BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Στοπ στην αύξηση παραγωγής γάλακτος δείχνει το 2022

Περίπου 160 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος παρήγαγαν οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ για το 2022, γεγονός που υποδηλώνει ετήσια μείωση κατά 0,3 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

z11

121
0

Η συντριπτική πλειονότητα του νωπού γάλακτος της ΕΕ που ανέρχεται σε περίπου 149,9 εκατ. τόνους παραδόθηκε στα γαλακτοκομεία, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε απευθείας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για την παραγωγή μιας σειράς φρέσκων και μεταποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μεταξύ άλλων προϊόντων, τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν 22,5 εκατομμύρια τόνους πόσιμου γάλακτος το 2022; 7,7 εκατομμύρια τόνους ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων από 6,0 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και 1,7 εκατομμύρια τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος, 2,3 εκατομμύρια τόνοι βουτύρου από 46,4 εκατ. τόνους πλήρους γάλακτος και 10,4 εκατ. τόνους τυριού από 59,2 εκατ. τόνους πλήρους γάλακτος και 16,9 εκατ. τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος. Από κοινού, η παραγωγή τυριού και βουτύρου χρησιμοποιούσε το 70% του συνόλου του πλήρους γάλακτος που διατίθεται στα γαλακτοκομεία στην ΕΕ.

Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, η Γερμανία υπήρξε ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος (19% του συνόλου της ΕΕ), βουτύρου (20%), ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως γιαούρτι (29%) και τυρί (22%). Η Γαλλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου και τυριού (18% του συνόλου σε κάθε προϊόν).

Η Γερμανία, μαζί με την Ισπανία (15% του συνόλου της ΕΕ), τη Γαλλία (13%), την Ιταλία (11%) και την Πολωνία (9%) αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα του πόσιμου γάλακτος που παράγεται στην ΕΕ το 2022.

Άλλες χώρες της ΕΕ υπήρξαν βασικοί παραγωγοί άλλων νωπών και μεταποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων: οι Κάτω Χώρες ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ (15% του συνόλου), ο τέταρτος μεγαλύτερος σε τυρί (9%) και ο πέμπτος βούτυρο (10%), ενώ η Ιρλανδία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου (13% του συνόλου της ΕΕ) και ο πέμπτος μεγαλύτερος σε όξινα γαλακτοκομικά προϊόντα (7%).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος