Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ανακάμπτει η Φότζια στα 495 ευρώ ο τόνος, σε άνοδο η εγχώρια αγορά

Έπειτα από συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που έκοψαν σχεδόν 100 ευρώ ο τόνος στην τιμή σκληρού σίτου, η Φότζια επιστρέφει στα θετικά, ανακτώντας κάποιο από το χαμένο έδαφος, γράφοντας κέρδη 12,5 ευρώ ο τόνος στις δύο πρώτες ποιοτικές κατηγορίες, σε μια εξέλιξη που παρέσυρε ανοδικά και την ελληνική αγορά, με τα FOB να διαμορφώνουν τα 435 ευρώ έπειτα από τα χαμηλά των 420 ευρώ.

sitari_agora-sklirou-site

Πέτρος Γκόγκος

5178
8

Το σήμα ανόδου στην αγορά σκληρού σίτου έπεσε την περασμένη εβδομάδα, με τα δεδομένα να ανατρέπονται τόσο από την πτωτική αναθεώρηση της παραγωγής στον Καναδά, όσο και από το γενικευμένο κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές σιτηρών εξαιτίας της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία. Βέβαια, ακόμα οι ισορροπίες στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά σκληρού, δεν υπαγορεύουν επιστροφή στα υψηλά των 50 λεπτών που πλήρωνε η αγορά στο ξεκίνημα του ελληνικού αλωνισμού τον περασμένο Ιούνιο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τιμή μπορεί να διεκδικήσει ξανά τα επίπεδα αυτά, αφού παρά τη μειωμένη έναντι των αρχικών εκτιμήσεων σοδειά του Καναδά, η χώρα εξακολουθεί να αναμένει υπερδιπλάσιες ποσότητες συγκριτικά με πέρυσι, ενώ και οι Καναδοί μεσίτες ακολουθούν επιθετική εμπορική πολιτική, ειδικά στην γαλλική αγορά.

Στη Φότζια, οι τιµές στη νέα λίστα ενισχύθηκαν κατά 12,5 ευρώ ο τόνος. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 490-495 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 480-483 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία έχουν σταθεροποιηθεί οι τιµές στα επίπεδα των 440 ευρώ ο τόνος.

Λιγότερο υποσχόμενος Καναδάς

Μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων φαίνεται ότι θα είναι η σοδειά του Καναδά, με την στατιστική υπηρεσία της χώρας αλλά και το υπουργείο γεωργίας να ρίχνουν τις προσδοκίες για τις αποδόσεις στα 200 κιλά το στρέμμα (30 bushels/acre) επικαλούμενες τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες εβδομάδες. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις τοποθετούσαν τη σοδειά του Καναδά στους 6,5 εκατ. τόνους για το 2022, ενώ πλέον το επικρατέστερο σενάριο θέλει μια σοδειά της τάξης των 6,1 εκατ. τόνων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το «αισιόδοξο» σενάριο που θέλει τη μείωση της παραγωγής κατά 400.000 τόνους έναντι των προσδοκιών, με συντηρητικούς αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο το τελικό τονάζ να βρεθεί κάτω από τους 5,8 εκατ. τόνους. Ήδη τα FOB του Καναδά κάλυψαν το 40% περίπου των απωλειών που έγραψε η τιμή τους τελευταίους 2 με 3 μήνες και πλέον διαπραγματεύονται στα 411 ευρώ ο τόνος.

 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

04-10-2022 12:29κ,ωστας παπαδόπουλος

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΛΑΚΟ ΣΙΤΑΡΙ ΘΑ ΕΚΤΟΞΕΥΘΕΙ....

Απάντηση

03-10-2022 22:01THEODOR

Τα λεω και τα ξαναλεω ,το κερδοσκοπικό παιχνιδι του εμπορίου συνεχίζεται κανονικά οπως το εχουν σχεδιασει. Αφού κατάφεραν να ρίξουν την τιμή παραγωγού ο Μάρκου με το προεδρείο της ενωσης Ορεστιάδας και αφού πληρωθουν οι παραγωγοι θα αρχισουν το πραγματικό ράλι ανόδου της τιμής. .Κοιτάξτε γύρω σας φιλοι αγρότες σε τοπικό επίπεδο ποιοι πλουτίζουν και ποιοι φτωχαίνουν τα τελευταία χρόνια και θα καταλάβετε τι συμβαίνει καθε χρόνο.Αλλα ομως θα πρέπει επιτέλους να κατανοησετε ΠΡΩΤΑ την δικιά σας ευθύνη για ολα αυτά....

Απάντηση

30-09-2022 12:55Παρατηρητης

Σήμερα με πήραν τηλέφωνο 2 μεσιτες πρωί πρωι για 0.38 λεπτά . Τους είπα να πάνε να γ@#&€#@ε. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα έχουμε γερή άνοδο τις επόμενες μέρες. Κατά την γνώμη μου.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

30-09-2022 00:07Στέφανος Ορεστιάδα

Θα περιμένω να δω πόσο μπορεί να αντέξει ο αγροτικός κόσμος!!! Τα σκληρά θα ξαναβρούν τα ανώτερα του Ιουλίου. Είναι θέμα χρόνου,ο Καναδάς είναι μακριά, 0,50 το κιλό μέχρι τέλους του έτους.ΚΡΑΤΑΜΕ .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-09-2022 16:36Ιωάννης Μιχαηλίδης

Είναι που ο Καναδάς θα κάλυπτε την αγορά της Ευρώπης λες και θα τα πούλαγε τζάμπα ακόμη και αν είχε υπέρ παραγωγή φυσικά και η τιμή του σκληρού σίτου θα γράψει νέα ιστορικά έως το τέλος της χρονιάς

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία