Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ενδυναμώνεται η άνοδος στις τιμές του ελαιολάδου

Ανοδικά έχει κινηθεί τις τελευταίες µέρες η τιµή παραγωγού για το ελαιόλαδο στην Πελοπόννησο, µε τα υψηλότερα επίπεδα να είναι στα 3,52 ευρώ το κιλό, στα οποία πωλήθηκε από τους Συνεταιρισµούς Αγίου ∆ηµητρίου Μονεµβασιάς και Συκέας Λακωνίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Ενδυναμώνεται η άνοδος στις τιμές του ελαιολάδου

2
0
Αναλυτικά, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αγίου ∆ηµητρίου Μονεµβασιάς σε δηµοπρασία που έγινε την Πέµπτη 14 Ιανουαρίου πούλησε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έναντι 3,52 ευρώ το κιλό. «Η πώληση αφορούσε 60 τόνους ιδιαίτερο ελαιόλαδο µε 0,24 οξύτητα, ποικιλίας Αθηνοελιάς», διευκρίνισε στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, Σωτήρης Κρητικός, λέγοντας, επίσης, ότι «οι υπόλοιπες τιµές που δόθηκαν ήταν στα επίπεδα των 3,42 και 3,40 ευρώ το κιλό».  Σηµειωτέον ότι η προηγούµενη πώληση του ίδιου συνεταιρισµού, πριν από περίπου ένα µήνα, ήταν στα 3,45 ευρώ το κιλό.

Λίγες έως τώρα οι δηµοπρασίες Σε αυτές τις τιµές (3,52 ευρώ το κιλό) πούλησε, ύστερα από διαπραγµάτευση, 28 τόνους ελαιόλαδο, φρουτώδες και οξύτητας 0,19, ο Συνεταιρισµός Συκέας Λακωνίας, σε εµπόρους που απορροφούν µεγάλες ποσότητες. Όπως τονίζει ο διαχειριστής του, Σωτήρης Μπατσάκης, «όλες τις χρονιές το ελαιόλαδο του συνεταιρισµού έχει οξύτητα κάτω από 0,22 λόγω κυρίως της άµεσης έκθλιψης, την ίδια µέρα από τη συλλογή».

Υπενθυµίζεται ότι στις περισσότερες περιοχές της νότιας Λακωνίας πέρυσι την ίδια περίοδο η τιµή παραγωγού ήταν στα 3,40 ευρώ το κιλό. «Η ζήτηση είναι ικανοποιητική, η παραγωγή στη νότια Λακωνία φαίνεται κατά 50% περίπου µειωµένη από πέρυσι και τα πρώτα δείγµατα ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας, καλύτερης από την περσινή χρονιά», υπογραµµίζει ο γραµµατέας του Α. Σ. Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας. Όπως τονίζει, «φέτος έχουν γίνει πολύ λίγες δηµοπρασίες σε σχέση µε την περσινή χρονιά και η φετινή εµπορική δραστηριότητα είναι πολύ µικρότερη, καθώς αν και χτυπάνε τα τηλέφωνα, οι παραγωγοί δεν πουλάνε».

Αυξηµένη το τελευταίο διάστηµα είναι η τιµή παραγωγού και σε Κορινθία και Αιγιαλεία. Στη µεν πρώτη οι τιµές παραγωγού για το έξτρα παρθένο, «µέχρι 3 γραµµές οξύτητα, είναι 3,15-3,20 ευρώ το κιλό από 3,05-3,10 ευρώ το προηγούµενο διάστηµα», σηµειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας. «Περιµέναµε µία άνοδο της τιµής τέλος Ιανουαρίου, κατά την ολοκλήρωση της συγκοµιδής, δεδοµένων των ελάχιστων αποθεµάτων από την περσινή χρονιά τόσο στη χώρα µας όσο και στις δύο µεγάλες δυνάµεις της ευρωπαϊκής αγοράς, Ισπανία και Ιταλία, σε συνδυασµό µε τη µειωµένη περίπου 50% παραγωγή στην περιοχή», προσθέτει ο κ. Βαρδάκας. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι την ίδια περίοδο οι τιµές παραγωγού στην περιοχή ήταν στα 2,80-2,90 ευρώ το κιλό.

«Στα 3,15-3,20 βρέθηκε η τιµή παραγωγού και στην Αιγιαλεία στην αρχή της βδοµάδας, κατά 5 λεπτά υψηλότερα σε σχέση µε το προηγούµενο διάστηµα», λέει στην Agrenda ο παραγωγός Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος. Τέλος, στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου η παραγωγή αναµένεται στη µέση της προηγούµενης σεζόν, η τιµή παραγωγού είναι στα 3-3,05 ευρώ το κιλό, στα ίδια επίπεδα µε την αντίστοιχη περσινή.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία