BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με καλές προϋποθέσεις β' γύρος αλωνιών, σκληρό με συν 2 λεπτά

Ξαναγύρισαν το τελευταίο 24ωρο οι μηχανές στα αλώνια, μετά την ολιγοήμερη διακοπή λόγω των γενικευμένων βροχοπτώσεων σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Κεντρική Ελλάδα όπου η συγκομιδή είχε αρχίσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

IMG_6886_2

Γιάννης Πανάγος

10959
6

Καλές προϋποθέσεις  και στο δεύτερο γύρο  αλωνισμού σε σιτηρά,  με ζήτηση το σκληρό  συν 2 λεπτά ο Μάρκου  

Η εικόνα στα περισσότερα σιταροχώραφα δείχνει ότι η ποιοτική επιβάρυνση από τις βροχοπτώσεις δεν είναι μεγάλη, αν και απώλειες στις αποδόσεις σίγουρα θα καταγραφούν. 

Το βέβαιο είναι ότι η ζήτηση της αγοράς, ειδικά για σκληρό σιτάρι παραμένει ισχυρή, τέτοια που να ακούγεται η αύξηση κατά 2 λεπτά το κιλό , δηλαδή από τα 46 στα 48,  της εμπορικής τιμής με την οποία αγοράζει με μόνο ζητούμενο τη χαμηλή υγρασία, το ελεύθερο εμπόριο.

Στην εξέλιξη αυτή ο Θεσσαλικός συνεταιρισμός ΘΕΣγη ανακοίνωσε τιμή στα 48 λεπτά το κιλό για την πρώτη ποιότητα και 47 για την δεύτερη. 

Σημειωτέον ότι στα σκληρά σιτάρια συγκεκριμένων ποικιλιών και προδιαγραφών που οδηγούνται στη μεταποιητική βιομηχανία, ήδη η τιμή που πληρώνεται «πατάει» ή και υπερβαίνει για συγκεκριμένους παραγωγούς τα 50 λεπτά το κιλό. 

Στο μαλακό σιτάρι, η μικρή εγχώρια παραγωγή «γράφει» αυτό τον καιρό μια τιμή παραγωγού η οποία προσεγγίζει τα 40 λεπτά το κιλό, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές. 

Σταθερή είναι μέχρι στιγμής η εικόνα αγοράς για τα κριθάρια και γενικά τα προϊόντα που οδηγούνται για ζωοτροφή, με τα 32 λεπτά να κυριαρχούν στο ελεύθερο εμπόριο και τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις να μην πληρώνουν σε καμιά περίπτωση πάνω από 35 λεπτά το κιλό, κι αυτό για «μεγάλα σημάδια» και σταθερές συνεργασίες. 

Η πρόοδος της συγκομιδής για την τρέχουσα περίοδο και η δυνατότητα «απελευθέρωσης» εξαγωγών από την εμπόλεμη ζώνη (Ουκρανία - Ρωσία) και ειδικά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της αγοράς στο μαλακό σιτάρι και το κριθάρι σήμερα και στο καλαμπόκι σε λίγους μήνες, κάτι που θα κρίνει γενικότερα την πορεία της αγοράς ζωοτροφών. 

Προς το παρόν η κατάσταση παραμένει ασφυκτική, κάτι που κάνει ζωηρή τη ζήτηση ακόμα και για το άχυρο (παράγωγο μετά τη συγκομιδή των σιτηρών), με τους εργολήπτες (χορτοδετικές – μεταφορικά μέσα) να πληρώνουν μέχρι 5 ευρώ το στρέμμα για να σηκώσουν το άχυρο, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν δωρεάν και με παρακάλια. Την ίδια στιγμή, η τιμή του άχυρου κυμαίνεται από 5 έως 7 λεπτά το κιλό, τιμή από την οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν βέβαια τα δετικά και τα μεταφορικά που προσεγγίζουν αντίστοιχα τα 3-4 λεπτά το κιλό.

Στα 48 λεπτά το σιτάρι από τον Α.Σ. Ενιπέα με δυνατότητα ανοιχτής τιμής

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» ανακοίνωσε ότι αγοράζει σιτάρι με τιμή 0,48 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα ανοιχτής τιμής έως και 30 Νοεμβρίου, η οποία θα διαμορφώνεται καθημερινά και θα ανακοινώνεται από το συνεταιρισμό στο site του (www.enipeasagro.gr). 

Με 48 λεπτά αγοράζει σκληρό σιτάρι ο ΘΕΣγη

Ξεκίνησε τις παραλαβές σκληρού σιταριού νέας εσοδείας ο Θεσσαλικός συνεταιρισμός ΘΕΣγη σύμφωνα με ανακοίνωσή του, με την τιμή σε πρώτη φάση να διαμορφώνεται στα 48 λεπτά το κιλό για την πρώτη ποιότητα (Σ1) και στα 47 λεπτά για τη δεύτερη ποιότητα (Σ2).

Για όσους παραγωγούς επιθυμούν να κρατήσουν την τιμή ανοιχτή, δίνεται προκαταβολή 30 λεπτών το κιλό και περιθώριο κλεισίματος μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι παραλαβές πραγματοποιούνται στους αποθηκευτικούς χώρους της Nutria A.E στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθημερινά, από 08.00 πμ έως 10.00 μμ και οι πληρωμές κάθε Τρίτη και Παρασκευή, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η τιμολόγηση.

Όπως διευκρινίζει ο συνεταιρισμός, οποιαδήποτε μεταβολή της κλειστής τιμής θα ανακοινώνεται μέσω του site thesgi.gr

Ο Πρόεδρος του ΘΕΣγη, κύριος Παναγιώτης Καλφούντζος, ανέφερε σχετικά:

«Φέτος, αναμένουμε ότι θα αυξηθούν κατά πολύ οι ποσότητες που διαχειριζόμαστε, γι’ αυτό και προχωρήσαμε στην ενοικίαση μεγάλων και σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων. Σκοπός της εμπορικής μας πολιτικής είναι να καλυφθούν μέσω της προκαταβολής οι άμεσες ανάγκες των παραγωγών- μελών και των συνεργατών μας, καθώς τα κόστη ενέργειας και εφοδίων έχουν εκτοξευθεί και οι αγρότες βρίσκονται απέναντι σε πρωτοφανείς οικονομικές και άλλες συγκυρίες. Η συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουμε στοχεύει στην εξασφάλιση μιας δίκαιης τιμής για τους παραγωγούς σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά».

 

 

 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

15-06-2022 22:35Αελ

ΤΩΝ ΜΆΡΚΟΥ ΘΑ ΤΩΝ ΠΆΡΕΙ Η ΜΠΑΛΑ ΠΡΩΣ ΤΑ ΠΑΝΩ.ΠΡΟΣΕΧΩΣ.

Απάντηση

15-06-2022 12:36Δημήτρης

Ο Κυριος Μάρκου έχει εκκοκκιστήρια καί είναι ένας από τους κορυφαίους στο χώρο τού βαμβακιού.

Απάντηση

14-06-2022 23:17THEODOR

AΓΡΟΤΕΣ ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!! ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΑΚΙΑ- ΜΕΣΙΤΑΚΙΑ - ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΜΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΙΑΝΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ....

Απάντηση

14-06-2022 19:18Ενας

Ποίος είναι βρε παιδιά αυτός ο Μάρκου που τον αναφέρει συνέχεια ο Πανάγος

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία