BACK TO
TOP
Γνώμες

Το Νόμπελ πέρα από την επιστήμη

Είναι µόλις η τρίτη φορά στην ιστορία του θεσµού που µια γυναίκα κερδίζει το Νόµπελ Φυσικής. Στη Marie Curie απονεµήθηκε για το ράδιο και η Maria Goeppert Mayer αναγνωρίστηκε το 1963 για τη συµβολή της στην κατανόηση της δοµής του πυρήνα του ατόµου.

Ντόν Λίνκολν

8
0

Η Donna Strickland από τον Καναδά, µε τον Arthur Ashkin από τις ΗΠΑ και τον Gérard Mourou από τη Γαλλία τιµήθηκαν το 2018 για σηµαντικές εξελίξεις στη χρήση των λέιζερ.

Παραδέχοµαι ότι έχω ανάµεικτα συναισθήµατα µε το ότι τα Μέσα και άλλοι εστίασαν στο φύλο της Strickland. Αφενός, δεν αµφισβητεί κανείς ότι οι γυναίκες σε ενοχλητικό βαθµό υποεκπροσωπούνται στην κατάκτηση των Νόµπελ, όπως και σε άλλους τοµείς της επιστήµης. Πολλοί επιστήµονες µπορούν εύκολα να σκεφτούν γυναίκες που ενώ το άξιζαν αγνοήθηκαν, όπως η Chien-Shiung Wu που ανακάλυψε ότι οι νόµοι της φυσικής αντιµετώπιζαν διαφορετικά την ύλη από την αντιύλη και η Vera Rubin, αστρονόµος που βρήκε συντριπτικές αποδείξεις για την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης.

Από την άλλη πλευρά, η εστίαση στο φύλο της Strickland µου φαίνεται ότι τραβά την προσοχή µακριά από τα επιτεύγµατά της. H Ashkin δούλεψε για να αναπτύξει ‘οπτικά τσιµπιδάκια’ ή την ικανότητα να σηκώνονται µικρά αντικείµενα χρησιµοποιώντας τίποτα παραπάνω από µια ακτίνα φωτός. Το βραβείο των Mourou και Strickland σχετίζεται µε «τη µέθοδό τους της ανάπτυξης υψηλής έντασης, εξαιρετικά µικρών οπτικών παλµών». Η τεχνική τους που ονοµάζεται «chirped pulse amplification» πήρε παλµούς φωτός, τους επέκτεινε στον χρόνο και στη συνέχεια επασυνδύασε το φως ώστε η ενέργεια να εµφανίζεται όλη ταυτόχρονα δίνοντας παλµούς λέιζερ που είναι πολύ πιο φωτεινοί και πολύ µικρότερης διάρκειας απ’ ό,τι επιτυγχάνεται µε συµβατικές µεθόδους. Μια εφαρµογή αυτής της τεχνικής συναντάται σε εκατοµµύρια διορθωτικές επεµβάσεις µατιών κάθε χρόνο.

Μπορεί να έχω ανάµεικτα συναισθήµατα επειδή είµαι ο ίδιος επιστήµονας και αγαπώ την επιστήµη αλλά ξέρω επίσης ότι η επιστήµη δεν υπάρχει στο κενό. Οι επιστήµονες είναι µέλη της κοινωνίας. Η επιστηµονική αναγνώριση δεν γίνεται πάντα δίκαια, ενώ η κοινωνία επιτέλους συζητά προφανείς ανισότητες και ανάρµοστες συµπεριφορές απέναντι στις γυναίκες.

Προσωπικά, ελπίζω σε µια εποχή που οι ανακοινώσεις επιστηµονικών διακρίσεων θα σχετίζονται µόνο µε την επιστήµη.


*Επισκέπτη καθηγητή Φυσικής Υψηλής Ενέργειας στο Πανεπιστήµιο Notre Dame


Πηγή: cnn.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία