BACK TO
TOP
Γνώμες

Τρεις οπτικές για την AI

Είναι άραγε η Τεχνητή Νοηµοσύνη το τέλος του κόσµου, είναι µια νέα αρχή, ή απλώς ένα ακόµη κεφάλαιο στην ιστορία των ανθρώπων και των µηχανών τους;

Brent-_Orrell

Brent Orrell

41
0

Σε έναν τριµερή διάλογο που προκαλεί τη σκέψη, τρεις κορυφαίοι ειδικοί, ο Daron Acemoglu, ο Adam Thierer και ο Erik Brynjolfsson εξετάζουν αυτά τα ερωτήµατα, διερευνώντας το εξελισσόµενο τοπίο της εργασίας, της τεχνολογίας και της οικονοµικής ευηµερίας στη σηµερινή οικονοµία. Αν και ακούγεται σαν η αρχική φράση ενός ανεκδότου, τα επιστηµονικά αυτά άρθρα θα µπορούσαν να συνοψιστούν ως «ένας απαισιόδοξος, ένας αισιόδοξος και ένας ρεαλιστής µπαίνουν σε ένα µπαρ για να µιλήσουν για την Τεχνητή Νοηµοσύνη». Ο Acemoglu παίζει τον ρόλο του ανήσυχου απαισιόδοξου και διατυπώνει λεπτολόγα µια ανάλυση του αυτοµατισµού και των πιθανών επιπτώσεων της Τεχνητής Νοηµοσύνης στην απασχόληση και την οικονοµία. […].

Εκπροσωπώντας τους τεχνο-αισιόδοξους, ο Adam Thierer αναφέρεται σε ένα προειδοποιητικό παραµύθι ενάντια σε υποθετικές -και συχνά τροµολάγνες- αφηγήσεις που προβλέπουν µαζική ανεργία ως αποτέλεσµα της τεχνολογίας. Ο Thierer αµφισβητεί την ακρίβεια τέτοιων προβλέψεων, χρησιµοποιώντας ιστορικά στοιχεία για να καταδείξει την ανθεκτικότητα και την ευελιξία της αγοράς εργασίας έναντι της τεχνολογικής αλλαγής. […] Ο οικονοµολόγος του Stanford Erik Brynjolfsson επιλέγει τη µέση οδό, υπογραµµίζοντας πώς η προσπάθεια δηµιουργίας µιας «γενικής» Τεχνητής Νοηµοσύνης µηχανής που δεν θα διακρίνεται από αυτή που ασκούν οι άνθρωποι, είναι ένας οικονοµικός αποπροσανατολισµός. Οι σχεδιαστές της Τεχνητής Νοηµοσύνης κινδυνεύουν να στρεβλώσουν το όλο εγχείρηµα και να στερήσουν τις εταιρείες και τους εργαζόµενους από εργαλεία και διαδικασίες που θα µπορούσαν να ενισχύσουν τη µακροπρόθεσµη οικονοµική τους παραγωγικότητα. […]. Είναι αλήθεια ότι οι αντίπαλοι είναι συχνά µεταµφιεσµένοι φίλοι. Οι ιδέες των Acemoglu, Thierer και Brynjolfsson, αν και διαφέρουν σηµαντικά, µπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κάνουν συνειδητές επιλογές εξισορροπώντας την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοηµοσύνης µε τους κινδύνους. Η Τεχνητή Νοηµοσύνη ήδη ξαναγράφει το οικονοµικό µας µέλλον και αυτές οι οπτικές µπορούν να µας βοηθήσουν να προετοιµαστούµε για αυτό.

*Στέλεχους του American Enterprise Institute

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία