BACK TO
TOP
Γνώμες

Ο Ted και ο νέος ρόλος του αγρότη

Ανεξαρτήτως των επιµέρους παρεµβάσεων σε επίπεδο της πολιτικής, η αλήθεια είναι ότι τα µεγάλα ζητήµατα της αγροτικής παραγωγής θα κριθούν άλλη µια φορά από τις τεχνολογικές κυρίως εξελίξεις και εν προκειµένω από τη σύγχρονη ροµποτική, που αρχίζει σταδιακά να κάνει ζωηρή την εµφάνισή της και στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

9
0

Το αµπελουργικό ροµπότ µε το όνοµα Ted της εταιρείας Naio Technologies (ρεπορτάζ σελ. 11) αναµένεται να είναι διαθέσιµο µαζικά στην αγορά από τα µέσα του 2021. Με µεγαλύτερη ισχύ από τους ηλεκτροκινητήρες του, αλλά και µε ενδιαφέρουσες µηχανικές βελτιώσεις µε την παρουσία του στους αµπελώνες, αναµένεται να αλλάξει άρδην τις συνθήκες βάσει των οποίων εξελίσσεται σήµερα η αµπελουργία.   

Άλλωστε, το πόσο γρήγορα τρέχουν τα πράγµατα στη µεταβιοµηχανική εποχή την οποία διανύουµε είναι κάτι που δύσκολα γίνεται αντιληπτό από τα πολυπληθή ρεύµατα της κοινωνίας. Σε διερευνήσεις ειδικών αναλυτών, εκτιµάται για παράδειγµα, ότι το 85% των θέσεων εργασίας µέχρι το 2030 δεν έχει ακόµα επινοηθεί. Υποστηρίζεται µάλιστα ότι µέχρι τότε, κάθε οργανισµός θα έχει τεχνολογική υπόσταση. Οι επιχειρήσεις, κατ’ επέκταση και οι αγροτικές επιχειρήσεις, χρειάζεται να µελετούν από τώρα πως θα διασφαλίσουν το µέλλον τους, όσον αφορά τις υποδοµές και το εργατικό δυναµικό τους.

Βεβαίως, όσοι θέλουν να βλέπουν το ποτήρι µισογεµάτο εκτιµούν ότι η εξάρτηση των ανθρώπων από τις µηχανές θα εξελιχθεί σε µια σχέση συνεργατικότητας, µε τους ανθρώπους να παρέχουν από τη δική τους µεριά δεξιότητες, όπως δηµιουργικότητα, πάθος και επιχειρηµατικό πνεύµα. Κι αυτό θα ευθυγραµµίζεται, όπως υποστηρίζουν, µε την ικανότητα των µηχανών να εργάζονται µε ταχύτητα, αυτοµατοποιηµένα και αποδοτικά.

Ειδικά στη γεωργία, πολλά θα εξαρτηθούν, από το κόστος ενσωµάτωσης του κάθε Ted στις ανάγκες της αγροτικής εκµετάλλευσης και τη δυνατότητα των σηµερινών αγροτών να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους, διατηρώντας τον έλεγχο των νέων µέσων παραγωγής.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία