BACK TO
TOP
Γνώμες

Η ΕΕ χάνει τη ζώνη άνεσης

Οι καταναλωτές, τον Μάρτιο του 2020, άρχισαν να «στοκάρουν». Οι καταναλωτές στο Βερολίνο είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα πακέτο αλεύρι και ένα µπουκάλι µαγειρικό λάδι.

Judy-Dempsey_M_2

Τζούντι Ντέμπσεϊ

124
0

της Τζούντι Ντέµπσεϊ *

∆ύο χρόνια αργότερα, αυτό επέστρεψε, και σε κάποιες περιοχές, επέστρεψαν και οι περιορισµοί. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις, από λιπάσµατα και σιτηρά για τη γεωργία, µέχρι στα βασικά προϊόντα µαγειρικής για τα νοικοκυριά. Οι τιµές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Λες και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είχαν προειδοποιηθεί για την ανάγκη να διαφοροποιήσουν τους ενεργειακούς τους πόρους ώστε να µειώσουν την εξάρτηση τους από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Σαν να µην είχαν ενηµερωθεί οι Ευρωπαίοι για την ανάγκη να εξοικονοµήσουν ενέργεια και εµµέσως, δεδοµένης της ταχείας υποβάθµισης του περιβάλλοντος, να αλλάξουν έναν τρόπο ζωής που µε τις δεκαετίες θεωρούνταν δεδοµένος. Αυτός ο τρόπος ζωής αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Χάλυβα και Άνθρακα -τον πρόδροµο της σηµερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ιδρυτές της νέας Ευρώπης ήταν αποφασισµένοι να αφήσουν πίσω τους αιώνες πολέµων και αιώνες εχθρότητας µεταξύ Γαλλίας και Γερµανίας. Η Ευρώπη µετά το 1945 θα στηριζόταν στην ειρήνη, την ευηµερία και την ήπια δύναµη. Με τα χρόνια, καθώς η ∆υτική Ευρώπη έγινε πλουσιότερη, αυτό το τµήµα της ηπείρου έγινε άνετο. 

Οι πολίτες της θεώρησαν ως δεδοµένο τα γεµάτα καταστήµατα, τις τακτικές διακοπές, την πρόσβαση σε απεριόριστη ενέργεια και φυσικά τη σταθερότητα. […] Ο πόλεµος στην Ουκρανία, µπορεί να είναι το σηµείο καµπής. Με µια βάναυση εισβολή στη γείτονα της ΕΕ που έχει οδηγήσει σε τεράστιες ροές προσφύγων και προέρχεται από τους ιµπεριαλιστικούς στόχους του Ρώσου προέδρου Πούτιν, εγείρει πολλά ερωτήµατα για τη σταθερότητα της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης. ∆εν είναι πλέον προβλέψιµα σταθερό και ασφαλές, καθώς αυξάνεται η πίεση στις προµήθειες ενέργειας και τροφίµων. Η Ευρώπη πρέπει να αντιµετωπίσει τη Ρωσία που αµφισβητεί τη ζώνη άνεσης.

Οι ηγέτες της ΕΕ σπεύδουν να µειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.[…] Καθώς ο ρωσοουκρανικός πόλεµος συνεχίζει και οι τιµές αυξάνονται, θα εξαρτηθεί από τους ηγέτες στην Ευρώπη να επικοινωνήσουν µε τους πολίτες τους τι σηµαίνουν όλα αυτά για τη ζώνη άνεσης τους.

*Aναλύτριας του ιδρύµατος Carnegie Εurope

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία