Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Καλαμπόκι

shutterstock-1826119061__1_

 Μια νέα κίνηση που αποτυπώνει την ανοδική τάση στην εγχώρια αγορά καλαμποκιού έρχεται από την ΕΒΟΛ, η οποία ανακοίνωσε προκαταβολή στα 31 λεπτά το κιλό με κλείσιμο τιμής στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που έρχεται να σπάσει τα σταγανά του εμπορίου στον θεσσαλικό κάμπο, που επιμένει στα 30 λεπτά κλειστά. 

45_4

Πρώτη φορά καταγράφονται τέτοιες διακυμάνσεις στην τιμή με την οποία διατίθενται τα ενσιρώματα καλαμποκιού στην εγχώρια αγορά, εξέλιξη η οποία αποδίδεται έως ένα βαθμό στο κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργεί η αργή απελευθέρωση των ουκρανικών αποθεμάτων σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

36_pin_51

Σιγή ασυρµάτου έχει πέσει τις τελευταίες εβδοµάδες στα παραγωγικά κέντρα καλαµποκιού της χώρας, µε τις προσφορές που είχαν ακουστεί περί τα µέσα Μαρτίου, για συµβόλαια µε 30 λεπτά το κιλό στο σπυρί και ακόµα και 8 λεπτά το κιλό στο ενσίρωµα να αποµακρύνονται αθόρυβα από το τραπέζι.

38_pin_12

Με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς τιµές καλαµποκιού προχωρούν οι σπορές στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, ενώ ήδη διαφαίνεται µια τάση ενίσχυσης των στρεµµάτων, όσο οι παραγωγοί λαµβάνουν εξασφαλίσεις για την καλή εµπορική πορεία του προϊόντος τουλάχιστον µέχρι το τέλος του 2022.

22-35_pin_26

Καλαµπόκι µε τουλάχιστον 30 λεπτά το κιλό στα φθινοπωρινά αλωνίσµατα προαναγγέλλουν οι τελευταίες κινήσεις του εµπορίου στους εγχώριους κάµπους, όπου ήδη γίνονται ζυµώσεις για σύναψη συµβολαίων µε παραγωγούς τόσο στην περίπτωση του καρπού όσο και για το ενσίρωµα.

kalampoki-silo

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η θεσμοθέτηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι και μάλιστα από φέτος, έτσι ώστε να βοηθηθεί η καλλιέργεια και η εγχώρια παραγωγή του προϊόντος σε μια χρονιά η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι έντονα ελλειμματική, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία.

22-35_4

Κανείς δεν βλέπει οροφή στις τιµές που µπορεί να γράψει το καλαµπόκι µέχρι το τέλος του χρόνου, µε τις εξελίξεις των τελευταίων ηµερών να επεκτείνουν σε βάθος 36 µηνών τουλάχιστον τις υφιστάµενες ισορροπίες στην αγορά.

22-35_22

Στα 300 ευρώ ο τόνος διαµορφώνεται εδώ και µερικά 24ωρα το πάνω όριο του εύρους τιµών για το καλαµπόκι, µε την ασυγκόµιστη ποσότητα να έχει περιοριστεί σε µερικές δεκάδες στρέµµατα πλέον, ενώ αυξάνονται και οι ποσότητες εισαγωγής.

22-35_pin

Πορεία επιστροφής στα υψηλά Σεπτεµβρίου των 290 ευρώ ο τόνος παίρνει εκ νέου η εγχώρια αγορά καλαµποκιού, µε τις µεγάλες αγορές βιοµηχανιών στον κλάδο της πτηνοτροφίας να σχηµατίζουν υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία 24ωρα.

22-35_pin_21

Με τον αλωνισµό στο καλαµπόκι να µην έχει αποκτήσει ακόµα ρυθµό, τα παραγωγικά κέντρα της χώρας κατακλύζουν έµποροι και µεσίτες που διεκδικούν όσο το δυνατόν µεγαλύτερες ποσότητες, µαρτυρώντας την κοινή εκτίµηση όλων ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.

Kalampoki-sygomidi

Με τον αλωνισμό στο καλαμπόκι να μην έχει αποκτήσει ακόμα ρυθμό, τα παραγωγικά κέντρα της χώρας κατακλύζουν έμποροι και μεσίτες που διεκδικούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες μπορούν να αποκτήσουν, μαρτυρώντας την κοινή εκτίμηση όλων ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.

Kalampoki_sygkomidi

Με γραμμή να μη πουλήσουν κάτω από 27 λεπτά το κιλό ξεκινούν τις προσεχείς ημέρες το αλώνισμα καλαμποκιού οι παραγωγοί στην Στερεά Ελλάδα, ενώ ήδη έχουν γίνει κάποιες κοπές στην Αιτωλοακαρνανία, με την αγορά να πληρώνει ήδη 265 ευρώ τον τόνο. Παράλληλα Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία αντιμετώπισαν πρόβλημα ξηρασίας με αποτέλεσμα να κοπούν τόνοι από την αναμενόμενη παραγωγή τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία