BACK TO
TOP
Γνώμες

Ανατιμήσεις και οφέλη παραγωγών

Το ανοδικό κανάλι στο οποίο κινούνται τους τελευταίους µήνες οι τιµές των αγροτικών προϊόντων είναι αναµφίβολα ένα καλό νέο και για τους Έλληνες παραγωγούς.

panagos_5_2_2

Γιάννης Πανάγος

14
0

Βέβαια, σε έναν κόσµο όπου όλα µοιάζουν τόσο ρευστά, κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευµένη. Πολλές είναι και οι ειδικότερες αιτίες που έφεραν την άνοδο των τιµών. Θα µπορούσε να πει κάποιος ότι πρόκειται για έναν από τους λεγόµενους «πολυετείς οικονοµικούς κύκλους», που κάνει τα αγροτικά εµπορεύµατα να σπάνε το ένα ρεκόρ µετά το άλλο.

Αυτή τη φορά ήταν η πανδηµία που έδωσε το έναυσµα. Από το δεύτερο µισό του 2020, αρχικά τα σιτηρά και τα τρόφιµα πρώτης ανάγκης (ζυµαρικά, τυριά, χυµοί κ.α.) ήταν αυτά που σηµείωσαν αυξηµένη ζήτηση, µε αποτέλεσµα οι τιµές τους να πάρουν την ανιούσα. Με το γύρισµα του χρόνου (2021) το αυξητικό κύµα πέρασε στις ζωοτροφές, στους ελαιούχους σπόρους, τα ενεργειακά φυτά, το βαµβάκι και σε ένα ευρύ φάσµα αγροτικών προϊόντων, η τιµή των οποίων καταγράφει ιστορικά υψηλά.

Σίγουρα το κύµα ανατιµήσεων δεν αφορά το σύνολο των αγροτικών προϊόντων και οπωσδήποτε δεν επηρεάζει µε τον ίδιο τρόπο το σύνολο των παραγωγών. ∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι οι ενηµερωµένοι αγρότες, δηλαδή οι επαγγελµατίες του χώρου, που έχουν την εµπειρία διαχείρισης παρόµοιων καταστάσεων και φυσικά διαθέτουν την απαιτούµενη ρευστότητα, όπως και τις αναγκαίες υποδοµές, ώστε να µεθοδεύσουν ανάλογα τη διάθεση της παραγωγής τους, βγαίνουν κερδισµένοι.

Βεβαίως, πολλά εξαρτώνται από το χρόνο στον οποίο εκδηλώνονται οι αυξήσεις, από το χρόνο στον οποίο γίνεται η συγκοµιδή των προϊόντων και φυσικά από τις αντικειµενικές δυσκολίες πολλών παραγωγών να επωφεληθούν των διαµορφούµενων τάσεων.

Η Agrenda, όπως και το Agronews, έχοντας στις τάξεις τους έµπειρα δηµοσιογραφικά στελέχη και αναλυτές πρώτης γραµµής που παρακολουθούν µέρα µε τη µέρα τις εξελίξεις στις αγορές, έχουν προϊδεάσει έγκαιρα για τα τεκταινόµενα. Έχουν εντοπίσει το επερχόµενο κύµα ανατιµήσεων, έχουν καταγράψει την εικόνα της αγοράς και φροντίζουν για µια πολύπλευρη ενηµέρωση, η οποία έχει στο κέντρο της τους Έλληνες παραγωγούς.

Θα µπορούσαµε να πούµε ότι όσοι διαβάζουν προσεκτικά τα άρθρα της Agrenda και τις αναρτήσεις του Agronews µόνο οφέλη έχουν αποκοµίσει από τις εξελίξεις των τελευταίων µηνών. Η εν λόγω συντακτική οµάδα δεν δίστασε ακόµα και να προτρέψει τους αγρότες να διαθέσουν τα αποθέµατα σκληρού σίτου, όταν η τιµή έδειχνε να πιάνει κορυφή. Όταν δηλαδή, η τιµή παραγωγού στη φυσική εγχώρια αγορά ξεπερνούσε τα 50 λεπτά το κιλό. ∆ηλαδή ήταν διπλάσια από την αντίστοιχη περυσινή, κάτι το οποίο πολύ δύσκολα θα ξαναγίνει, τουλάχιστον σε ορατό χρόνο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία