BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Από τη γνωριμία στο γάμο με τη Medilco Hellas μόλις σε 6 μήνες

Με στόχο να φέρει την εµπειρία και την τεχνογνωσία στον τοµέα της θρέψης της πολυεθνικής Nutrien στην Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ο διευθυντής Παγκόσµιας Ανάπτυξης και Στρατηγικής της εταιρείας Kent Lambden, µίλησε στην Agrenda για την αποκλειστική συνεργασία που σύναψε µε τη Medilco Hellas.

42-43_01_8

Γιώργος Κοντονής

361
0

Πρόκειται για έναν «γάµο», όπως τον χαρακτήρισε, µιλώντας µε ενθουσιασµό, ο οποίος περιλαµβάνει όχι µόνο την προώθηση προϊόντων ειδικής θρέψης µέσω της ελληνικής εταιρείας, αλλά και τη µεταφορά της καινοτοµίας στην εγχώρια αγορά που έχει αναπτύξει παγκοσµίως η Nutrien όλα αυτά τα χρόνια µέσω του πολυπληθούς δικτύου Έρευνας και Ανάπτυξης. Παράλληλα, µίλησε για τα µελλοντικά πλάνα της συνεργασίας που αφορούν και την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών στην ελληνική γεωργία. Αναφορικά µε τις εξελίξεις στην αγορά λιπασµάτων, ο ίδιος εκτιµά πως το 2024 θα αποτελέσει µία σταθερή χρονιά σε σχέση µε τις ιδιαίτερα υψηλές διακυµάνσεις των περασµένων δύο ετών.

Πείτε µας λίγα λόγια για τη Nutrien, ποια είναι η δράση της εταιρείας σας και γιατί επιλέξατε τη Medilco Hellas για να συνεργαστείτε εδώ στην Ελλάδα;

Η Nutrien, είναι µια πολύ µεγάλη εισηγµένη εταιρεία µε έδρα το Κάλγκαρυ του Καναδά. Έχουµε δύο ξεχωριστές επιχειρηµατικές µονάδες στην εταιρεία µας. Μία από αυτές είναι η παραγωγική πλευρά της επιχείρησής µας, όπου παράγουµε χύµα commodities όπως ουρία, διαλύµατα αζώτου, κάλιο. Είµαστε ο µεγαλύτερος παραγωγός καλίου στον κόσµο για παράδειγµα και ο τρίτος µεγαλύτερος παραγωγός αζώτου στον κόσµο. Το άλλο τµήµα της επιχείρησής µας η διανοµή λιανική, είναι γνωστό ως Nutrien Ag Solutions. Πρόκειται για το µεγαλύτερο σύστηµα διανοµής στον κόσµο, το οποίο το λειτουργούµε σε επτά χώρες.

Μέσω αυτού, εξυπηρετούµε περίπου 500.000 αγρότες. Έχουµε λοιπόν την παραγωγή, αλλά έχουµε και την πλευρά της λιανικής διανοµής της επιχείρησής µας που περιλαµβάνει επίσης κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, εγκαταστάσεις παραγωγής για αποκλειστικά και εξειδικευµένα προϊόντα. Θα έλεγα δηλαδή πως είµαστε µια πολύ διαφορετική εταιρεία και µοναδική θα έλεγα στον κόσµο.

Η συµφωνία µε τη Medilco-Hellas συνάφθηκε σχετικά γρήγορα. Πρώτη φορά συναντηθήκαµε το 2023 σε ένα διεθνές συνέδριο λιπασµάτων, φαινόταν ότι ήταν ένα αµοιβαίο ταίριασµα.

Γενικότερα µας αρέσει να έχουµε συνεργασίες σε παγκόσµια κλίµακα. ∆εν είναι τόσο µια σχέση προµηθευτή-πελάτη. Θέλουµε να γίνουµε συνεργάτες, πράγµα που σηµαίνει ότι χρειαζόµαστε τοπικούς συνεργάτες που µπορούν να αναπτυχθούν, να προσδώσουν προστιθέµενη αξία, να προωθήσουν µοναδικές τεχνολογίες. Πρόκειται για έναν «γάµο» λοιπόν µε την Medilco-Hellas, για τον οποίο είµαστε ενθουσιασµένοι.

Ποια από τα εξειδικευµένα προϊόντα, θα δούµε εδώ στην Ελλάδα ή σε άλλες πλευρές του κόσµου µέσω της  συνεργασίας σας µε τη Medilco;

Καθώς έχουµε ένα τόσο µεγάλο σύστηµα λιανικής και τόσους πολλούς πελάτες στο δίκτυό µας, πρέπει να είµαστε σε θέση να καλύπτουµε µε λύσεις περισσότερες από 300 καλλιέργειες, οι οποίες αναπτύσσονται σε διάφορα εδάφη και υπό διαφορετικές κλιµατολογικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, έχουµε αναπτύξει ή αποκτήσει έναν απίστευτο αριθµό διαφορετικών τύπων τεχνολογίας. Επενδύσαµε πάνω από 1 δισ. δολάρια στην απόκτηση τεχνολογίας. Μερικά, λοιπόν, από τα βασικά προϊόντα που θέλουµε να φέρουµε εδώ στην Ελλάδα είναι αυτά που ενσωµατώνουν τεχνολογία RCT (σ.σ Τεχνολογία Ενεργού Άνθρακα). Είναι µια µοναδική τεχνολογία όπου βλέπουµε ότι τροφοδοτεί όχι µόνο το φυτό, αλλά και το έδαφος.

Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια, από έναν αγρότη, ο οποίος είχε εδαφικές συνθήκες πολύ παρόµοιες εκείνες που συναντάµε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ήταν εδάφη µε πολύ υψηλό pH, µε πολύ χαµηλή οργανική ύλη, µε προβλήµατα αλατότητας κ.α.. Και έτσι, είχαµε τεράστια επιτυχία µε αυτές τις τεχνολογίες, όχι µόνο στις εγχώριες αγορές µας, αλλά και σε παγκόσµια βάση. Αυτά είναι µερικά από τα προϊόντα στα οποία θέλουµε να εστιάσουµε στην αγορά της Ελλάδας όπως και τους βιοδιεγέρτες.

Ξέρετε, είχε πολύ ενδιαφέρον ότι στην έκθεση Agrotica έβλεπα παντού βιοδιεγέρτες και ειδικής θρέψης λιπάσµατα. Εµείς είµαστε η µεγαλύτερη εταιρεία βιοδιεγερτών παγκοσµίως, οπότε έχουµε στο χαρτοφυλάκιό µας µοναδικές τεχνολογίες που θέλουµε να φέρουµε και οι οποίες όχι µόνο έχουν ισχυρό προφίλ απόδοσης, αλλά είναι επίσης µοναδικές. Είναι πολύ σηµαντικό για τον κλάδο λιανικής να έχει ένα προϊόν µοναδικό και διαφορετικό από όλα τα άλλα.

∆ιατηρείται ένα δίκτυο από 12 Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης. Τι ετοιµάζετε µέσω αυτών για τα επόµενα χρόνια;

∆ιατηρούµε ένα µεγάλο δίκτυο Ε&Α, καθώς δεν θέλουµε να βασιζόµαστε σε προµηθευτές, ώστε να είµαστε εµείς που οδηγούµε τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Βλέπουµε πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στον τοµέα της ειδικής θρέψης. Μιλούσα µε κάποιον πρόσφατα για τον τοµέα της τεχνολογίας στις εισροές και πράγµατι υπάρχει απίστευτη καινοτοµία σε αυτούς τους χώρους. Αλλά όταν σκεφτόµαστε τον τοµέα της θρέψης, πράγµατα όπως η ουρία, τα υπερφωσφορικά, το χλωριούχο κάλιο, τα οποία παράγουµε, ουσιαστικά δεν έχουν αλλάξει για πάνω από 100 χρόνια και εξακολουθούµε να χρησιµοποιούµε τα ίδια προϊόντα. Και έτσι, πιστεύουµε ότι υπάρχει µια τεράστια ευκαιρία να καινοτοµήσουµε και να οδηγήσουµε την τεχνολογία στον τοµέα της εξειδικευµένης θρέψης, ώστε να είναι πιο αποτελεσµατικός, να έχουµε προϊόντα που προσφέρουν πολύ καλύτερο προφίλ απόδοσης. Και η βιωσιµότητα εµπίπτει στη γραµµή αυτή. Γι’ αυτό το λόγο τα κέντρα Ε&Α  είναι τοποθετηµένα στρατηγικά σε όλο το σύστηµά µας παγκοσµίως.

Πώς ακριβώς θα αξιοποιήσετε τη συνεργασία σας µε τη Medilco Hellas στον τοµέα των εξαγωγών;

Οι περιοχές που θέλουµε να στοχεύσουµε µε τη Medilco Hellas είναι η Ελλάδα προφανώς, αλλά  και ορισµένες από τις Βαλκανικές χώρες όπου δεν έχουµε δυνατή παρουσία. Οπότε αυτή είναι µία συνιστώσα που έκανε τον «γάµο» να λειτουργήσει πολύ καλά, µε αφορµή και τη νέα εγκατάσταση που λειτουργεί η Medilco Hellas στην Ελλάδα. Επιπλέον, πρόκειται να ανοίξουµε µερικές νέες εγκαταστάσεις παραγωγής που θα µας βοηθήσουν να διατηρήσουµε το ισχυρό σύστηµα λιανικής διανοµής.

Από την πλευρά µας έχουµε µεγάλη εµπειρία µε το blending, τη σύνθεση και τη συσκευασία και ορισµένες από τις τεχνολογίες µας θα χρησιµοποιηθούν για την επικάλυψη ορισµένων λιπασµάτων στις νέες τους εγκαταστάσεις. Νοµίζω ότι είναι µια πολύ καλή ευκαιρία να προσθέσουν αξία και brand στη θρέψη. Αναµένουµε να στείλουµε πρώτες ύλες στην ελληνική αγορά, τις οποίες η Medilco Hellas µπορεί να συσκευάζει και να προωθεί όχι µόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και σε ορισµένες από τις αγορές των Βαλκανίων. Ανυποµονούµε λοιπόν πραγµατικά να συνεργαστούµε µαζί τους για να βοηθήσουµε στην ενίσχυση και ανάπτυξη ορισµένων νέων αγορών. Πρόκειται για ένα ταξίδι που θα το κάνουµε µαζί.

Μιλήσατε για τις νέες εγκαταστάσεις που λειτουργεί η Medilco Hellas στα Οινόφυτα. Θα βοηθήσετε στην ανάπτυξή του µε την εξειδίκευσή σας στην Έρευνα και Ανάπτυξη;

Σίγουρα, ναι. Και ξέρετε ότι έχουµε πάνω από 4.000 γεωπόνους στο δίκτυό µας. Έτσι, δεν είναι µόνο οι εγκαταστάσεις Ε&Α, στις οποίες έχουµε πολλή τεχνογνωσία, αλλά έχουµε τροµερή εµπειρία και σε συγκεκριµένες καλλιέργειες όπως οπωροκηπευτικά, πατάτες κ.α. Έχουµε µεγάλη γεωπονική εµπειρία σε όλη την εταιρεία µας, την οποία πραγµατικά θέλουµε και µπορούµε να µοιραστούµε και να συνεισφέρουµε. Ανυποµονούµε γι’ αυτό και ελπίζουµε ότι µπορούµε να ενισχύσουµε και να συνεχίσουµε να βοηθάµε στην ανάπτυξη αυτής της αγοράς για όλους µας.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η υποχρέωση για την πράσινη µετάβαση είναι κάτι που απασχολούν έντονα αυτό το διάστηµα τον αγροτικό κόσµο. Πώς µπορούν τα προϊόντα σας να ανταποκριθούν στις νέες αυτές ευρωπαϊκές επιταγές;

Aυτή είναι µια τάση που βλέπουµε όλο και περισσότερο. Σε αυτά τα πλαίσια έχουµε αναλάβει την πρωτοβουλία εντός της εταιρείας µας να βρούµε έναν τρόπο να έχουµε 30 εκατ. εκτάρια γεωργικής γης σε ένα πρόγραµµα βιώσιµης γεωργίας κάποιου βαθµού. Οπότε δηµιουργούνται κάποια ερωτήµατα: Μπορούµε να χρησιµοποιήσουµε κάποιες από τις δικές µας τεχνολογίες και να κάνουµε τα πράγµατα πιο αποτελεσµατικά; Μπορούµε να µειώσουµε την κατανάλωση; Μπορούµε να µειώσουµε τους όγκους, να µειώσουµε το αποτύπωµα άνθρακα από παραγωγική άποψη και πώς µπορούµε να τα συνδέσουµε όλα αυτά µαζί µε τον αγρότη ο οποίος προφανώς πρέπει να έχει και απόδοση στην επένδυσή του; Το πιο σηµαντικό για εµάς είναι να είναι επιτυχηµένος ο αγρότης.

Ορισµένες λοιπόν από τις τεχνολογίες, που έχουµε αναπτύξει, είναι εξαιρετικά αποδοτικές από τη φύση τους. Για παράδειγµα, στο χώρο των φωσφορικών έχουµε τεχνολογίες που είναι τουλάχιστον τρεις φορές πιο αποτελεσµατικές από όσο θα ήταν ένα συµβατικό προϊόν φωσφορικών αλάτων. Μάλιστα το πήγαµε και ένα βήµα παραπέρα, καθώς έχουµε συνεργασία µε έναν παγκόσµιο οργανισµό, που ονοµάζεται Cool Farm Alliance και µπορούµε να αναπτύσσουµε εκθέσεις βιωσιµότητας οι οποίες συνδυάζουν τις τεχνολογίες, την απόδοσή τους µαζί µε µια ελεγχόµενη έκθεση βιωσιµότητας την οποία παραδίδουµε στους καλλιεργητές µας. Μπορούµε να παντρέψουµε αυτές τις τεχνολογίες όπου έχουµε µε κάτι µετρήσιµο, κάτι που είναι πολύ σηµαντικό. Έχουµε µερικές φανταστικές συνεργασίες και τεχνολογίες για να µπορέσουµε να επιτύχουµε πολλά από αυτά τα πράγµατα.

Βέβαια, υπάρχει πολύς δρόµος σε όλο αυτό το ταξίδι βιωσιµότητας. Αλλά νοµίζω ότι πιθανώς ηγούµαστε και σ’ αυτό σε παγκόσµια βάση, ειδικά από την άποψη της θρέψης. Έτσι, ανυποµονούµε να συνεχίσουµε µε ορισµένες από αυτές τις τεχνολογίες εδώ στην ελληνική και τη βαλκανική αγορά, και είµαστε βέβαιοι ότι θα το κάνουµε.

Έχετε αναπτύξει και κάποιες ψηφιακές τεχνολογίες. Όπως για παράδειγµα το Digital Hub και  το Echelon µια πλατφόρµα που συλλέγει δεδοµένα σε πραγµατικό χρόνο για να βοηθήσει τους καλλιεργητές να διαχειριστούν τις αγροτικές τους επιχειρήσεις. Θα φέρετε αυτές τις τεχνολογίες και εδώ στη χώρα µας;

Βεβαίως. Η συνεργασία µας µε τη Medilco Hellas είναι πραγµατικά ολιστική. ∆εν είναι απλώς ένας τύπος συνεργασίας προϊόντος ή συµβουλής. Πολλές από αυτές τις τεχνολογίες σίγουρα θα τις χρησιµοποιήσουµε κάτι που κάνουµε ήδη, σε συνεργασία µε την οµάδα της Medilco Hellas που εξοικειώνεται µε τη λειτουργία τους. Και ξέρω επίσης ότι η Medilco Hellas θέλει να τις αναπτύξει και να χρησιµοποιήσει όλα τα προϊόντα της εργαλειοθήκης. Οπότε σίγουρα θα φέρουµε αυτές τις τεχνολογίες στην ελληνική αγορά.

Η Nutrien είναι παγκόσµιος παραγωγός καλίου και αζώτου, πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην αγορά των λιπασµάτων;

Αυτή είναι πάντα µια δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί. Είχαµε σηµαντικές κλιµακώσεις σε κόστος, τιµολόγηση και µεταφορικά. Όχι µόνο στα προϊόντα λιπασµάτων, αλλά σε όλες τις γεωργικές εισροές. Το 2023 είδαµε αποκλιµάκωση σε µεγάλο βαθµό. Γενικότερα, έχουν υπάρξει πολλές αναταράξεις, θα έλεγα, όχι µόνο µε την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά αναδύεται πάντα κάποιου είδους γεωπολιτικό πρόβληµα, πληθωριστικές πιέσεις σε διαφορετικά µέρη του κόσµου που επηρεάζουν τα πράγµατα. Θα έλεγα λοιπόν ότι για το 2024 βλέπουµε τα πράγµατα πολύ πιο σταθερά σε σχέση µε το 2022 και το 2023.


∆εν είναι µια βραχυπρόθεσµη σχέση. Θέλουµε ακόµη να είµαστε εδώ σε 20, 30, 40 χρόνια από τώρα», ανέφερε ο Kent Lambden κατά την παρουσία της συνεργασίας της Nutrien µε τη Medilco Hellas.

Στην εκδήλωση «Μαζί, σε µία νέα πορεία ανάπτυξης» που διοργάνωσε η Medilco Hellas το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, η διευθύνουσα σύµβουλος της εταιρείας Ήλια Γάγγου, υποδέχτηκε τα στελέχη της Nutrien Kent Lambden (δεξιά) και Aaron Duyck.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία