BACK TO
TOP
Προϊόντα

Εκπλήττουν αρνητικά τους καπνοπαραγωγούς οι τιμές στα «Κατερίνη»

Έµπρακτη στήριξη από το εµπόριο ανέµεναν φέτος οι καπνοπαραγωγοί Πιερίας µήπως και σηκώσουν λίγο κεφάλι, µετά από δύο ζηµιογόνες χρονιές, αλλά οι µεταποιητές αντί να «βάλουν πλάτη» όπως φέρονται να υποσχόταν, µάλλον τους τη… γυρίζουν, προκαλώντας αντιδράσεις. Η ψυχρολουσία ήρθε στα ζυγίσµατα των ποιοτικών «πάνω χεριών» της τοπικής ποικιλίας «Κατερίνη», που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο κι έχει να κάνει µε τις τιµές που έχει αρχίσει να πληρώνει η µεταποίηση, οι οποίες είναι από 5 έως και 10 λεπτά χαµηλότερες από ό,τι πέρυσι, µε το επιχείρηµα ότι δεν ευνοεί το διεθνές περιβάλλον.

22-35_pin__2_

Λεωνίδας Λιάμης

84
0

Παρότι το ζητούµενο, όπως τονίζει στην Agrenda ο πρόεδρος του «Καπνοπαραγωγικού Συνεταιρισµού Σαµσούς Κατερίνης» Πασχάλης Κατσάρας, είναι «να δούµε πού θα κάτσει η µέση τιµή, διότι αποµένει ένα περίπου 20% της παραγωγής να ζυγιστεί», η διαφαινόµενη αρνητική εξέλιξη έχει βαρύνει το κλίµα στους παραγωγούς.

«Αν τελικώς έχουµε µείωση της τιµής θα είναι µια δυσάρεστη τροπή για την καλλιέργεια και τους παραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι προέρχονται από δύο σεζόν µε σοβαρές καταστροφές στην παραγωγή», αναφέρει ο κ. Κατσάρας και σηµειώνει πως «µπορεί οι αυξήσεις τις προηγούµενες σεζόν να µην ήταν µεγάλες, αλλά έστω και λίγο η τιµή τσιµπούσε».

«Υπόσχονταν αυξήσεις και ανακοινώνουν µειώσεις»

Ο έµπειρος συνεταιριστής δηλώνει ακόµη πως εάν δεν αλλάξει κάτι θεαµατικά στο τέλος των ζυγισµάτων, οι παραγωγοί θα έχουν πέσει θύµατα εµπαιγµού από το εµπόριο. «Πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική σεζόν προέτρεπαν τους παραγωγούς να βάλουν καπνά και υποσχόταν πως η τιµή θα είναι τουλάχιστον 20 λεπτά υψηλότερη από πέρυσι. Το να πάνε, εν τέλει, σε χαµηλότερες τιµές είναι αδικαιολόγητο», τόνισε.

Προβληµατισµένος εµφανίζεται και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καπνοπαραγωγών Λόφων Πιερίας Βαγγέλης Γιαννώτας, υπό την οµπρέλα του οποίου δραστηριοποιούνται περίπου 300 παραγωγοί από συνολικά οκτώ χωριά του ∆ήµου Πέτρας. «∆υστυχώς θα µουγκρίσουµε φέτος», λέει παραστατικά ο κ. Γιαννώτας και επιβεβαιώνει πως κάποια από τα µέλη του Συλλόγου ζύγισαν καπνά µε 5 λεπτά χαµηλότερα από τις περυσινές τιµές. Σύµφωνα µε τον ίδιο «τα πράγµατα δεν είναι καθόλου καλά. Παρότι υπήρχε η αίσθηση πως φέτος οι τιµές θα είναι αυξηµένες και πως θα πιάναµε µεσοσταθµικά τα 5 ευρώ το κιλό, διότι το προϊόν δεν έχει ποιοτικά ζητήµατα, βλέπουµε µια τάση για µειώσεις από τους µεταποιητές».

Παρόµοια παράπονα, για ζυγίσµατα που δίνουν 4,50 µε 4,60 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι οι τιµές ήταν στα 4,75 ευρώ το κιλό, εκφράζουν και τα µέλη του ΣΠΕΚΟ Βροντούς, τονίζει ο πρόεδρος της Γιώργος Νάτσιος. Στην ποικιλία Μπασµά η εικόνα δεν είναι ακόµη καθαρή, για το πώς θα πάνε οι τιµές, καθώς τα ζυγίσµατα σε Σέρρες, Ξάνθη, Καβάλα, ∆ράµα και Ροδόπη, λόγω της κατάστασης µε τον Covid, κατά πάσα πιθανότητα θα µετατεθούν στις αρχές µε µέσα ∆εκεµβρίου, αν και φαίνεται πως και εδώ η τάση δύσκολα θα είναι διαφορετική.

Οι χαµηλές τιµές διώχνουν παραγωγούς από τον καπνό

Αποτέλεσµα όλων αυτών, πάντως, είναι να µειώνεται χρόνο µε το χρόνο η καλλιέργεια στην Ελλάδα, η οποία, όπως παραδέχεται κι ο κ. Τζούµας, µε το ζόρι φτάνει πλέον συνολικά στα 13 εκατ. κιλά.

Στα καπνοπαραγωγικά κέντρα, µάλιστα, θεωρούν ότι µε µειώσεις τιµών στο προϊόν η κατάσταση θα χειροτερέψει. «Σε µια τριετία θα ψάχνουµε καπνά στην Ελλάδα. Πριν τρία χρόνια στο νοµό Σερρών είχαµε περίπου 2,5 εκατ. κιλά παραγωγή και φέτος είναι αµφίβολο αν θα είµαστε στο 1 εκατ. κιλά. Χάσαµε το 60% του τονάζ σε µια τριετία και θα φύγουν και άλλοι από τον καπνό γιατί πλέον δεν αφήνει µεροκάµατο», τονίζει ο Μιχάλης Τσερβίστας, πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισµού Βισαλτίας. «Με το κόστος παραγωγής στα 3,5 ευρώ το κιλό, κανείς δεν δουλεύει για 1 ευρώ το κιλό κέρδος», σηµειώνει και ο κ. Γιαννώτας από τον Α.Σ.Κ. Λόφων Πιερίας, προειδοποιώντας ότι «οι τάσεις φυγής θα συνεχιστούν».

 

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία