BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Γαλλικό πρόστιμο 4 εκατ. σε αλυσίδες για αθέμιτες πρακτικές κατά αγροτών

Τρεις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ βρέθηκαν στο στόχαστρο των γαλλικών αρμόδιων αρχών, αφού οι πληρωμές που έκοψαν σε παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζονταν ήταν καθυστερημένες και ένα ξεκάθαρο παράδειγμα αθέμιτης πρακτικής στην αλυσίδα εφοδιασμού.

deytero_thema

9
0

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταπολέμησης της Απάτης (DGCCRF) της Γαλλίας ανέφερε ότι σε τρεις αλυσίδες σουπερμάρκετ έχει επιβληθεί πρόστιμο και θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ για μη τήρηση των κανονισμών κατά των αθέμιτων πρακτικών στο εμπόριο αγροτικών εμπορευμάτων. Η μεγαλύτερη κύρωση επιβαρύνει την Carrefour, με πρόστιμο 2,93 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά τους, η Sistème U θα πρέπει να πληρώσει 1,14 εκατομμύρια, ενώ η Intermarché 211,000 Ευρώ.

Τα ποσά αυτά είναι ανάλογα με τις φορές στις οποίες έγινε η παράβαση αλλά και με την διάρκεια καθυστέρησης της πληρωμής, καθώς και την αναμενόμενη τιμολόγηση. Ας σημειωθεί ότι στην Γαλλία οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διανομέων, των παραγωγών και των βιομηχάνων διεξάγονται από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου και πρέπει να καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων που θα τοποθετηθούν στα ράφια κατά το επόμενο έτος.

Η DGCCRF δήλωσε ότι "το γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία εντός της επιτρεπόμενης προθεσμίας είναι πιθανό να σπάσει την ισορροπία εξουσίας υπέρ του διανομέα", προσθέτοντας ότι έχουν γίνει περίπου 5.500 έλεγχοι σχετικά με την εφαρμογή των νέων κανόνων που διέπουν τις εμπορικές συμφωνίες.

 Οι κανονισμοί στη Γαλλία δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο του 2018, με στόχο την αποφυγή του ντόμινο που προκαλείται από τον πόλεμο τιμών μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων διανομέων στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, απαιτούν όλο και χαμηλότερες τιμές από τους προμηθευτές τους, οι οποίοι με τη σειρά τους αγοράζουν τις γεωργικές πρώτες ύλες από τους παραγωγούς με τον φθηνότερο δυνατό τρόπο.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν και νέοι σχετικοί κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι εγκρίθηκαν τον Μάρτιο του 2019 και απαγορεύουν συγκεκριμένες πρακτικές, όπως την καθυστέρηση πληρωμών για προϊόντα που έχουν ήδη παραδοθεί, τις καθυστερημένες μονομερείς ακυρώσεις ή αναδρομικές αλλαγές των παραγγελιών, την άρνηση του αγοραστή να υπογράψει γραπτό συμβόλαιο με τους προμηθευτές τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και των παραγωγών) και την κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Στην Γερμανία εξετάζεται η άμεση θεσμοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η υπουργός Γεωργίας Γιούλια Κλόκνερ και ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ συναντήθηκαν για αυτό το θέμα πρόσφατα με αντιπροσώπους του εμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων. Στη συνάντηση αυτή τονίστηκε ότι η χώρα θα εφαρμόσει μέσα στο έτος τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει σειρά συναντήσεων με εκπρόσωπους των Γερμανών αγροτών για να ολοκληρωθούν οι λεπτομέρειες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία