BACK TO
TOP
Γνώμες

Άλλο γάλα, άλλη φέτα, άλλη τιμή

Η 11η έκθεση Zootechnia µετράει περισσότερα από 20 χρόνια ζωής, αποτελεί κορυφαίο γεγονός για τα τεκταινόµενα στον κλάδο της κτηνοτροφίας, ίσως όµως ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκε να δίνει τον τόνο των εξελίξεων σε τόσο βαρύ κλίµα για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής.

panagos_2

Γιάννης Πανάγος

3
1

Ειδικά στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, είναι 2-3 χρόνια τώρα, που τα πράγµατα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται βάσιµα και για την αποτροπή αυτής της πορείας. Χαµηλές τιµές στο πρόβειο γάλα, αποδυνάµωση της ταυτότητας της Φέτας, κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις πολλών ταχυτήτων, εγκατάλειψη των ντόπιων φυλών και µεγάλη αβεβαιότητα για το µέλλον των επαγγελµατιών του κλάδου, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της σηµερινής κατάστασης.

Η εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων υποτυπώδης και η αδιαφορία των ιθυνόντων πρωτοφανής, την ώρα που οι λοιποί συντελεστές του κλάδου (ζωοτέχνες, προµηθευτές ζωοτροφών, αντιπρόσωποι µηχανηµάτων κ.α.) προσπαθούν, κάπως αποσπασµατικά και πολλές φορές µάταια, να προσανατολίσουν τους παραγωγούς στο δρόµο της αγοράς. Να τους ενηµερώσουν για τις εξελίξεις στο πεδίο της τεχνολογίας, να τους πείσουν να επενδύσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας των µονάδων, να τους κάνουν να επιλέξουν τα σωστά µοντέλα εκτροφής και τις κατάλληλες ράτσες.

Το βέβαιο είναι ότι τα τελευταία 20 χρόνια ο χάρτης της ελληνικής κτηνοτροφίας έχει αλλάξει θεαµατικά. Αυτό που έγινε στο πρώιµο στάδιο των αλλαγών µε τον κλάδο της γαλακτοφόρου αγελαδοτροφίας, συµβαίνει τώρα µε τις εκµεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων. Μεγάλες και συστηµατικές µονάδες µε ξένες κυρίως ράτσες µεγάλων αποδόσεων, παίρνουν τη θέση των παραδοσιακών κοπαδιών, µε ντόπιες φυλές και ζώα ελευθέρας βοσκής.

∆εν είναι κακό, οι εξελίξεις τρέχουν. Το πιθανότερο είναι ότι τα επόµενα χρόνια οι σύγχρονες µονάδες εντατικής µορφής θα καταστούν κυρίαρχες. Καλό είναι να επανεκτιµηθεί ο ρόλος και των «ελεύθερων» κοπαδιών. Χώρος στην αγορά υπάρχει. Εδώ βέβαια µιλάµε για άλλο γάλα, υψηλής διατροφικής αξίας, που… κάνει για άλλη φέτα και που έχει άλλη, προφανώς υψηλότερη, τιµή. Αυτό όµως χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται σχέδιο. Και σ’ αυτή τη νέα στρατηγική, οφείλουν να είναι όλοι συνεπείς.      

*Εκδότης-Διευθυντής εφημερίδα Agrenda

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

07-02-2019 22:14ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Συμφωνώ και επαυξάνω !!! ειδικά στη φράση " Καλό είναι να επανεκτιµηθεί ο ρόλος και των «ελεύθερων» κοπαδιών. Χώρος στην αγορά υπάρχει. Εδώ βέβαια µιλάµε για άλλο γάλα, υψηλής διατροφικής αξίας, που… κάνει για άλλη φέτα και που έχει άλλη, προφανώς υψηλότερη, τιµή. Αυτό όµως χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται σχέδιο. Και σ’ αυτή τη νέα στρατηγική, οφείλουν να είναι όλοι συνεπείς." Αυτά τα ίδια είχα γράψει σε σχόλιο μου σε άλλο άρθρο σου σχετικά με τις τιμές κλπ Θέλει λίγο ...σκέψη το πράγμα - επανέρχομαι αν υπάρχει " όρεξη " από τους ιθύνοντες - χρειάζεται να διεκδικήσουμε " ειδική " στήριξη της παραδοσιακής νομαδικής αιγοπροβατοτροφίας, όχι μόνο γιατί είναι μια "κουλτούρα" , όχι μόνο γιατί "ζεί" και παράγει υπό αντίξοες συνθήκες, αλλά - κυρίως- γιατί αυτά που βόσκουν τα ζώα -γρασίδια - βότανα- φυτά με αντιβιοτικές δράσεις- αρωματικά φυτά κλπ κλπ- είναι άλλη τροφή, και άρα παράγουν"άλλο" γάλα, και άρα από εκεί βγαίνει " άλλη" φέτα, και όλα αυτά βέβαια έχουν άλλη τιμή !!!! Χώρια ότι η φυσική βόσκηση βοηθάει στη διατήρηση των βοσκοτόπων, περιβαλλοντικά οφέλη κλπ Πολλά μπορεί να πει κανείς- αν έχετε όρεξη , το βάζουμε μπροστά , μαζί με το Υπουργείο, ή και ...χωρίς το Υπουργείο, από μόνοι μας ( αν δεν θέλει....) ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ - Γεωπόνος Μελετητής - Πρόεδρος Ένωσης Γεωπόνων Μεετητών Ελλάδας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία