BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Μέχρι και 1,10 το κιλό πιάνει η Lady Cot στα 40 λεπτά το Bebeco

Σε τροχιά ανοδικού κύκλου ξαναµπήκε η τιµή στα επιτραπέζια βερίκοκα στη Βόρεια Ελλάδα, µε την ποικιλία «Lady Cot», που συγκοµίζεται αυτές τις ηµέρες στη Χαλκιδική να παίζει στα 1-1,10 ευρώ και τις όψιµες που έπονται να βλέπουν ακόµη πιο πάνω, ενώ ελπιδοφόρα άνοιξαν τη σεζόν και τα βιοµηχανικά «Bebeco», µε τιµές στα 38-40 λεπτά το κιλό.

thumbnail_berikoka-9

1000
1

Με τη συγκοµιδή να έχει προχωρήσει, πλέον, στην περιοχή σε ποσοστό πάνω από 80% των φυτειών, που εκτείνονται σε πάνω από 15.000 στρέµµατα, η εικόνα που εξάγεται για το προϊόν είναι πως, εµπορικά τουλάχιστον, ακολουθεί πολύ καλή πορεία σε επίπεδο τιµής παραγωγού, την οποία µετριάζουν οι µειωµένες αποδόσεις, ειδικά στις πρώιµες ποικιλίες. «Εµπορικά πάµε καλά µέχρι στιγµής. Μαζεύουµε αυτή την περίοδο τη Lady Cot και η τιµή για τον παραγωγό κυµαίνεται στα 1 µε 1,10 ευρώ το κιλό, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν µεταξύ 70 µε 75 λεπτά. Ωστόσο οι ποσότητες είναι λίγες», αναφέρει στην Agrenda ο Σάκης Κασαµανώλης, παραγωγός µε 200 στρέµµατα βερικοκιές στα Σήµαντρα και την Πορταριά Χαλκιδικής, όπου είναι το επίκεντρο της καλλιέργειας.

Για την ποικιλία Bebeco, που επίσης είναι σε φάση συγκοµιδής αυτή την περίοδο, ο έµπειρος παραγωγός τονίζει πως για τα µεν επιτραπέζια το άνοιγµα της εµπορικής σεζόν είναι στα 50 λεπτά το κιλό και για εκείνα που προορίζονται για κοµπόστα στα 40 λεπτά από 30 λεπτά την περσινή χρονιά.

Στα Τιρύνθου η απώλεια παραγωγής περιορίστηκε στο περίπου 20% της ποικιλίας και οι τιµές κυµάνθηκαν στα 70-80 λεπτά από 50 λεπτά το κιλό το 2019, εξηγεί ο κ. Κασαµανώλης και προσθέτει ότι πλέον αποµένουν να συγκοµιστούν, έως τις αρχές Αυγούστου και οι ποικιλίες Farbaly και Faralia, µε την ελπίδα ότι το εµπορικό momentum δεν θα διασαλευτεί, ώστε να κλείσει καλά όλη η χρονιά.

Καλή εµπορική «περπατησιά» έχει το προϊόν και στις περιφερειακές ενότητες Ηµαθίας και Πέλλας, ωστόσο και εδώ οι ζηµιές από τον παγετό και την ακαρπία, ξεπερνούν το 50% της προσδοκώµενης παραγωγής και αναπόδραστα «σκιάζουν» τις καλές επιδόσεις σε επίπεδο τιµών. «Βρισκόµαστε στη συγκοµιδή των µεσοόψιµων ποικιλιών και εµπορικά οι τιµές έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν εκ νέου. Η βάση είναι γύρω στα 1,40 ευρώ το κιλό, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ποσότητες. Όσο για τα βιοµηχανικά της ποικιλίας Bebeco κυµαίνονται στα 35 µε 45 λεπτά το κιλό», περιγράφει στην Agrenda ο παραγωγός Κώστας Μαρκοβίτης από τη Βέροια.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-07-2020 17:26 ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Η ποικιλία λέγεται Μπεμπεκου και είναι ελληνική, κρίμα να αναφέρεται λάθος σε site αγροτικού ενδιαφέροντος....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία