BACK TO
TOP
Γνώμες

Πετρελαϊκό σοκ και το 2023

Η Wall Street µπορεί να είναι γεµάτη από συζητήσεις περί ύφεσης το επόµενο έτος, ωστόσο η κατάσταση όσον αφορά την αγορά ενέργειας είναι µια άλλη ιστορία.

XAVIER_PLAS

Ζαβιέρ Μπλας

483
0

του Χαβιέ Μπλας* 

Οι περισσότεροι traders, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και αναλυτές βλέπουν τη ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται µέσα στο 2023 και η προσφορά να δυσκολεύεται να συµβαδίσει µαζί της. ∆υτικοί αξιωµατούχοι ανησυχούν ότι το αργό τύπου Brent θα φτάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι από περίπου 120 δολάρια σήµερα. Η πλέον άγρια φηµολογία κάνει λόγο για πετρέλαιο στα 175 δολάρια ή ακόµα και τα 180 δολάρια µέχρι τέλος του 2022, λόγω της εκτιναγµένης ζήτησης µετά τον Covid και των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Και το σοκ δεν πρόκειται να τελειώσει φέτος. Εν µέσω ευρέως διαδεδοµένων φόβων για εκτίναξη της τιµής του πετρελαίου αυτό το καλοκαίρι, µια νέα καταιγίδα αναπτύσσεται στον ορίζοντα: το πετρελαϊκό σοκ δεν θα τελειώσει το 2022. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεδιπλωθεί και στο επόµενο έτος. […]

Ήδη, χρήµατα έχουν εισρεύσει στο συµβόλαιο Brent παράδοσης ∆εκεµβρίου 2023, ανεβάζοντας την τιµή του κοντά στα 100 δολάρια - ένα σαφές σηµάδι ότι οι traders βλέπουν την αγορά «στενής προσφοράς» να διαρκεί. Η προοπτική υψηλότερης τιµής πετρελαίου για µεγαλύτερη διάρκεια θα εντείνει τις παγκόσµιες πληθωριστικές πιέσεις και θα διαβρώσει τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών του ευρύτερου κλάδου της µεταποίησης. […] Μέχρι στιγµής φέτος, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν µετριάσει τον αντίκτυπο της πτώσης της προσφοράς απελευθερώνοντας τα περισσότερα βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέµατα πετρελαίου στην ιστορία τους.[…] Ο κόσµος ουσιαστικά έχει εξαντλήσει την πλεονάζουσα ικανότητα να µετατρέπει το αργό σε χρησιµοποιήσιµα καύσιµα όπως βενζίνη και ντίζελ. Ως αποτέλεσµα, τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων έχουν εκραγεί, γεγονός που µε τη σειρά του σηµαίνει ότι οι καταναλωτές πληρώνουν πολύ περισσότερα για να γεµίσουν τις δεξαµενές τους απ’ ό,τι υποδηλώνουν οι τιµές του πετρελαίου.[…] Το Brent κινείται ήδη κατά µέσο όρο στα 103 δολάρια το βαρέλι το 2022, πάνω από τον ετήσιο µέσο όρο του 2008, που ήταν 98,50 δολάρια το βαρέλι. Τους επόµενους έξι µήνες ενδέχεται να δούµε ακόµη υψηλότερες τιµές. Ωστόσο πολύ πιο σηµαντικό είναι για πόσον καιρό αυτές οι τιµές θα παραµείνουν υψηλές. Προς το παρόν, το τέλος της κρίσης δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

*Οικονοµικού αναλυτή Bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία