BACK TO
TOP
Γνώμες

Στον πλανήτη των κοτόπουλων

Όταν οι άνθρωποι δεν θα υπάρχουν στον πλανήτη, ένα από τα αποτυπώµατα που θα έχουν τη µεγαλύτερη διάρκεια και θα µαρτυρούν την επίδρασή µας στη Γη θα είναι η ξαφνική εµφάνιση πάνω στα απολιθώµατα πολλών κόκκαλων από κοτόπουλα. Οι γεωλόγοι έχουν υποστηρίξει ότι η παρουσία των ανθρώπων αποτελεί µια νέα εποχή στην ιστορία της Γης, που είναι γνωστή ως «Ανθρωποσκηνή».

sam_wong_2

Σαμ Γουόνγκ

10
0

Η έκρηξη που γνωρίζει η εκτροφή κοτόπουλων και οι ραγδαίες αλλαγές στη µορφή τους εξαιτίας της επιλέξιµης αναπαραγωγής τα καθιστούν ένα ιδανικό δείγµα του καιρού µας. «Πιστεύουµε ότι αποτελούν ένα πολύ σηµαντικό σήµα και ενδεχόµενο αποµεινάρι της περιόδου που διανύουµε, που θα µαρτυρά τον αντίκτυπο των ανθρώπων στον πλανήτη», σηµειώνει ο Carys Bennett από το Πανεπιστήµιο του Leicester.

Ο 20ος αιώνας γνώρισε µια έκρηξη στον αριθµό των κοτόπουλων που βρίσκονται στα ορνιθοτροφεία σε όλο τον κόσµο. Ο πληθυσµός τους σήµερα κυµαίνεται στα 21,4 δις – που είναι µεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό ζώο, και σε σπουδαιότητα πιο αξιοσηµείωτη από οποιοδήποτε άλλο πτηνό. Πάνω από 60 δις σφαγιάζονται κάθε χρόνο, µε ένα ρυθµό συσσώρευσης νεκρών κοτόπουλων χωρίς προηγούµενο στο φυσικό κόσµο.

Το κοτόπουλο σχάρας που εκτρέφεται για να καταναλωθεί ως κρέας, δεν ξεχωρίζει από τον «πρόγονό» του, την κόκκινη όρνιθα.

Η χρονική στιγµή αυτών των αλλαγών στα κοτόπουλα συµπίπτει µε άλλα αντιπροσωπευτικά δείγµατα της «Ανθρωποσκηνής», όπως τα πλαστικά, τα λιπάσµατα, τα ορυκτά καύσιµα, τα ραδιενεργά κοιτάσµατα από πυρηνικά όπλα.

Τα περισσότερα νεκρά κοτόπουλα ρίχνονται στις χωµατερές, όπου σε συνθήκες που δεν υπάρχει οξυγόνο τείνουν να διατηρούνται σε καθεστώς αποσύνθεσης. Αυτό σηµαίνει ότι έχουν την ικανότητα να απολιθώνονται και να διατηρούνται για εκατοµµύρια χρόνια. «Είναι δυνατό να τα βρει κανείς µε όλα τα συνήθη σκουπίδια – κονσερβοκούτια, τενεκεδάκια και µπουκάλια αναψυκτικών, υπολείµµατα από πλαστικά περιτυλίγµατα» αναφέρει ο Bennett. Ακόµη και στην περίπτωση που η κλιµατική αλλαγή και ο υπερπληθυσµός µας αναγκάσουν να αλλάξουµε διατροφικές συνήθειες, οι επιπτώσεις που θα αφήσει πίσω της η εποχή µας θα αποµείνουν στις πέτρες, καταλήγει ο Bennett. «Το σηµάδι του πολιτισµού µας καταγράφεται ήδη».

 

*Φαρµακοποιός, πρώην αξιωµατούχος στον τοµέα Υγείας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία