BACK TO
TOP
Γνώμες

Το χρέος του θείου Σαμ

Οι πωλήσεις κρατικών οµολόγων αναµένεται να αυξηθούν περαιτέρω το επόµενο έτος, καθώς τα δηµοσιονοµικά ελλείµµατα διογκώνονται σε όλο τον ανεπτυγµένο κόσµο.

Μάρκους Άσγουορθ

20
0

∆υστυχώς, αυτό συµπίπτει µε την επιτάχυνση, από πλευράς των κεντρικών τραπεζών, της µείωσης των διαθεσίµων οµολόγων τα οποία συσσωρεύτηκαν στους ισολογισµούς τους µέσω της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό το διπλό χτύπηµα σηµαίνει ότι οι αποδόσεις των οµολόγων πρέπει να ετοιµάζονται για ένα δύσκολο 2024. Η οµοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κεντρική τράπεζα του Ηνωµένου Βασιλείου, Bank of England, ίσως χρειαστεί να περιορίσουν τον ενθουσιασµό τους για τη συρρίκνωση των ισολογισµών τους εάν το κόστος δανεισµού του δηµοσίου συνεχίσει την αύξηση που έφερε τη µέση απόδοση των 10ετών κρατικών οµολόγων µεταξύ των χωρών της G7 να ξεπερνά το 3,5% φέτος, υπερδιπλάσια του µέσου όρου της πενταετίας. Η έκδοση οµολόγων του αµερικανικού δηµοσίου αναµένεται να φτάσει το ιστορικό υψηλό των 1,34 τρισ. δολαρίων το επόµενο έτος, σύµφωνα µε αναλυτές της Bank of America.

Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η προσφορά οµολόγων δεν θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόµο. Η στήριξη σε ξένους επενδυτές αποδείχθηκε δίκοπο µαχαίρι πέρυσι. Εάν το δολάριο αποδυναµωθεί σηµαντικά, θα µειώσει την όρεξη στο εξωτερικό για το χρέος του θείου Σαµ. […].Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τις αξίες των οµολόγων, η µόνη σταθερά σε έναν συνεχώς µεταβαλλόµενο κόσµο ωστόσο είναι η αύξηση της έκδοσης χρέους. […] Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζεται και στην Ευρώπη καθώς η Γερµανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα αυξήσουν τις πωλήσεις οµολόγων σε περισσότερα από 1,1 τρισ. ευρώ (1,2 τρις δολάρια) το επόµενο έτος.[…] Ακούγονται ήδη «γερακίσιοι» ήχοι στις τάξεις του ∆ιοικητικού Συµβουλίου ότι οι επανεπενδύσεις πρέπει επίσης να περιοριστούν και όσον αφορά το δεύτερο χαρτοφυλάκιο οµολόγων.[…] Υπάρχει µια εντεινόµενη πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στο ζενίθ του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, ωστόσο η µείωση των χαρτοφυλακίων οµολόγων του QE θα συνέχιζε να δυσχεραίνει τις νοµισµατικές συνθήκες. Εάν η παγκόσµια ανάπτυξη υποχωρήσει το επόµενο έτος, ενδέχεται να µην αργήσει η ώρα που οι µειώσεις επιτοκίων ή η παύση της µείωσης του ισολογισµού των κεντρικών τραπεζών - ή πιθανώς και τα δύο - θα βρεθούν στην ατζέντα της αγοράς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία