BACK TO
TOP
Γνώμες

Είναι θέμα αξιοπιστίας

Σίγουρα η δουλειά του κτηνοτρόφου είναι από τις πιο δύσκολες. Ειδικά στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας οι απαιτήσεις είναι τεράστιες.

υφυφρ_2_2_2_2__1_

Γιάννης Πανάγος

298
0

Ακόµα πιο δύσκολα είναι βέβαια τα πράγµατα στις παραδοσιακές εκµεταλλεύσεις µε τα κοπάδια ελευθέρας βοσκής. Εδώ τα ζώα σε θέλουν aδεµένο» επί 24ωρου βάσεως και φυσικά, δεν υπάρχει για τον κτηνοτρόφο ούτε Σάββατο ούτε Κυριακή, ούτε γιορτή ούτε σχόλη.

Από την άλλη πλευρά, όταν οι νοικοκυραίοι ψάχνουν αρνάκι για το Πάσχα θέλουν να είναι ελευθέρας βοσκής και µάλιστα από κοπάδια που βόσκουν στα ορεινά. Σ’ αυτή την αναζήτηση, οι καταναλωτές (ζήτηση) είναι πολλοί και τα αρνιά (προσφορά) λίγα. Γι’ αυτό και µόνο, η διαπραγµατευτική θέση των παραγωγών, σύµφωνα πάντα µε το νόµο της προσφοράς και της ζήτησης, είναι πλεονεκτική. Μπορεί να είναι πλεονεκτική.

Αν αυτό δεν συµβαίνει, είναι για δύο λόγους. Ή νοθεύεται µε κάποιο τρόπο ο ανταγωνισµός και καταλύεται ο νόµος της προσφοράς και της ζήτησης ή οι παραγωγοί – κτηνοτρόφοι (µε κοπάδια ελευθέρας βοσκής) δεν µπορούν να εκτιµήσουν τη θέση τους και το προϊόν που έχουν στα χέρια τους. Στην προκειµένη περίπτωση, µε βάση και τη φετινή εµπειρία στη διάρκεια της πασχαλινής αγοράς, ισχύουν και τα δύο.

∆εν υπάρχει αµφιβολία, ότι ο στενός, πολύ στενός, κύκλος των µεγάλων διακινητών του κρέατος στην Ελλάδα, έχει τον τρόπο να ποδηγετεί την αγορά και να φέρνει -κάθε φορά- τα πράγµατα στα µέτρα του. Αυτή τη φορά, είχε υποτίθεται και έναν λόγο παραπάνω. Να διευκολύνει το καταναλωτικό κοινό να γευθεί τον «αλµυρό» οβελία, όπως όλα έδειχναν πριν τη Μεγάλη Εβδοµάδα. Έτσι, λίγο µε ξεπάγωµα στα κατεψυγµένα και λίγο µε εισαγωγές της τελευταίας στιγµής, η… αποστολή εξετελέσθη.

Το πως µπλέκουν τα κατεψυγµένα, µε τα νωπά και τα εισαγόµενα µε τα ντόπια είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Το θέµα είναι πως οργανώνονται απέναντι σ’ αυτό το φαινόµενο οι παραγωγοί. Τουλάχιστον φέτος, είχαν για αρκετές εβδοµάδες τη δυνατότητα να διαθέσουν την παραγωγή τους σε µια καλή τιµή. Ειδικά οι διαθέτοντες ντόπια αρνιά και µάλιστα από ορεινά κοπάδια ελευθέρας βοσκής, είχαν την ευκαιρία να τα µοσχοπουλήσουν. Το ότι δεν το έκαναν έγκαιρα, είναι βέβαια και δική τους ευθύνη.   

Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες της ζήτησης είναι τέτοιες που τα ντόπια κρέατα αυτής της κατηγορίας θα βρουν σύντοµα το δρόµο τους προς την αγορά και µάλιστα σε καλή τιµή. Υπάρχουν χίλιοι λόγοι, µε δεδοµένη την κατάσταση στις ζωοτροφές, να αιτηθούν οι κτηνοτρόφοι ενίσχυσης. ∆εν χρειάζεται να επικαλούνται την τιµή του αρνιού. ∆εν βοηθάει την αξιοπιστία τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία