BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Η φιγούρα που ξεχωρίζει

Αν υπάρχει ένα πρόσωπο που ξεχωρίζει, αυτό τον καιρό, στα γνωστά ληµέρια του βετεράνου αγροτοσυνδικαλιστή - στρατηλάτη των µπλόκων, Βαγγέλη Μπούτα, δεν είναι άλλη από τη φιγούρα της ∆ιαµάντως Κρητικού. Η αγρότισσα του Αµυνταίου, µε καταγωγή από το Αντίγονο, πήρε από νωρίς θέση στις τάξεις του Καρδιτσιώτη οπλαρχηγού, στήριξε µε σταθερότητα τις επιλογές του, ακόµα και τις πιο δύσκολες και δείχνει να χαίρει ιδιαίτερης εκτίµησης στον ανδροκρατούµενο αγροτικό χώρο, όπου κυριαρχούν οι φωνές του παρελθόντος.

kritikou-diamantw

Διαμάντω Κρητικού

135
0

Η γυναικεία φύση δεν την κάνει λιγότερο µαχητική, ενώ, αντίθετα τη βοηθάει να κινείται πιο ευέλικτα, εκεί όπου η ανδρική ξεροκεφαλιά δεν αφήνει συνήθως περιθώρια στις εναλλακτικές οδούς.

Βεβαίως το θέµα αυτό τον καιρό δεν είναι τι µπορεί να κάνει η ∆ιαµάντω Κρητικού αλλά τι τύχη µπορεί να έχει ένα εξωθεσµικό κίνηµα, όπως είναι αυτό των µπλόκων, όπου, µόνο µια προσωπικότητα, όπως του Βαγγέλη Μπούτα, µπόρεσε να το κρατήσει ζωντανό.

Ένας ψύχραιµος απολογισµός, λέει, ότι, το συγκεκριµένο κίνηµα, όχι µόνο δεν προσφέρεται για λύσεις στα σύγχρονα προβλήµατα του αγροτικού χώρου, αντίθετα, βαρύνεται και ευθυνών για ένα µεγάλο µέρος αυτών. Εκτιµάται µάλιστα από πολλές πλευρές, ακόµα και από τους άλλοτε πρωταγωνιστές των µπλόκων, ότι η εξωθεσµική λειτουργία και µάλιστα επί δεκαετίες, των δυνάµεων της Νίκαιας, αποδυνάµωσαν όχι µόνο τους θεσµοθετηµένους αγροτικούς συλλόγους παλιότερων εποχών (ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥ∆ΑΣΕ) αλλά και το ίδιο το συνεταιριστικό κίνηµα, στους τοπικούς ηγέτες του οποίου χρεώθηκε κάποιες φορές, η µονοδιάστατη αντίσταση των τρακτέρ κατά µήκος των εθνικών οδών.      

Γεγονός είναι πάντως ότι µπροστά στον ορµητικό και λεβέντικο λόγο της ∆ιαµάντω Κρητικού, υποκλίνονται και οι τελευταίοι των µοϊκανών, όπως ο λαλίστατος Κώστας Ανεστίδης από τα Μάλγαρα. Η τρίτεκνη µητέρα, έχει αφήσει ουκ ολίγες φορές τα παιδιά της µόνα στο σπίτι για να βγει στους δρόµους, µπροστάρησα στον αγώνα, δηλώνοντας κάθε φορά αποφασισµένη να φέρει αποτέλεσµα σε σχέση µε τις διεκδικήσεις των αγροτών συναδέλφων της.

Η έντονη παρουσία της τα τελευταία χρόνια στα αγροτικά πράγµατα, και οι στοχευµένες διεκδικήσεις που προβάλλει µετά την παρακµή του αγροτικού κινήµατος, δείχνει ότι κάτι πάει να αναγεννηθεί. Ο τρόπος µε τον οποίο θα µπορούσε να εκφράσει αυτή την αναγέννηση, η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αµυνταίου, είναι ίσως σ’ αυτή τη φάση το καινούργιο στοίχηµα. Έτσι κι αλλιώς το παλιό έχει πεθάνει, ενώ το καινούργιο µπορεί να προέλθει µόνο ως φυσική συνέχεια µέσα από νέες αντιλήψεις.  

   

Βιογραφικό

Η ∆ιαµάντω Κρητικού γεννήθηκε στον Αντίγονο Φλώρινας από αγροτική οικογένεια και ασχολείται µε τα αγροτικά από το 1988 από επιλογή της, όπως λέει η ίδια. Είναι µητέρα τριών παιδιών και ο σύζυγός είναι επίσης αγρότης, ωστόσο αυτή είναι η αρχηγός της αγροτικής εκµετάλλευσης. Τα τελευταία χρόνια είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του ∆ήµου Αµυνταίου, ενώ παράλληλα αποτελεί και µία εκ των ηγετικών µελών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία