«Κάθε γειτονιά και συνεργείο», λέει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, παραγωγός και αντιπρόεδρος της Ελαιουργικής, επισημαίνοντας ότι φέτος έχουν έρθει πολλά συνεργεία και έμποροι πρώτη φορά, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την απορρόφηση όλης της παραγόμενης ποσότητας.
Παράλληλα, η ζήτηση και για τη μεταποιημένη ελιά Χαλκιδικής είναι μεγάλη. Κι αυτό καθώς είναι φανερό ότι η φετινή παραγωγή θα είναι υπερβολικά μειωμένη τόσο στη Χαλκιδική όσο και στις άλλες περιοχές, όπου καλλιεργείται η εν λόγω ποικιλία.
Λόγω της μειωμένης καρποφορίας φέτος η ελιά Χαλκιδικής χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή ποιότητα, καθώς είναι «χοντρές και καθαρές», λένε οι παραγωγοί.
Ως εκ τούτου, οι τιμές παραγωγού αναμένεται να διαγράψουν ανοδική πορεία από το 1 ευρώ το κιλό, που ακούγεται τώρα για τα 110 τεµάχια το κιλό.
Στην Ισπανία οι τιμές παραγωγού για τις πράσινες ελιές αναμένονται καλές, καθώς τόσο στην Ανδαλουσία όσο και σε άλλες περιοχές εκτιμάται μειωμένη παραγωγή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών την άνοιξη.
Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Profi.