BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Η γνώση για την Αζωτούχο Λίπανση που αλλάζει τα δεδομένα στις αποδόσεις

Ο δείκτης Micronaire, η ποιότητα της ίνας, το βάρος και ο αριθµός των καρυδιών. Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από το άζωτο στο βαµβάκι που είναι κρίσιµης σηµασίας να εφαρµόζεται µε προσοχή και επάρκεια ειδικά στα νεαρά φυτά. Άλλωστε, οι ανάγκες του βαµβακιού είναι ευµετάβλητες και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Εξίσου σηµαντικό το άζωτο και στο καλαµπόκι, η έλλειψη του οποίου οδηγεί σε µειωµένες αποδόσεις, ακόµα κι αν τα άλλα θρεπτικά στοιχεία βρίσκονται σε επάρκεια.

bambaki-azwtlip

Φωτεινή Γιαννακοπούλου

66
0

Η ορθολογική λίπανση του βαµβακιού είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που συντελούν στην αύξηση των στρεµµατικών αποδόσεων και την ποιοτική βελτίωση των παραγόµενων προϊόντων της καλλιέργειας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά σχετικό ρεπορτάζ του Φακέλου «Αζωτούχος Λίπανση: Βαμβάκι - Καλαμπόκι» της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 5 Ιουνίου μαζί με το περιοδικό Profi.

Γενικά η σπουδαιότητα του αζώτου, στην προαγωγή της αύξησης και της ανάπτυξης του ριζικού συστήµατος, καθώς και της παραγωγής των καλλιεργειών, αλλά και στην ενίσχυση της πρόσληψης από τα φυτά των υπόλοιπων θρεπτικών στοιχείων στην ανάπτυξη, συνίσταται στις βασικές διαδικασίες που συµµετέχει κατά τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου των φυτών.  Στην καλλιέργεια του βαµβακιού το άζωτο επιδρά σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του. Συγκεκριµένα, προάγει τη βλαστική ανάπτυξη, αυξάνει την ένταση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των φυτών, το δείκτη φυλλικής επιφάνειας και την περιεκτικότητα των φύλλων σε χλωροφύλλη. Παράλληλα ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών, την παραγωγή περισσότερων πλάγιων διακλαδώσεων, των χτενιών, των λουλουδιών, των ανθοφόρων κλάδων, των άθεων και των καρυδιών, καθώς και τον αριθµό, το βάρος και το µέγεθος του καρυδιού, του σπόρου και των ινών.

Μετά από µακροχρόνια πειράµατα έχει παρατηρηθεί υψηλή συσχέτιση µεταξύ του εδαφικού αζώτου και του ύψους της καρποφορίας, της απόδοσης και της ποιότητας των ινών. Η θετική αυτή επίδραση στην απόδοση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αριθµού των καρυδιών, αλλά και στην αύξηση του βάρους τους.  Αντίστοιχα όσον αφορά τη συσχέτιση µεταξύ του εδαφικού αζώτου και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ίνας, έχει αποδειχτεί ότι η επάρκεια αζώτου επηρεάζει θετικά το µήκος , την αντοχή της ίνας, το SCI (Spinning Consistency Index = συντελεστής κλωσιµότητας). Επίσης η επάρκεια αζώτου επηρεάζει θετικά το δείκτη micronaire (MIC) των ινών του βαµβακιού. Ο δείκτης micronaire (MIC) παρέχει σηµαντικά στοιχεία για κρίσιµα χαρακτηριστικά για την επεξεργασία των ινών του βαµβακιού (λεπτότητα και ωριµότητα των ινών), καθώς και για την ποιότητα των ινών και επηρεάζει τα neps (κόµβοι µπερδεµένων ινών), την απόδοση σε νήµα, την ποιότητα νήµατος και υφασµάτων καθώς και την βαφή και εµφάνιση του νήµατος.

Η έλλειψη αζώτου, ανάλογα µε το βαθµό της έντασης, µπορεί να εκδηλωθεί µε αποχρωµατισµούς των παλαιότερων φύλλων, καχεκτική ανάπτυξη του φυτού, πτώση των καρποφόρων οργάνων και τελικά µειωµένες αποδόσεις παραγωγής και υποβάθµιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ινών. Ταυτόχρονα µε την έλλειψη αζώτου παρατηρείται µείωση του µεγέθους των φύλλων και του αριθµού των καρποφόρων κόµβων. Σε περιπτώσεις τροφοπενίας αζώτου, παρατηρείται επίσης περιορισµός στην πρόσληψη των υπόλοιπων θρεπτικών ουσιών αλλά και του νερού.













Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία