβριο, τολμούν το επόμενο βήμα, εκείνο που θα εδραιώσει την Στροφιλιά στο αθηναϊκό κοινό. Εγκαινίασαν μαζί με τον εκδότη Σάμη Γαβριηλίδη και τον Τάκη Λεβέντη το πρώτο ελληνικό wine bar στην παρθένα αγορά της πλατείας Καρύτση στην Αθήνα, με την ταμπέλα να γράφει: «Εντευκτήριον Οίνου ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ». «Είχαμε το κρασί, τώρα έπρεπε να βρούμε και ένα μέρος να το πιούμε» σχολίασε ο κ. Μαλτέζος. Κάπως έτσι πυροδοτήθηκε η ανατροπή στην εγχώρια αγορά οίνου, με την εμφάνιση των πρώτων «μικρών παραγωγών» και τη σταδιακή επικράτησή τους. Ας σημειωθεί ότι στο κατάστημα αυτό το ποιοτικό επώνυμο κρασί είχε τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο, που οι εναλλακτικές ήταν μόλις τρία πανάκριβα ουίσκι.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-03-2020 13:17Eirini Saratsi

Proud to have known and worked with all of you! All the best Eirini

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία