BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στο γράμμα συμβάσεων ξανά η Αθηναϊκή καθώς το κριθάρι είναι λίγο

Στην τήρηση της τιμής που προβλέπεται από τις συμβάσεις, δηλαδή στα 17,2 λεπτά το κιλό για το βυνοποιήσιμο κριθάρι, επανέρχεται η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, μετά από πολλές παλινωδίες που δημιούργησαν βαρύ κλίμα στις τάξεις των καλλιεργητών.

barley_1-Amstel

506
1

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την διοίκηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας να ανακοινώνει και επίσημα την παραλαβή του συνόλου των συμβασιοποιημένων κριθαριών στην τιμή που εξ αρχής είχε συμφωνηθεί και προβλέπονταν από τις συμβάσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την απόφασή της αυτή να είναι αποτέλεσμα των χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων σε όλες σχεδόν τις περιοχές που καλύπτονται από τις συμβάσεις, της αντίδρασης που δημιουργήθηκε από τους παραγωγούς, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα της Agrenda και του Agronews, καθώς και της απόφασης που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης να παραλάβει όλα τα κριθάρια με την τιμή της σύμβασης.

Να αναφερθεί ότι το αρχικό πισωγύρισμα της Αθηναϊκής, ήταν αποτέλεσμα της αγωνίας των διοικούντων της εγχώριας πολυεθνικής μετά τη μείωση στην κατανάλωση μπύρας, λόγω του Covid-19, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν αρχικά ότι οι φετινές αποδόσεις στα κριθαροχώραφα θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που τελικά καταγράφονται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκομιδής και παράδοσης των βυνοποιήσιμων κριθαριών.


Αναλυτικά το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Agronews στη Βόρεια Ελλάδα, έχει ως ακολούθως:  

 

Στην αγορά της συνολικής ποσότητας κριθαριού στη συμφωνημένη τιμή των συμβολαίων που έχει υπογράψει στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας βυνοποιήσιμης κριθής, προχωρά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κι οι συνεργάτες της, βάζοντας «πλάτη» σε μια δύσκολη χρονιά, όπως η φετινή, με στόχο να εκμηδενιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης κορωνοϊού στο εισόδημα των περίπου 2.500 παραγωγών με τους οποίους διατηρεί συνεργασία σε 19 νομούς σε όλη την Ελλάδα.

Τη δέσμευση αυτή αναλαμβάνει η μεγαλύτερη ζυθοποιία της χώρας και με ευθύνη απέναντι στους χιλιάδες συνεργαζόμενους παραγωγούς της ξεκαθαρίζει το τοπίο που πήγε να θολώσει τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή φήμες για το τί θα ισχύσει φέτος με τα συμβόλαια, εξαιτίας του σοβαρού πλήγματος που επέφερε και στην εγχώρια αγορά της μπίρας η πανδημία του κορωνοϊού.

Σε σχετικό ερώτημα του Agronews και της Agrenda η εταιρεία απάντησε χαρακτηριστικά:

«Για την αγορά της συνολικής ποσότητας κριθαριού στη συμφωνημένη, όπως είναι αυτονόητο, τιμή των συμβολαίων δεσμεύεται η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και οι συνεργάτες της σε όλη την Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ξεκίνησε το 2008, και τέσσερα χρόνια αργότερα η εταιρία είχε καταφέρει να καλύψει το 100% των αναγκών παραγωγής της στην Ελλάδα από εγχώριο κριθάρι. Σήμερα, προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι από 2.500 χιλιάδες παραγωγούς από 19 νομούς στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί ολοκληρωμένα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς, αλλά και επιμόρφωσης και υποστήριξης των παραγωγών που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των στρεμματικών τους αποδόσεων.

Τα τελευταία χρόνια, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έκανε ακόμα ένα βήμα, προμηθευόμενη μεγαλύτερη ποσότητα κριθαριού από όση χρειαζόταν για τις εγχώριες ανάγκες παραγωγής μπύρας, την οποία διοχέτευε σε αγορές του εξωτερικού, εξάγοντας ελληνική βύνη.

Φέτος, παρά το ότι ο κλάδος της ζυθοποιίας υπέστη πολύ μεγάλο πλήγμα μέσα στις απρόβλεπτες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παραμένει σταθερή στη δέσμευση της για την προμήθεια εγχωρίως παραγόμενου κριθαριού για όλες τις ανάγκες παραγωγής της στην Ελλάδα. Καταρχάς αγοράζει σημαντικά περισσότερο κριθάρι από όσο θα χρειαστεί για την παραγωγή στη χώρα μας, καλύπτοντας ήδη το μεγαλύτερο μέρος των συμβολαιακών ποσοτήτων και  στρέφεται ακόμα πιο δυναμικά στις εξαγωγές ελληνικής βύνης.

Παράλληλα ενώνει δυνάμεις με τους συνεργάτες της σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να μην πληγεί το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, υλοποιώντας μιας συντονισμένη, συλλογική προσπάθεια για την αγορά της υπόλοιπης, πολύ μικρής πλέον, ποσότητας που περιλαμβανόταν στις συμφωνίες για αυτήν την χρονιά, και προφανώς στη συμφωνημένη τιμή αγοράς.

Τελικός στόχος της εταιρίας και των συνεργατών της δηλαδή είναι να φτάσουν την απορρόφηση της συνολικής ποσότητας κριθαριού που είχε ενταχθεί στον αρχικό σχεδιασμό.

Σε αυτή την αρνητική συγκυρία, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κι οι συνεργάτες συγκεντρωτές της επιλέγουν να εκμηδενίσουν το κόστος της κρίσης για τους παραγωγούς επενδύοντας στη βιωσιμότητά του μεγαλύτερου και πλέον επιτυχημένου προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας που υλοποιείται στην Ελλάδα, κάνοντας πράξη της δεσμεύσεις της Εταιρείας για στήριξη των τοπικών κοινωνιών και της ελληνικής οικονομίας».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

18-06-2020 15:25ΤΡΕΛΛΑΜΕΝΟΣ

ΤΩΡΑ Η ΖΗΜΙΑ ΕΓΙΝΕ.......

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία