BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πρώτη ανοδική αντίδραση στους ευρωπαικούς δείκτες

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου τα πράγματα είναι λίγο στάσιμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι τιμές πιέζονται.

papadogianis_M_3_5

59
0
Αντιθέτως διακρίνονται σημάδια αντίδρασης μετά την απότομη πτώση από τα υψηλά που σημειώθηκαν πριν λίγες εβδομάδες. Η τοπική αγορά εξακολουθεί και προσφέρει στήριξη στις ελληνικές τιμές, ενώ η εξαγωγή βρίσκεται περίπου στα 470 ευρώ ο τόνος FOB δίχως να έχουν ακουστεί νέες πράξεις. Το σενάριο της σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα φαίνεται για την ώρα το πιθανότερο, μέχρι να φτάσουμε κοντά στις νέες σπορές.

Στα σκληρά σιτάρια, στις τιμές της Φότζια είχαμε ανάκαμψη κατά 10 ευρώ ο τόνος μετά από τρεις εβδομάδες στασιμότητας. Συγκεκριμένα για τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης εμπόρου κυμαίνεται στα 495-500 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιμή αποθήκης εμπόρου διαπραγματεύεται στα 485-490 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιμές επίσης αντέδρασαν κατά 15 ευρώ, πιάνοντας τα 415 ευρώ ο τόνος. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση από τη Νότια Ευρώπη και τις βορειο-αφρικανικές χώρες σε συνδυασμό με την αδυναμία του Καναδά φέτος να καλύψει σημαντικό μέρος των ζητήσεων.

Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, η εκτίμηση για εξαιρετικά χαμηλά αποθέματα σιτηρών, καλαμποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ φυσικά και αύξησε τις τιμές του μαλακού σίτου. Στην άνοδο βοήθησε φυσικά και η γενικευμένη αύξηση τιμων των εμπορευμάτων, παρά την παράλληλη ισχυροποίηση του δολαρίου. Στη Γαλλία, τέλος, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 8 ευρώ ο τόνος μέσα σε μια εβδομάδα λαμβάνοντας δυναμική από το Σικάγο. Οι τιμές συμβολαίων Δεκεμβρίου ‘21 διαπραγματεύονται στα 258 ευρώ ο τόνος.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία