BACK TO
TOP
Γνώμες

Ο όρος επάρκεια σημαίνει δουλειά

Ποτέ οι αγρότες δεν θα µπορέσουν να βελτιώσουν τη θέση τους, αν και οι ίδιοι οι πολιτικά κρατούντες δεν συνειδητοποιήσουν τη συνεισφορά του αγροτικού τοµέα στην οικονοµία και την κοινωνία.

panagos_trans

Γιάννης Πανάγος

9
1

Οι δύσκολες µέρες που διέρχεται ο τόπος προσφέρουν τη δυνατότητα να επανεκτιµήσουµε πράγµατα τα οποία στα χρόνια της αφθονίας, προφανώς και είχαµε όλοι µας περιφρονήσει.

Ο όρος διατροφική επάρκεια για παράδειγµα, µάλλον είχε χαθεί από το λεξιλόγιό µας. Το συναντούσες µόνο σε κάποιες από τις κατά καιρούς εκθέσεις του ∆ιεθνούς Οργανισµού Τροφίµων (FAO) και παρέπεµπε συνήθως σε κάποιες από τις ξεχασµένες χώρες του Τρίτου Κόσµου.

Αντίθετα, στον αναπτυγµένο δυτικό κόσµο, αυτό που κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια ήταν η σπατάλη των τροφίµων, η αλόγιστη πολλές φορές κινητικότητα στο διεθνές εµπόριο, οι νταλίκες που διασταυρώνονταν µεταφέροντας πολλές φορές τις ίδιες ουσιαστικά ντοµάτες από το Νότο στο Βορρά και από το Βορρά στο Νότο.

Ο κορωνοϊός ήρθε απ’ ό,τι φαίνεται για να διδάξει πολλά απ’ αυτά τα οποία οι δυτικές κοινωνίες εδώ και χρόνια είχαν ξεχάσει. Την αξία της διατροφικής επάρκειας, το µεγαλείο των τοπικών προϊόντων, τη σηµασία της ντόπιας παραγωγής. Ξαφνικά οι καταναλωτές, γύρισαν την πλάτη στις πολυτελείς συσκευασίες των εισαγόµενων τροφίµων, υπερέβησαν ακόµη και τη σηµασία που µπορεί να έχει η χαµηλότερη τιµή µε την οποία µπορεί να φθάνουν στη χώρα µας ορισµένα εξ αυτών, απαίτησε ακόµα και µέσα στον έντονο συνωστισµό του super market το εγχώριο.

Όλα αυτά διαµορφώνουν µια ανεπανάληπτη ευκαιρία. Είναι η ευκαιρία του επανασχεδιασµού της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, είναι η ευκαιρία της επανασύνδεσής της επί ίσοις όροις µε τους άλλους κρίκους της αλυσίδας αξίας. Άλλωστε, κανείς στον λεγόµενο τοµέα της αγροδιατροφής δεν µπορεί να κάνει κατί χωρίς τους αγρότες, όπως και για τους αγρότες θα ήταν δύσκολο να πετύχουν πολλά πράγµατα χωρίς τους υπόλοιπους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-04-2020 18:05Φάνης Γέμτος

Πολύ σωστά τα λες Γιάννη. Ποιος θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας; Το Υπουργείο Γεωργίας, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ή οι οργανώσεις των παραγωγών. Όλοι ασχολούνται με το πως θα δώσουν ή θα πάρουν κάποια επιδότηση κάτω από το τραπέζι αντί να στραφούν σε καλλιέργειες και εκτροφές ζώων που θα τους δώσουν υψηλό εισόδημα για να ζήσουν άνετα. Μόνο που αυτό χρειάζεται δουλειά που κανένας δεν θέλει να βάλει. Κάπως έτσι κουτσοβολευόμαστε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία