BACK TO
TOP
Γνώμες

Με σύμμαχο τον καιρό η ΕΕ

Συνήθως δεν φορά κανείς κοντοµάνικο όταν καλωσορίζει το νέο έτος στην Ευρώπη. Εάν ωστόσο η πρόβλεψη του καιρού αποδειχθεί σωστή, οι Βερολινέζοι θα περάσουν τις πρώτες ηµέρες του 2023 σε ανοιξιάτικες θερµοκρασίες περίπου 15 βαθµών Κελσίου, µε τον µέσο όρο για τέτοιες ηµέρες να είναι συνήθως πιο κοντά στους 0 βαθµούς. Το Παρίσι και η Ζυρίχη ενδέχεται να δουν θερµοκρασίες έως και 18 βαθµών µέσα στις πρώτες ηµέρες του 2023.

XAVIER_PLAS_2

Ζαβιέρ Μπλας

136
0

του Ζαβιέρ Μπλάς*

Σε κανονικές εποχές, ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός θα ήταν ξεκάθαρα κακό νέο: άλλο ένα σηµάδι υπερθέρµανσης του πλανήτη. Αυτή τη στιγµή, ωστόσο, η ζέστη και ο σχετικά δυνατός άνεµος αποτελούν καλά νέα για µια ήπειρο η οποία δίνει µάχη ενάντια σε µια ενεργειακή κρίση. Αυτό σηµαίνει ότι θα υπάρξει πολύ λιγότερη ζήτηση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας συν περισσότερη αιολική ενέργεια. Μαζί µε αυτά, έρχονται και χαµηλότερες τιµές. Χαµένος είναι µόνον ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιµίρ Πούτιν. Με σχεδόν τη µισή περίοδο θέρµανσης να έχει ήδη παρέλθει - το µέσον της έρχεται γύρω στις 15 Ιανουαρίου - η Ευρώπη µπορεί πλέον να αναπνέει λίγο πιο άνετα.[…]. Εάν η ήπειρος δεν υποστεί ένα εξαιρετικά κρύο δεύτερο µισό του χειµώνα, λογικά θα διαθέτει αρκετό αέριο για να αποφύγει ένα σενάριο το οποίο να µοιάζει µε κρίση. […]

Με τη µείωση της ζήτησης, η Ευρώπη δεν εξαντλεί τα αποθέµατα φυσικού αερίου της τόσο γρήγορα όσο αναµενόταν - ή φοβόταν.[…] Τα επίπεδα αποθήκευσης κυµαίνονται στο 83,1%, κατά 30 ποσοστιαίες µονάδες υψηλότερα απ’ ό,τι την ίδια περίοδο στο τέλος του 2021 - αρχές του 2022. Σχεδόν σε κάθε σενάριο, θα έχει αποµείνει αρκετό αέριο µέχρι το τέλος της περιόδου θέρµανσης τον Μάρτιο. Και αυτό σηµαίνει ότι η αναπλήρωση των αποθεµάτων αερίου για την περίοδο 2023-24 θα είναι ευκολότερη από το αναµενόµενο.[…].

Ωστόσο, θυµηθείτε: µιλάµε για τον καιρό. Ένας θεός ξέρει πότε και πόσο η κατάσταση θα µπορούσε να αλλάξει προς το χειρότερο. Οι ιδιοτροπίες του καιρού δεν µπορούν να αποτελούν τη βάση για τον σχεδιασµό του µέλλοντος. ∆ιαφορετικά, όλοι, από τους κεντρικούς τραπεζίτες µέχρι τους ηγέτες της βιοµηχανίας, θα έπρεπε να υπολογίζουν ότι ο χειµώνας θα είναι και πάλι ζεστός το 2023-2024. Οι θεοί του καιρού δίνουν απλόχερα, αλλά µπορούν και να πάρουν πίσω τα πάντα σε µια στιγµή.

*Αρθρογράφου Bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία