Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πούλα και μετάνιωνε... στα 490 ευρώ ο τόνος το σκληρό σιτάρι στη Φότζια

Προσεγγίζει τα 500 ευρώ ο τόνος η τιμή σκληρού σίτου στην Ιταλία, με το εμπορικό κέντρο της Φότζια να κλείνει την διαπραγματευτική εβδομάδα το βράδυ της Τετάρτης αναρτώντας τιμή στα 49 λεπτά το κιλό τιμή αποθήκης εμπόρου για σιτάρια πρώτης ποιότητας.

sitari_site_01_09

9353
4

Έχοντας κερδίσει 105 ευρώ ο τόνος σε βάθος 14 ημερών η αγορά της γεινοτικής χώρας, εδραιώνει πλέον τα 43 λεπτά το κιλό για την εγχώρια αγορά. Αυτός ο «νόμος» των 43 λεπτών στον παραγωγό ήδη εφαρμόζεται με την Δημητριακή Α.Ε να φημολογείται ότι φορτώνει με αυτές τις τιμές στον Θεσσαλικό κάμπο, ήδη από το περασμένο σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

 Μιλώντας στην Agrenda παραγωγοί, δηλώνουν αμηχανία με την τροπή που έχει πάρει η αγορά, ενώ παράλληλα εκφράζουν ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι από του χρόνου, αφού ήδη δέχονται οχλήσεις από μη αγρότες ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων που έως σήμερα νοίκιαζαν, οι οποίοι είτε διεκδικούν μερίδιο από το ράλι των σιτηρών πιέζοντας για αύξηση των ενοικιαστηρίων, είτε προσβλέπουν στην ιδιοχρησία.

Ταυτόχρονα, τα περιθώρια κέρδους ροκανίζουν και οι σταθερές ανατιμήσεις στις εισροές, οι οποίες με τη σειρά τους αποδίδονται στο ράλι των τιμών πετρελαίου που υπερέβη τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς και στις δυσκολίες των μεταφορών, όπου τα ναύλα έχουν εκτοξευθεί ενώ καθημερινά τα καράβια αλλάζουν την πορεία τους αφού βρέθηκε μεγαλύτερος πλειοδότης.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πλέον αρκετοί παραγωγοί προτίθενται να κλείσουν ποσότητες και να ρευστοποιήσουν την παραγωγή τους, αφού παράλληλα σε όποια οφέλη αποθήκευσης έρχεται να προστεθεί και το κόστος αποθήκευσης. Μάλιστα, όσοι είχαν δώσει με ανοιχτή τιμή από τα αλώνια, πλέον φιξάρουν σε τιμές 2 έως 3 λεπτά κάτω από αυτές που πληρώνει η αγορά.

Την περασμένη Δευτέρα τέλος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμό Χάλκης ξεκίνησε διαγωνισμό με τιμή βάσης τα 43 λεπτά το κιλό, ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ των αγοραστών έδωσε τιμή στα 44 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι που έχουν συλλέξει τα μέλη του συνεταιρισμού της Χάλκης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

03-09-2021 09:41Λάζαρος

Τα χειλάκια του αγρότη δεν θα γελάσουν ποτέ γιατί με τόση ακρίβεια πετρέλαιου, λιπασμάτων,φαρμάκων και ενοικίου χωραφιών πάλι μόνο τον ταχυδρόμο θα κάνει ο αγρότης όχι πως και η κτηνοτροφία θα καλοπέραση πάλι για τους εμπόρους θα δουλέψει

Απάντηση

03-09-2021 00:09Παναγιώτης

Τελικά ποτέ δεν ήμαστε ευχαριστημένοι και πάντα αναζητούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Απλά το θέμα είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης και όχι χρηματηστηριακη φούσκα. Δεν υπάρχουν σκληρά στάρια, έχουν ακριβηνει τα μεταφορικά από Καναδά, άσε που και αυτοί φέτος η παραγωγή τους έπεσε στο μισό με αποτέλεσμα φέτος να ανέβει η τιμή. Φυσικά αυτό μπορεί να συμβεί και του χρόνου γιατί παράλληλα έχουν πέσει και τα αποθέματα

Απάντηση

02-09-2021 17:12Γιάννης

Πολύ φοβάμαι μήπως είναι φούσκα η τιμή του Σκληρού , γιατί δεν δικαιολογείται αυτή η τεράστια αύξηση μέσα σε λίγες ημέρες . Μήπως λέω , γίνει όπως πριν από μερικά χρόνια οταν ανέβηκε στά 40-41 λεπτά και απότομα έπεσε στα 18-20 λεπτά . Ευχόμαστε να διατηρηθεί αυτή η τιμά και του χρόνου να γελάσει και λίγο το χειλάκι του παραγωγού στόν πρωτογενή τομέα .

Απάντηση

02-09-2021 11:41Κώστας

Δεν το λες και...."υγιές εμπόριο"!! Θα την βρούμε μπροστά μας αυτή την πρόσκαιρη ευφορία, όλοι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων μεγάλης καλλιέργειας....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία