BACK TO
TOP
Γνώμες

Ξεχασμένα καναρίνια

Στις ευνοµούµενες κοινωνίες το κράτος έχει συνέχεια και οι πολιτικές έναντι των συντελεστών της αγοράς δεν αλλάζουν από µέρα σε µέρα.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

0
0

Άλλωστε, σε µια χώρα που θέλει να σέβεται την επιχειρηµατικότητα, τους επενδυτές και τις επενδύσεις, η συνέπεια απέναντί τους αποκτά κεφαλαιώδη σηµασία. Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί εξεπλάγηµεν από τις επίµονες κινήσεις της προηγούµενης κυβέρνησης να ανοίξει τη συγκεκριµένη αγορά, αρχής γενοµένης βέβαια από τη βιοµηχανική κάνναβη και την καλλιέργειά της.

 

Εκτός από την ΚΥΑ 929/2016 που οριοθετεί µεταξύ άλλων τις διαφορές ανάµεσα στη βιοµηχανική (CBD) και τη φαρµακευτική κάνναβη (THC), µια σειρά από νόµους και αποφάσεις ήρθαν να διαµορφώσουν προϋποθέσεις για το άνοιγµα της εν λόγω αγοράς. Ταυτόχρονα, µια σειρά από επίσηµες διεθνείς αποστολές, επιστηµονικές αναζητήσεις, συνέδρια, εκθέσεις και συναντήσεις, έφεραν τις πρώτες επενδύσεις (κυρίως στη βιοµηχανική κάνναβη) και το πλαίσιο για αδειοδοτήσεις στη φαρµακευτική. Στη περιοχή των Φαρσάλων για παράδειγµα, µια πρώτη οµάδα 8 παραγωγών µε 165 στρέµµατα καλλιέργεια, έδωσε το 2019 την πρώτη παραγωγή βιοµηχανικής κάνναβης για CBD, ενώ είχε υλοποιηθεί µια πρώτη επένδυση (Ελληνοαµερικανών) της τάξεως του ενός εκατοµµυρίου ευρώ περίπου.

Η επένδυση ήταν καθόλα νόµιµη, όπως νόµιµη ήταν και η ανάπτυξη της καλλιέργειας, προκειµένου να υπάρξουν και τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσµατα. Ωστόσο, το θέµα έχει κολλήσει. Επί της ουσίας, ενώ επιτρέπεται η καλλιέργεια της βιοµηχανικής κάνναβης και η επένδυση (όπως και έγινε) στη µεταποίηση του προϊόντος (χλωρά νοµή της κορυφής για την παραγωγή CBD (παχύρευστο υγρό) δεν επιτρέπεται η διακίνηση του εν λόγω µεταποιηµένου προϊόντος. Αποτέλεσµα, να σταµατήσει κάθε περαιτέρω διαδικασία, παρά τα άκρως θετικά αποτελέσµατα της πρώτης χρονιάς.

 

Η σηµερινή κυβέρνηση από την πρώτη στιγµή έδειξε να αντιµετωπίζει µε ιδιαίτερη καχυποψία το όλο θέµα και να επανεξετάζει πολλές από τις πτυχές των πολιτικών που ανέπτυξε η προηγούµενη στο συγκεκριµένο ζήτηµα. Είναι άλλωστε γνωστή η κόντρα Βορίδη – Γεωργιάδη επί του προκειµένου και η πεισµατική αντίδραση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο άνοιγµα αυτής της αγοράς. Η κυβέρνηση έχει κάθε δυνατότητα να κάνει τις επιλογές της, να διευκολύνει ή και να αναστείλει τη δραστηριότητα στο συγκεκριµένο επιχειρηµατικό πεδίο. Αυτό που δεν της επιτρέπεται πάντως, είναι να αφήνει το θεσµικό πλαίσιο µετέωρο και τα πράγµατα στην τύχη τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία