BACK TO
TOP
Γνώμες

Aποθερμαίνεται η ανάπτυξη;

Εάν μπορεί κανείς να απομακρύνει για λίγο το βλέμμα του από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και το τι σηματοδοτούν αυτά για την προοπτική μιας μελλοντικής μείωσης της νομισματικής τόνωσης από πλευράς της Federal Reserve, τα σημάδια από την Κίνα προσφέρουν μια εξίσου ανησυχητική οπτική για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Daniel-Moss

25
0

Του Ντάνιελ Μος *

Οι οικονομολόγοι σφίγγουν τα χέρια τους με αγωνία για την ισχνή αύξηση της απασχόλησης τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, η οποία ήταν ασθενέστερη ακόμη και από την πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη. Μια μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από πλευράς Fed είναι απίθανο να ανακοινωθεί αυτόν τον μήνα. Προς το τέλος του έτους ίσως κάτι τέτοιο να είναι πιο πιθανό. Στο Πεκίνο, η απόσυρση των μέτρων στήριξης είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τους αξιωματούχους: η κεντρική Λαϊκή Τράπεζα Κίνας (PBOC) πέρασε τις τελευταίες ημέρες ενισχύοντας τα μέτρα που έχει λάβει προκειμένου να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ δεσμεύθηκε για καλύτερη χρήση των ομολόγων των τοπικών κυβερνήσεων ανά τη χώρα.

Οι αρχές στέλνουν σήμα πιθανής περαιτέρω περικοπή του ελάχιστου υποχρεωτικού αποθεματικού για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά και τη μείωση του Ιουλίου. Οι κινήσεις αυτές υποδηλώνουν ανησυχία ότι η ανάπτυξη αποθερμαίνεται με ταχύ ρυθμό στη χώρα. Πράγματι, η ανάκαμψη σε σχήμα V της Κίνας δείχνει όλο και λιγότερο «σφριγηλή». Οι αρχές έχουν περάσει από τις ανησυχίες για μια πολύ ισχυρή οικονομική «αναζωπύρωση» σε μια προσπάθεια να βάλουν «πάτωμα» κάτω από μια νέα επιβράδυνση.[…] Οι αριθμοί της Κίνας δεν κολακεύονται πλέον από τη σύγκρισή τους με τους αντίστοιχους περσινούς. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πιθανότατα θα αυξηθεί λίγο λιγότερο από 6% το γ' τρίμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι, εκτιμούν οι οικονομολόγοι, ρυθμός ουσιαστικά ίδιος με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019, λίγο πριν «χτυπήσει» η πανδημία. Η Κίνα τότε βρισκόταν εν μέσω μιας επιβράδυνσης μακράς πνοής και, καθώς τα εύκολα κέρδη μετά την πανδημία μειώνονται, η οικονομία επιστρέφει σε αυτή τη «μέτρια» κατάσταση.

Το Πεκίνο είναι απίθανο να αφήσει την οικονομία του να αδυνατίσει υπερβολικά πολύ και τα τελευταία μέτρα είναι πιθανότατα στο πλαίσιο της διαχείρισης του σχετικού κινδύνου. Η Κίνα δεν έριξε τόση δημοσιονομική ή νομισματική ισχύ πυρός ενάντια στην πανδημία όσο οι ΗΠΑ - η χαλάρωση των ηνίων δεν γίνεται έτσι από τη θέση μιας ήδη εξαιρετικά χαλαρωμένης πολιτικής. […] Οι συνθήκες δεν είναι τόσο έντονα ανησυχητικές στην Ασία, μέρος του πλανήτη το οποίο απολαμβάνει υπερθετικά αναπτυξιακά μεγέθη εδώ και δεκαετίες. Η Fed έχει καλούς λόγους, τόσο τοπικούς όσο και παγκόσμιους, να κινηθεί αργά και εξαιρετικά προσεκτικά.

*Αρθρογράφος bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία