BACK TO
TOP
Γνώμες

Η απραξία οδηγεί στην εγκατάλειψη

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ηρεµία και ωριµότητα. Αυτό που χρειάζεται ο αγροτικός τοµέας είναι κατανόηση των θεµάτων και επανασχεδιασµός µε βάση τις αντικειµενικές δυνατότητες της ελληνικής γεωργίας αλλά και τις πραγµατικές ανάγκες των αγορών.

Πanagos_gnwmes_editorial

Γιάννης Πανάγος

3
0

Αν υπάρχει ένας ψόγος για τη σηµερινή κυβέρνηση, είναι που δεν ασχολήθηκε σοβαρά µε τα θέµατα της αγροτικής παραγωγής. Ακολούθησε σχεδόν υποτυπωδώς τις νόρµες της ΚΑΠ, υιοθέτησε σχεδόν άκριτα τις θέσεις της αγροτοβιοµηχανίας, δεν µπήκε στον κόπο, όχι να συνοµιλήσει µε τους αγρότες αλλά να µελετήσει σε βάθος τη δοµή του πρωτογενούς τοµέα στην Ελλάδα και να βάλει τουλάχιστον τις βάσεις για µια άλλη πολιτική. Τέτοια που θα υπαγορεύει το προφίλ των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και θα εκδηλώνει έµπρακτο ενδιαφέρον για τη βιωσιµότητά τους.

Σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι εύκολο. Πρώτα απ’ όλα, οι ίδιοι οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής σήµερα, είναι τόσο διαφορετικοί µεταξύ τους και την ίδια στιγµή έχουν τέτοιο έλλειµµα συνείδησης της θέσης τους που δύσκολα θα µπορούσαν να σταθούν αρωγοί σε µια κυβέρνηση που έχει τη διάθεση να «πιάσει» το θέµα τους. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις θεσµοθετηµένες οργανώσεις των αγροτών (συνεταιρισµοί και Οµάδες Παραγωγών), όπου οι ανάγκες της καθηµερινότητας και οι αγωνίες της οικονοµικής επιβίωσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους εκπροσώπους αυτών των οργανώσεων να δουν τη µεγάλη εικόνα.

Τα ίδια ισχύουν βέβαια και για την ΕΘΕΑΣ, µια νεόδµητη «τριτοβάθµια» συνεταιριστική οργάνωση που καλείται να εκφράσει το όλον, τουλάχιστον των ενταγµένων σε συλλογικά σχήµατα αγροτών, ωστόσο, έχοντας να λύσει πρώτα τα δικά της προβλήµατα οικονοµικής ανεξαρτησίας και λειτουργίας, µάλλον κινείται πίσω από τις άνευρες επιλογές της κεντρικής διοίκησης στα περισσότερα θέµατα.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται ψυχραιµία. Η ατζέντα του αγροτικού τοµέα κινείται τόσο επίµονα γύρω από τα θέµατα των πληρωµών κοινοτικών ενισχύσεων, έκτακτων µέτρων και αποζηµιώσεων, που δύσκολα µένει χρόνος για µια εις βάθος αναζήτηση των αιτίων που κρατούν την ελληνική γεωργία όµηρο της χαµηλής ανάπτυξης.

Παρά τις µεγάλες δεσµεύσεις της νέας ΚΑΠ, που έχει τεθεί σε εφαρµογή από τις αρχές του έτους (2023), η επόµενη κυβέρνηση θα κληθεί να αντιµετωπίσει από µηδενική βάση το αγροτικό ζήτηµα στην Ελλάδα. Μ’ αυτή την έννοια θα κληθεί να αποφασίσει µε ποιους θα προχωρήσει η υποστήριξη του πρωτογενούς τοµέα στη χώρα, ποιοι θα πρέπει να αποχωρήσουν… διακριτικά από το αγροτικό επάγγελµα, αν θέλουµε συλλογικά σχήµατα και τι είδους συλλογικά σχήµατα θέλουµε, αν θα ανοίξει ο δρόµος για τα µεγάλα funds και στον τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής, µε ποιο τρόπο και σε ποιο βαθµό. Τα ερωτήµατα είναι πολλά, οι απαντήσεις περιµένουν. 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία