BACK TO
TOP
Γνώμες

Η ευκαιρία έχει χρώμα αγροτικό

Ανεξάρτητα από την έφεση ή τη δυσκολία που µπορεί να έχει κάποιος µε τους αριθµούς, είναι ξεκάθαρο ότι τα κοινοτικά χρήµατα που θα εισρεύσουν στη χώρα το επόµενο διάστηµα είναι πολλά. Συνιστούν µια νέα µεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

13
1

Πιο συγκεκριµένα, στα 31,5 δις ευρώ του Ταµείου Ανάκαµψης (19 δις ευρώ από επιχορηγήσεις και 12,5 δις ευρώ από φθηνά δάνεια) είναι εύλογο να προστίθενται περί τα 40 δις ευρώ, τα οποία συνθέτουν τον προϋπολογισµό της νέας προγραµµατικής περιόδου 2021 -2027 συν κάτι ακόµα. 

Ειδικά αυτή τη φορά, το Εταιρικό Σύµφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και το γνωστό πακέτο Άµεσων Ενισχύσεων, πλαισιώνονται από σηµαντικές νέες πρωτοβουλίες. Μεταξύ αυτών είναι το πρόγραµµα αντιµετώπισης των κοινωνικοοικονοµικών επιπτώσεων της πανδηµίας (ReactEU), το διάδοχο πρόγραµµα του πακέτου Γιούνκερ (InvestEU), οι εκταµιεύσεις του Ταµείου ∆ίκαιης Μετάβασης µε στόχο την κλιµατική ουδετερότητα (Just Transition Fund), το πρόγραµµα για τη χρηµατοδότηση της έρευνας (Horizon Europe) και ο Μηχανισµός Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

Αν στο σηµείο αυτό ληφθούν υπόψη τα αδιάθετα ποσά ύψους 12 δις ευρώ περίπου του τρέχοντος ΕΣΠΑ (54% υπόλοιπο) και η µόχλευση ιδιωτών επί όλων αυτών, τότε το συνολικό budget προσεγγίζει στα 120 δις ευρώ. Όποιες κι αν είναι οι «τρύπες» που άνοιξε ο κορωνοϊός, το οικονοµικό αντικείµενο των χρηµατοδοτήσεων που έρχονται είναι πρωτοφανές και συνιστά βέβαια µια  άνευ προηγουµένου αναδιανοµή πόρων.      

Τι σχέση έχουν όλα αυτά µε τη γεωργία; Μεγάλη! Ταυτόχρονα µε τα προγράµµατα της νέας ΚΑΠ (διαρθρωτικά µέτρα και άµεσες ενισχύσεις) σχεδόν όλες οι παραπάνω χρηµατοδοτήσεις έχουν µικρή ή µεγάλη αναφορά στον πρωτογενή τοµέα, στο ευρύτερο πεδίο της αγροδιατροφής και στην εν γένει διαχείριση του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο.

Αν δεν γίνουν τραγικά λάθη στην κατανοµή αυτών των πόρων, διαµορφώνονται προϋποθέσεις για να αλλάξει θεαµατικά ο ρόλος και η θέση του αγρότη. Να δηµιουργηθούν χιλιάδες µικρές κάθετες µονάδες, οι οποίες θα προσδίδουν τεράστια αξία στην αγροτική παραγωγή. Να στηθεί ξανά µε ζωηρή την παρουσία των αγροτών η «γέφυρα» από το χωράφι στο ράφι. Η µισή ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση, η άλλη µισή, ωστόσο, αφορά στους ίδιους τους αγρότες. 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

20-08-2020 15:43ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

54% του προηγούμενου Ε.Σ.Π.Α. είναι αναπορρόφητο... Πως ονομάζεται αυτό ως γεγονός και πως πρέπει να ονοματιστούν τα φυσικά του υποκείμενα, δηλαδή και εμείς όλοι;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία