BACK TO
TOP
Γνώμες

Η γεωστρατηγική στροφή της καραντίνας

Είναι η λαχτάρα για επιστροφή στο κανονικό. Να µπορείς να ταξιδέψεις. Να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο.

Judy-Dempsey_M_2

Τζούντι Ντέμπσεϊ

12
0

Να επισκεφθούµε γονείς και παππούδες. Να δούµε φίλους. Να ακούσουµε µουσική και να δούµε θέατρο από κοντά. Να περιτριγυρίσουµε στα µουσεία. Να φάµε έξω. Να παρακολουθήσουµε αθλητικές εκδηλώσεις. [...].Τα lockdowns επιτάχυναν µια µεγάλη γεωστρατηγική στροφή. Περιλαµβάνει ΗΠΑ και Κίνα. Και οι δύο εµπλέκονται σε µια επικίνδυνη αντιπαράθεση, όπως πριν από τον Ιανουάριο του 2020, όταν ο κορωνοϊός πέρασε από το Ουχάν σε όλο τον κόσµο.

Αυτή η αντιπαράθεση ωστόσο δεν αφορά πλέον µόνο εµπορικές πρακτικές ή δασµούς. Πρόκειται για την επιρροή και κυριαρχία και των δύο πολιτικών συστηµάτων. Αυτή η διαµάχη και το αποτέλεσµά της, θα έχουν µεγάλη επίπτωση στην Ευρώπη. [...] Εάν οι Ευρωπαίοι έτρεφαν οποιαδήποτε αθώα ή ευσεβή σκέψη για την Κίνα, αυτά έχουν εξαφανιστεί τώρα. Πραγµατικά, έχει να κάνει µε το να συµβιβαστεί η Ευρώπη, στρατηγικά, µε την µετά τον κορωνοϊό τάξη. Να έχει µια συνεκτική πολιτική απέναντι στην Κίνα ενώ την ίδια στιγµή να ακυρώνει οποιαδήποτε έννοια schadenfreude για το τι συµβαίνει στις ΗΠΑ.

Εκεί, ο τρόπος µε τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση ο πρόεδρος Tραµπ και η αντίδρασή του στους διαδηλωτές ενάντια στη δολοφονία του George Floyd από έναν αστυνοµικό, έχουν πλήξει τη φήµη της Αµερικής και τη θέση της, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. δεν υπάρχει αµφιβολία ότι η Κίνα και η Ρωσία θα εκµεταλλευτούν την αδυναµία της Αµερικής. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανησυχήσουν βαθιά. Τα οικονοµικά και πολιτικά δεινά της Αµερικής, επηρεάζουν τη βιωσιµότητα της ∆ύσης.[...]. Στον µετά τον κορωνοϊό κόσµο, η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει µια και καλή πώς θα υπερασπίζεται τον εαυτό της [...]. Πρώτον, αυτό που µπορεί να κάνει η Ευρώπη είναι να αναβαθµίσει την ανθεκτικότητά της, ιδιαίτερα στους τοµείς της κυβερνο-ασφάλειας, της ενέργειας και των υποδοµών και –πάνω από όλα- να ετοιµαστεί για την επόµενη πανδηµία. Αυτό σηµαίνει να επενδύσει στην ασφάλεια της υγείας εντός και εκτός Ευρώπης. ∆εύτερον, πρέπει να προστατεύσει τα στρατηγικά της assets, ιδιαίτερα τα κέντρα logistics, τον φαρµακευτικό κλάδο και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών...

*∆ηµοσιογράφου, Carnegie Europe

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία