
Χίλια επίλεκτα φυτά, τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon φυτεύονται από τον Ευάγγελο Αβέρωφ στον αμπελώνα του Γινιέτς στο Μέτσοβο, τον πιο ορεινό στην Ελλάδα, και οι πρώτες οινοποιήσεις πραγματοποιούνται στο σπίτι της Βασιλαρχόντισσας. Το Κατώγι Αβέρωφ, εν έτει 1959, είναι γεγονός. Το 1989, η σκυτάλη περνά στον γαμπρό του, Σωτήρη Ιωάννου, και καλλιεργούνται νέες ποικιλίες, το οινοποιείο επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται. Το Κατώγι Αβέρωφ περνά σε μία περίοδο έντονης εξωστρέφειας, ξεκινά τη λειτουργία του το ξενοδοχείο και από λίγους μεμονωμένους επισκέπτες μέσα σε λίγα χρόνια δέχεται 20.000 επισκέπτες ετησίως. Ο μικρός οργισμένος κρασότοπος του Μετσόβου έχει ανθίσει. «Είναι ένα όραμα που περνά από γενιά σε γενιά» αναφέρει ο Αλέξανδρος Ιωάννου, εγγονός του Ευάγγελου Αβέρωφ, που από το 2015 είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, και ζει πλέον στο Μέτσοβο, εκεί που χτυπά η καρδιά της εταιρείας. Και συμπληρώνει «η διαμονή μου στο Μέτσοβο με βοήθησε να καταλάβω την αγάπη που έτρεφε ο παππούς μου γι’ αυτό».
Αναλυτικό ρεπορτάζ στο περιοδικό Wine Trails που κυκλοφορεί μαζί με την εφημερίδα Agrenda εκτάκτως την Παρασκευή 22 Μαρτίου