BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ των ζωοτροφών από 1ης Οκτωβρίου

Μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6% ανακοίνωσε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

5372496_1

106
5

Είναι η μόνη εξαγγελία που έχει σαφή αναφορά στην πρωτογενή παραγωγή και έρχεται να κατευνάσει το κύμα ανατιμήσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, οδηγόντας σε αδιέξοδο τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Κατά τα λοιπά, ενδιαφέρον για τον αγροτικό κόσμο και τους κατοίκους της υπαίθρουν έχει η πλήρης κατάρτηση του φόρου για τις γονικές παροχές (μεταβιβάσεις ακινήτων) και η έμεση επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, προκειμένου να περιορισθεί η επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τελευταίες ανατιμήσεις.

Παράλληλα ανακοινώθηκε και η περαιτέρω επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 20% κάτι που αμβλύνει επίσης της επιβάρυνσης από τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο.  

Μέτρα για τους νέους 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως εισηγείται ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τους νέους. Οπως είπε:

- Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.

- Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000.

- Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται  και στους 28.000 σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ

- Από 1/1 2022 μηδενίζεται για τους κάτω των 29 ετών το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους

- Καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους.

Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022, ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: "Από 1/1 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. 

Μειώσεις σε φόρους και εισφορές 

Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Καθιερώνονται υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια.

Ο μειωμένος ΦΠΑ του 13% θα ισχύσει και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.

Παράλληλα, επεκτείνεται για ακόμη 3 μήνες το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο μας σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 μικρότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021".

Απάντηση στην ακρίβεια

Οι παρεμβάσεις όπως είπε ο πρωθυπουργός θα είναι: στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, τρίτον η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό. Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

"Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης" είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα.

Οπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης το μηνιαίο κόστος κατανάλωσης μεταξύ 300-600 κw δεν θα επιβαρυνθεί  περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε 20% αύξηση στο επίδομα θέρμανσης το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον |Δεκέμβριο. 

Επίσης, θα δοθεί διπλάσιο ποσό ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο. 

Επίσης, από τον επόμενο μήνα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6%. Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

13-09-2021 15:51Νικος

Και τα φυτοφάρμακα έπρεπε....και να ρωτήσω και κάτι...μήπως πόσοι κτηνοτρόφοι μείνανε;τους αναγκασατε όλους να εγκαταλείψουν...και επετε συνέχεια....

Απάντηση

12-09-2021 19:14Τελης

6%θα πάρεις στις εκλογές Μακακα Μητσοτάκη

Απάντηση

12-09-2021 18:53Γιωργος τζελεπης

Στα προιόντα που πουλάμε οι κτηνοτρόφοι πόσο θα είναι το φπα?

Απάντηση

12-09-2021 16:48Καρυπιδης Κοσμάς Κοσμας

Από τα πολλά πού έδωσε στους κτηνοτρόφους δεν ξέρουμε σε ποια τράπεζα να βάλουμε αυτά πού περισσεύουν μάλλον στην αμαρτωλή ΑΤΕ εκεί πού έχουν τα κόκκινα δάνεια η Ν.Δ.και το ΠΑΣΟΚ

Απάντηση

12-09-2021 14:24Λεωνιδας Κατσενος

Οι κροκετες για τους σκυλους που φιλανε τα κοπαδια δεν ανοικουν στης ζωοτροφες με 24% ζωοτροφες δεν ειναι ποιος της τρωη εμεις;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία