BACK TO
TOP
Γνώμες

Κύματα παγετού και μαύρες τρύπες

Φέτος, οι πληγές που άνοιξαν στις καλλιέργειες τα διαδοχικά κύµατα παγετού είναι µεγάλες.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

10
0

Σε αντίθεση, µάλιστα, µε άλλα ακραία καιρικά φαινόµενα, όπως είναι οι καταιγίδες και οι χαλαζοπτώσεις που συνήθως έχουν τοπικό χαρακτήρα, ο παγετός φαίνεται να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στο µεγαλύτερο µέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Αυτό σηµαίνει ότι ο όγκος δουλειάς που καλείται να φέρει εις πέρας ο ΕΛΓΑ είναι τεράστιος και δεν εξαντλείται µόνο στην καταγραφή και εκτίµηση των ζηµιών. Μ’ αυτή την έννοια, οι προσλήψεις -µέσω ΑΣΕΠ και µε βάση την τελευταία προκήρυξη θέσεων- για τις οποίες δεσµεύεται ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, µάλλον δεν λύνουν το πρόβληµα. Ίσως σε κάποια σηµεία µάλιστα και να το δυσκολεύουν.

Οι ζηµιές στην αγροτική παραγωγή και οι αποζηµιώσεις των αγροτών ήταν και παραµένει στην Ελλάδα ένα σύνθετο ζήτηµα που συνδέεται µε λόγους, όπως:

  • ουδέποτε ο ΕΛΓΑ ως οργανισµός απέκτησε την αυτονοµία του
  • διαχρονικά οι κανονισµοί του ΕΛΓΑ ήταν πολύ σύνθετοι
  • ιστορικά οι πολιτικοί έβλεπαν τον ΕΛΓΑ σαν «εκλογικό κέντρο»
  • το προσωπικό του ΕΛΓΑ δεν απέκτησε συνείδηση του ρόλου του
  • ο ψηφιακός εκσυγχρονισµός του ΕΛΓΑ παραµένει γράµµα κενό
  • οι αγρότες έµαθαν να αποζηµιώνονται αντί να αποφεύγουν τις ζηµιές.

Οι παλαιότεροι θυµούνται παλιότερα χρόνια τα ελαστικά που ήταν µοιρασµένα µέσα στους αµυγδαλαιώνες για να καούν και να σώσουν µε τη θερµότητά τους τα δέντρα τις δύσκολες βραδιές. Κάτι αντίστοιχο, πολύ πιο συστηµατικά βέβαια, κάνουν και οι Γάλλοι στα αµπέλια.

Στην Ελλάδα, εδώ και κάποια χρόνια όλοι περιµένουν τους εκτιµητές του ΕΛΓΑ. Λίγο οι κοινοτικές ενισχύσεις που καλόµαθαν τους αγρότες µετά την είσοδο της χώρας στην ΕΕ και λίγο οι γαλαντόµες πολιτικές του δηµοφιλούς ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσµα ήταν να περιορισθεί το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσµου για την παραγωγή. Ίσως τα τελευταία χρόνια να δίνει άλλοθι σ’ αυτό και η χαµηλή πτήση που ακολουθούν οι τιµές παραγωγού. Άλλωστε και η ίδια η πολιτεία δεν έχει κάνει αυτά που οφείλει για την περιφρούρηση της υπεραξίας της εγχώριας παραγωγής. Καραβιές µε αµύγδαλα πάνε κι έρχονται κι όλα είναι... ελληνικά. 

Σίγουρα είναι πολλά αυτά τα οποία θα πρέπει να γίνουν. Για να εκτιµά ο παραγωγός αυτό που κάνει, για να µετράει ο ΕΛΓΑ αυτό που ζηµιώνεται, για να ξέρει και ο καταναλωτής τι είναι αυτό που τρώει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία