BACK TO
TOP
Γνώμες

Λιγότερο δυτική η Δύση

Tο «Westlessness» (λιγότερη ∆ύση) ήταν το θέµα της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια φέτος (MSC), στις 14 Φεβρουαρίου στη βαυαρική πρωτεύουσα.

Judy-Dempsey_M_2

Τζούντι Ντέμπσεϊ

14
0

Αυτή η εκδήλωση συγκεντρώνει παγκόσµιους ηγέτες και µια σειρά υπουργών Εξωτερικών και Άµυνας και εµπειρογνωµόνων ασφάλειας σε µια περίοδο που η δυτική διατλαντική σχέση, το βάθρο της µετά το 1945 τάξης, είναι υπό τεράστια πίεση. «Ο κόσµος γίνεται λιγότερο δυτικός», αναφέρεται στο ετήσιο report της MSC «αλλά πιο σηµαντικό, η ∆ύση η ίδια γίνεται λιγότερο δυτική», ανεφέρεται.

Το report αναδεικνύει τις τόσες πολλές δυσκολίες που αντιµετωπίζει η ∆ύση και ο υπόλοιπος κόσµος. Η Μέση Ανατολή παραµένει σε αναστάτωση καθώς πολίτες συνεχίζουν να σκοτώνονται ή αναγκάζονται να φύγουν. Το Σαχέλ, µία από τις µεγάλες στρατηγικές ανησυχίες της Γαλλίας, γίνεται γρήγορα απειλή για την περιοχή και για την Ευρώπη. Οι χώρες στη Λατινική Αµερική αποµακρύνονται από τη δηµοκρατία. Η µεγάλη δηµοκρατία της Ινδίας δοκιµάζεται από τους αµφιλεγόµενους νόµους του πρωθυπουργού Narendra Modi. ∆εν είναι υπερβολή να υποστηρίζουµε ότι η ∆ύση βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, διότι αυτό που αντιπροσωπεύει -µια φιλελεύθερη διεθνή τάξη βασισµένη σε κανόνες- υπονοµεύεται από τον Αµερικανό πρόεδρο [...]. Η εµπιστοσύνη στην Ευρώπη και αλλού στη ∆ύση, είναι χαµηλή. ∆εν θα έπρεπε όµως να είναι, για πολλούς λόγους.

Πρώτον, η ∆ύση ως τρόπος ζωής, ως τρόπος πολιτικής τάξης, συνεχίζει να αποτελεί έλξη, έναν µαγνήτη για εκείνους που ζουν σε αυταρχικά ή ηµί-δηµοκρατικά συστήµατα. Τα πολύτιµα θεσµικά όργανα της ∆ύσης εδραιωµένα στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώµατα, στις ατοµικές ελευθερίες, είναι οι αξίες που συνεχίζουν να ασκούν επιρροή ανά τον κόσµο.[...]. Αλλά εάν η ∆ύση έχει γίνει τόσο αδύναµη, σύµφωνα µε τους καταστροφολόγους, γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι και ακτιβιστές που δεν ζουν στη ∆ύση, εξακολουθούν να θέλουν να γίνουν µέλος της ∆ύσης ή θέλουν η ∆ύση να τους βοηθήσει; [...]. ∆εύτερον, η ∆ύση δεν είναι ένα φαινόµενο βασισµένο σε µια γεωγραφική περιοχή, παρόλο που συχνά γίνεται αντιληπτό ακριβώς αυτό. Αντιθέτως, η έλξη της ∆ύσης είναι η έλξη των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, παγκοσµίως.[...]. Αλλά για να διατηρήσει την ελκυστικότητά της, οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να ξεπεράσουν τον εφησυχασµό. Αυτό σηµαίνει να µην ξεγράψουν τη ∆ύση, αλλά να την υπερασπιστούν.

*Επικεφαλής της Carnegie Europe

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία