BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Μέχρι 43 λεπτά το σκληρό με τη Φότζια σε νέα άνοδο στα 510 ευρώ

Απόκλιση από τις τιμές που διαμορφώνει το εμπόριο στην ευρωπαϊκή αγορά εμφανίζουν οι τιμές οι οποίες προσφέρονται στους Έλληνες παραγωγούς για το αποθηκευμένο σκληρό σιτάρι.

sitari_site_4

Πέτρος Γκόγκος

3629
4

Η συνεδρίαση της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου στη Φότζια, είδε τις τιμές να ενισχύονται κατά 10 ευρώ ο τόνος σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες, με τα υψηλά του εύρους για την πρώτη ποιότητα να διαμορφώνονται πλέον στα 510 ευρώ ο τόνος, ενώ την ίδια στιγμή το εγχώριο εμπόριο προσφέρει «βαριά» 43 λεπτά το κιλό στους παραγωγούς.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές σκληρού σίτου και στη Γαλλία, με τις φορτώσεις να γίνονται πλέον στα 470 ευρώ ο τόνος έναντι των 465 ευρώ μια εβδομάδα πριν.

Τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου στις ευρωπαϊκές τιμές, δείχνουν πάντως να εξαντλούνται, αφού «τελείωσαν» οι ειδήσεις που περίμενε η αγορά, χωρίς στο μεταξύ να έχουν προσεγγιστεί τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που σχηματίστηκαν κατά τα ελληνικά αλώνια. Συγκεκριμένα, έπειτα από την πτωτική αναθεώρηση στην σοδειά του Καναδά που έδωσε καύσιμα για ένα ράλι της τάξης των 100 ευρώ ο τόνος περίπου στις τιμές για την σοδειά της Βόρειας Αμερικής, Τυνησία και Αλγερία προχώρησαν σε αγορές με την τιμή στα 519 και 510 περίπου ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε λιμάνι τους, που θεωρήθηκαν από το εμπόριο υψηλές, δίνοντας σήμα για μικρές ανοδικές αναπροσαρμογές.

Πλέον, δεν φαίνονται στον ορίζοντα εξελίξεις που θα μπορούσαν να δώσουν νέα ώθηση. Ούτε όμως υπάρχουν αφορμές για κάποια σημαντική διόρθωση, με τον λόγο για τη διαμόρφωση των τιμών από εδώ και στο εξής να παίρνει η κατανάλωση και ο ρυθμός με τον οποίο εξαντλούνται τα αποθέματα.

Στο μεταξύ, το εγχώριο εμπόριο, παρά την ανοδική τάση των αγορών τις προηγούμενες εβδομάδες, δε προχώρησε σε αξιόλογες κινήσεις, αναμένοντας ίσως κάποια περαιτέρω ενίσχυση των τιμών. Τα ελληνικά FOB ενισχύθηκαν όλο αυτό το διάστημα κατά μόλις 20 ευρώ ο τόνος και πλέον παραμένουν στα 440 ευρώ.

Με την ίδια έλλειψη ενδιαφέροντος προσεγγίζουν οι έμποροι και τους παραγωγούς που κράτησαν ποσότητες στις αποθήκες τους, πληρώνοντας τιμές αρκετά κάτω από τα επίπεδα με τα οποία κινείται η αγορά στην γειτονική Ιταλία.

Στα μαλακά σιτάρια, η ευρωπαϊκή αγορά δοκίμασε το ισχυρό σημείο αντίστασης των 360 ευρώ ο τόνος, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του 2022 να υποχωρούν πίσω στα 353 ευρώ, έπειτα από κερδοσκοπικές ρευστοποιήσεις ενόψει της έκθεσης προσφοράς και ζήτησης του USDA. Η έκθεση ωστόσο δεν έφερε σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της εν λόγω αγοράς και πλέον αναμένεται οι εξελίξεις με τη συμφωνία για τις ουκρανικές εξαγωγές να αναλάβουν το ρόλο του καταλύτη για τις τιμές. Σημειώνεται ότι σε περίπου ένα μήνα, η συμφωνία που υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι λήγει, με τον ΟΗΕ να επιχειρεί μια ανανέωσή της για ένα χρόνο. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν εμπόδια, αφού ήδη από τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν είχε απορρίψει την αποτελεσματικότητά της ως προς την διευκόλυνση με τα ουκρανικά αποθέματα αδύναμων οικονομικά χωρών. Με τις συγκρούσεις στην εμπόλεμη ζώνη να αποκτούν μεγαλύτερη ένταση, δεν αποκλείεται μια νέα εργαλειοποίηση της συμφωνίας για τα σιτηρά. Σε κάθε περίπτωση, οι σπορές στην Ουκρανία δείχνουν ότι τα χειμερινά σιτηρά θα περιοριστούν σε λιγότερο από το 50% των περσινών εκτάσεων.

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

14-10-2022 11:12Σακης

Είναι καιρός να μπουν πραγματικοί έμποροι που οι τιμές τους να συμβαδίζουν με τις παγκόσμιες τάσεις ότι έχει απομείνει Είναι τελείως διαπλεκομενο και σάπιο!!!

Απάντηση

13-10-2022 14:45THEODOR

Ειναι ξεκάθαρο το παιχνίδι.. πλησιάζει ο καιρός του ράλι ανόδου της τιμής ....ομως κορόιδα εχετε πληρωθεί οπότε οπως κάθε χρόνο αλλοι θα γευτούν τον κόπο σας !!!!!

Απάντηση

13-10-2022 11:50Τ.

Ζητω στους Έλληνες εμπορους. Ζητω ... οι παραγωγοί κανουν και πληρωνουν τα παντα και τα εμπορακια ,που εχουν καταντησει πλεον αηδια , κρατουν επιτηδευμένα τις τιμες στα ταρταρα (εκμεταλλευονται την οικονομικη κατασταση των παραγωγών για να πλουτισουν με ξενες πλατες). Οι παραγωγοι ομως φταινε γιατι ποτε ο ενας δεν μπορει να συννενοηθει με τον αλλον, νομιζει ο καθενας οτι τα ξερει ολα και σιγα μην ακουσει τι θα του πει ο διπλανος του. Κρατήστε τα σταρια σας για να τους δωσουμε ολοι μαζι ενα μαθημα.ο παραγωγος πρεπει να εχει τον πρωτο λόγο. Ανθρωποι κοντομυαλοι καταντησαμε. Και εσεις στις εφημερίδες πειτε και αλλα..

Απάντηση

13-10-2022 08:42Βασίλης

Όταν η Ιταλία βρίσκεται στα 510 ο τόνος στην Ελλάδα η τιμή ποτέ δεν ήταν λιγότερο από 470. Αυτή ήταν η διαφορά στα τελευταία 20χρονια, άσε που μερικές φορές οι μύλοι πλήρωναν και παραπάνω απο τούς Ιταλούς για ποιοτικά σιταρια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία