BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Έγραψε τα 10 ευρώ για τον παραγωγό η τιμή στο αρνί στην Στερεά Ελλάδα

Πράξεις με 10 ευρώ το κιλό στον παραγωγό κλείνουν στα σφαγεία της Στερεάς Ελλάδας για ντόπιο αρνί, την στιγμή που η αγορά στην Θεσσαλία προσεγγίζει πλέον τα 8 ευρώ το κιλό, με το κατσίκι να έχει γράψει τα 9,5 ευρώ.

Arnia-kreopwleio

Πέτρος Γκόγκος

4860
4

Η δυναμική που διαμορφώνεται στην αγορά ενόψει του Πάσχα, αναμένεται να επιτρέψει την εδραίωση των 10 ευρώ το κιλό και στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς. Να σημειωθεί ότι η ανεξάρτητα από τους στόχους των κτηνοτρόφων, αρκετοί εκ των οποίων και ιδίως οι καλά οργανωμένοι, έχουν βάλει το όριο των 8,5 ευρώ για να προχωρήσουν σε πωλήσεις, οι ισορροπίες στην αγορά δείχνουν σημαντικά μειωμένη προσφορά. Ήδη στα σφαγεία έχουν φτάσει ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας ζώα, τα οποία σε μια φυσιολογική χρονιά προορίζονται για την κατανάλωση των καλοκαιρινών μηνών. 

Η συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου προβάτων και αιγών στην Ελλάδα προχωρά με ρυθμό 3% όπως αποτυπώνουν τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν για τις προοπτικές των αγορών αγροτικών εμπορευμάτων. Εκεί, η γραμματεία αγροτικών υποθέσεων της ΕΕ (DG AGRI) εκτιμά ότι οι τιμές παραγωγού θα διατηρηθούν στην πάνω πλευρά του εύρους για αρκετό διάστημα ακόμα και σίγουρα μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Παράλληλα, η περιορισμένη προσφορά συνεπάγεται σε απώλεια μεριδίων στις αγορές του εξωτερικού με μείωση εξαγωγών έως και 13% σε σύνολο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη, ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό μείωσης των εισαγωγών από τρίτες χώρες, που διαμορφώνεται στο 18%.

Στο κόστος των ζωοτροφών, αποδίδεται τόσο από την Κομισιόν, όσο και από τους συντελεστές της αγοράς η υποχώρηση αυτή.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

14-04-2022 16:21Nikos

Για όλα φταίνε τα αρ...δια οι έμποροι και η κυβερνήσεις. Ξανά ασχολήθηκαν ποτέ με τα αρνιά το γάλα κλπ? Μόνο το Πάσχα τον άλλον τον καιρό ρώτησαν όλοι αυτοί μαζί και οι μαλακές οι δημοσιογράφοι των μεγάλων ΜΜΕ να δουν τι γίνεται πως περνάει ο κτηνοτρόφος ή και ο αγρότης? Το μόνο που ενδιαφέρονται είναι ο τουρισμός για να τα παίρνουν οι μεγάλοι με τα πενταστερα και οι αεροπορικές, η υποτιθέμενη βιομηχανία στην Ελλάδα (που δεν υπάρχει) και οι σχεδόν ανύπαρκτες επενδύσεις όσον αφορά τα κανάλια ασχολούνται μόνο με τους π...δες την πισπιριγκου την καριολα και ότι σαβουρα υπάρχει με την κτηνοτροφία ΚΑΝΕΝΑΣ! Μα κανένας ας πληρώσουν τώρα ακριβά αρνί και φέταοπως πληρώνει ο κτηνοτρόφος τις ζωοτροφές

Απάντηση

14-04-2022 13:50Γιοργος

Με 10 εύρο το αρνί και με την βενζίνη στα ύψη είναι μόνο για τους προνομιούχους του πορτοσαλτε

Απάντηση

14-04-2022 11:34Ενας

Όσο και να πάει τα έχουν πάρει ποιο μπροστά όλοι αυτοί που πίνουν το αίμα του κτηνοτροφου η κτηνοτρόφια απλά πέθανε όλοι τα κρατάμε με ζημια καμία στήριξη από την κυβέρνηση των άριστων έταξε για να πάρει την ψήφο και μετά δεν μας ξέρουν όπως όλοι φυσικά

Απάντηση

14-04-2022 09:50Βασιλης

Ας θυμηθούμε το Πάσχα πριν 2 χρόνια και τις εξευτελιστικές τιμες αγορας(2,5-3€/κιλό και 0,65-0,7€ το γαλα) ετσι θα κατανοήσετε ποιος έφερε χιλιάδες κτηνοτρόφους σε αυτη την κατάσταση.Αν και υπάρχουν μεγάλες ευθυνες στο κρατος δυστυχώς οι έμποροι φέρανε αυτο το αποτέλεσμα .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος