BACK TO
TOP
Γνώμες

Ένας γέρος ΕΛΓΑ Μαυρογιαλούρος

Πυκνώνουν µε τον καιρό οι φωνές των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής που διαµαρτύρονται για το αναχρονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και τις απαρχαιωµένες δοµές και διατάξεις βάσει των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές και καταβάλλονται οι αποζηµιώσεις.

panagos_2

10
0

Στην πραγµατικότητα ο ΕΛΓΑ και το σύστηµα ασφάλισης της παραγωγής, ποτέ δεν ήταν αυτό που θα ‘πρεπε να είναι. Ποτέ ο Έλληνας αγρότης δεν αισθάνθηκε τη σιγουριά που όφειλε να του εµπνέει ένας ασφαλιστικός οργανισµός, ιδιαίτερα όταν αυτός λειτουργεί µε τα χρήµατά του. Σηµειωτέον ότι ο ΕΛΓΑ εκ της συστάσεώς του είναι εκεί για να εξασφαλίζει τη συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας, ακόµα και όταν οι δυνάµεις της φύσης δυσκολεύουν αυτό το έργο.

Η αποτελεσµατικότητα του ΕΛΓΑ έγκειται, πρώτα απ’ όλα, στην ακρίβεια. Η δυνατότητα του Οργανισµού να µετρά επακριβώς την απώλεια της παραγωγής, τον υποχρεώνει να αποζηµιώνει µόνο τους αγρότες που υφίστανται πραγµατικές απώλειες και να µην επεκτείνεται πέραν αυτών. Την ίδια στιγµή, µια ουσιαστική ενδυνάµωση των συστηµάτων ενεργητικής προστασίας, µε αντιστοίχως σύγχρονα τεχνολογικά µέσα, θα περιόριζε σηµαντικά την σπατάλη πόρων.

Αντί αυτού, έχουµε έναν ΕΛΓΑ - Μαυρογιαλούρο, ο οποίος, επιβαρύνει τους αγρότες µε απίθανες εισφορές, καταγράφει απαράδεκτα υψηλές λειτουργικές δαπάνες και αποζηµιώνει κατά βούληση, όταν και όπως αυτός αντιλαµβάνεται τις αποζηµιώσεις. Χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγµα οι ελιές. Ότι υπάρχει µείωση της παραγωγής στην ελαιοπαραγωγή φέτος, είναι ηλίου φαεινότερο. Ότι όφειλαν να ενεργοποιηθούν έγκαιρα οι προβλεπόµενες διαδικασίες εκτίµησης των ζηµιών, δεν υπάρχει αµφιβολία.

Αντί ατού, έχουµε πλήρη αδράνεια των αρµόδιων και τώρα, ίσως επειδή πλησιάζουν και οι εκλογές, µια αόριστη υπόσχεση περί υποβολής φακέλου για αποζηµιώσεις από τα ΠΣΕΑ. Η υπόσχεση, όπως συµβαίνει συχνά σ’ αυτές τις περιπτώσεις, θα πλανάται για καιρό, η πραγµατική κάλυψη των παραγωγών, ωστόσο, ίσως και να µην έρθει ποτέ. 

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία