Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Τα funds σε ρόλο φεουδάρχη ψάχνουν γη και καλλιεργητές

Aνασταλτικός παράγοντας για αγορές στην Ελλάδα ο κατακερματισμός του κλήρου.

Τα funds σε ρόλο φεουδάρχη ψάχνουν γη και καλλιεργητές

12
0
Μεγάλα επενδυτικά funds βγαίνουν μπροστά, αγοράζοντας αναξιοποίητα, φθηνά και μεγάλης έκτασης αγροκτήματα με απώτερο στόχο την αξιοποίησή τους με τη συνεργασία ή μη ντόπιων παραγωγών

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία μελέτης της Deutche Bank τα οποία επιβεβαιώνουν την τάση επιστροφής στη λογική των φέουδων

Τα δύο τρίτα της γης που είναι στο στόχαστρο των αγορών βρίσκονται στην Αφρική (ιδίως στην Υποσαχάρια) ενώ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον για τη Λατινική Αμερική και δη τη Βραζιλία

Πλήθος αγοραπωλησιών γίνονται και στην Ευρώπη, ωστόσο αφορούν πολύ χαμηλότερα μεγέθη. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές αναζητούν σχετικά μεγάλες εκτάσεις, γι’ αυτό και μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα με το πολυτεμαχισμένο κλήρο δεν βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Ωστόσο, η οικονομική συγκυρία στη χώρα μας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που συνεπάγεται δεν αφήνουν αδιάφορα τα ιδιωτικά funds.

Η αναζήτηση καλλιεργούμενων εκτάσεων έχει αρχίσει και στην Ελλάδα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η αγροτική γη θα είναι ελκυστικότερη όταν θα μπορούν να προσφερθούν μεγαλύτερες εκτάσεις.

Υπάρχουν, όμως, και μεγάλα ρίσκα που συνοδεύουν τις επενδύσεις αυτές. Οι επενδυτές συχνά ανταγωνίζονται για γη με τις τοπικές αγροτικές κοινότητες, ενώ σπάνια συζητούν το ενδιαφέρον τους για τις γεωργικές εκτάσεις με το πληθυσμό που κατοικεί στις περιοχές αυτές.

«Επικερδείς για όλους μπορεί να είναι οι επενδύσεις σε γεωργικές εκτάσεις μόνο αν μετριαστούν οι κίνδυνοι και εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη συναίνεση και στήριξη του τοπικού πληθυσμού», τονίζει η Deutsche Bank.


Διαβάστε περισσότερα στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 19 Ιανουαρίου μαζί με το διπλό περιοδικό Profi Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία