Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Στα 370 το σκληρό σε Φότζια και Ιταλία, 30 λεπτά οι παραγωγοί

Σπάει ένα µετά το άλλο τα ρεκόρ η τιµή στο σκληρό σιτάρι, µε τον δείκτη της Φότζια να προσθέτει άλλα 20 ευρώ τον τόνο την τελευταία εβδοµάδα, ανεβάζοντας τη χρηµατιστηριακή τιµή του προϊόντος στα 370 ευρώ ο

Sitari_1o

Γιάννης Πανάγος

112
0

Το ελληνικό σκληρό που πάει προς εξαγωγή, καθώς η ζήτηση είναι δεδοµένη, λείπει από την εσωτερική αγορά, όπου οι ανάγκες της βιοµηχανίας ζυµαρικών και των µύλων δεν έχουν καλυφθεί, ειδικά στις καλές ποιότητες.

Όλα αυτά δηµιουργούν ένα εκρηκτικό µείγµα, χωρίς κανείς να µπορεί να προσδιορίσει την έκταση της εισαγόµενης κατά βάση ανόδου αλλά και τη διάρκειά της. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι η ανοδική πορεία θα έχει διάρκεια, θα µεταφερθεί δηλαδή και στον επόµενο χρόνο και θα ανατρέψει πολλά από τα σχέδια των συντελεστών της συγκεκριµένης αγοράς.

Ήδη, στις τάξεις των παραγωγών η µετατόπιση προς το σκληρό σιτάρι, ενόψει της νέας καλλιεργητικής σεζόν είναι δεδοµένη και πολλοί αναρωτιούνται πού θα φθάσουν τα στρέµµατα του σκληρού και πόσος θα πρέπει να είναι ο πιστοποιηµένος σπόρος για να τα καλύψει.

Όπως είναι φυσικό, αυτή η διάσταση έχει επιπτώσεις και στις άλλες καλλιέργειες, απ’ όπου σίγουρα θα χαθούν στρέµµατα. Την ίδια στιγµή, ανησυχία εκδηλώνεται για τις τιµές που θα επικρατήσουν σε ότι αφορά τα ενοίκια, καθώς υπάρχουν ιδιοκτήτες γης που κάνουν ήδη νύξεις για αύξηση των τιµών, ως αποτέλεσµα της προοπτικής που παρουσιάζει σήµερα το σκληρό σιτάρι.

Οι απανωτές αυξήσεις στη διεθνή τιµή του προϊόντος πάντως έχουν ως αποτέλεσµα τον περιορισµό των πράξεων στην εσωτερική αγορά, καθώς το εξαγωγικό εµπόριο ανεβάζει τις προσδοκίες του και οι λίγοι παραγωγοί που έχουν σιτάρι στις αποθήκες τους δεν δείχνουν προς το παρόν κανένα ενδιαφέρον να πουλήσουν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία