BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Καλά μηνύματα από την Ευρωπαϊκή αγορά για το επιτραπέζιο σταφύλι

Οι µειωµένες διαθέσιµες ποσότητες στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω αυξηµένης ζήτησης και υψηλότερης κατανάλωσης σε Ασία, Μέση Ανατολή και Ρωσία, µπορεί να φέρει µέχρι και ελλειµµατική προσφορά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda ,µε την κύρια ελληνική παραγωγή να µπαίνει στο παιχνίδι τον Αύγουστο.

36_5

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

68
0

Ενδείξεις για καλή χρονιά στο επιτραπέζιο σταφύλι δηµιουργούνται για τους Έλληνες παραγωγούς, αναµένοντας τη φετινή παραγωγή που δείχνει να βαίνει καλώς σε ποσότητα, αν και λίγο οψιµότερη, λόγω της κατάστασης που δηµιουργείται παγκοσµίως, καθώς υπάρχει αυξανόµενη ζήτηση σταφυλιών στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, σύµφωνα µε έκθεση του Freshplaza. Ως αποτέλεσµα, οι όγκοι στην ευρωπαϊκή αγορά είναι περιορισµένοι προς το παρόν, παρατηρούνται ακόµη και ελλείψεις, ενώ στη χώρα µας, µικρές ποσότητες ποικιλίας Prime έχουν ήδη παραχθεί στην Κρήτη.

Όψιµη κατά δύο εβδοµάδες µε κανονικές ποσότητες εµφανίζεται συνολικά η φετινή παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού της Ελλάδας, λόγω χαµηλών θερµοκρασιών την άνοιξη και βροχών στις περιοχές καλλιέργειας, όπως δηλώνει στην Agrenda ο εξαγωγέας ∆ηµήτρης Σπανός, ενώ επισηµαίνει πως η καθυστέρηση της συγκοµιδής και στην Αίγυπτο θα αφήσει περιθώρια στη διεθνή αγορά για το ελληνικό προϊόν. Το «βαρύ πυροβολικό» της παραγωγής, η όψιµη λευκή Σουλτανίνα (Thompson), αναµένεται να συγκοµιστεί µετά τις 10 Αυγούστου στην Κρήτη και µετά τις 18-20 του ίδιου µήνα στην Κορινθία.

Από την Κρήτη θα συγκοµιστεί και η κόκκινη Automn Pearl στα τέλη του Αυγούστου. Θετική εξέλιξη µπορεί να αποτελέσει για την Ελλάδα η ελάττωση των διαθέσιµων ποσοτήτων από Ισπανία στα τέλη του Αυγούστου µε αρχές Σεπτέµβρη, ενώ ο ∆.  Σπανός σηµειώνει πως τεράστια σηµασία θα έχει η πολιτική των super-markets και οι τιµές που θα πουλάνε το προϊόν, καθώς αν αυτές είναι τσιµπηµένες, το σταφύλι δε θα φεύγει και οι µεγάλες διαθέσιµες ποσότητες θα «φρακάρουν» στην αγορά και θα ρίξουν ζήτηση και τιµή.

Όσον αφόρα τις ποικιλίες, οι τρέχουσες τάσεις της αγοράς δείχνουν µια προτίµηση στα σταφύλια χωρίς κουκούτσια. «Ο καταναλωτής προτιµά τα σταφύλια χωρίς σπόρους (sheedless). Σε κάθε περίπτωση, αν προσφέρουµε ένα πολύ καλό ιταλικό σταφύλι µε σπόρους, είναι γενικά αποδεκτό από τον Γερµανό αγοραστή». Το χρώµα των ποικιλιών σταφυλιών αποτελεί επίσης σηµαντικό παράγοντα, καθώς αναφέρεται ότι στη Γερµανία, τα λευκά σταφύλια είναι πολύ δηµοφιλή και οι πωλήσεις τους συνεχίζουν να αυξάνονται.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ, στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 5 Ιουλίου, μαζί με το περιοδικό Profi.

 


 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία