BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Διεκδικεί τα 45 λεπτά η τιμή στο σκληρό σιτάρι, 520 ευρώ η Φότζια

Η ανοδική πορεία που ακολουθεί η ευρωπαϊκή αγορά σκληρού σίτου τις τελευταίες εβδοµάδες, φαίνεται ότι δικαιώνει όσους αγρότες απέφυγαν να προβούν σε βιαστικές πωλήσεις υπό την πίεση των χαµηλών τιµών που διαµορφώθηκαν µετά την απότοµη διόρθωση του περασµένου Ιουνίου.

22_pin_8

Πέτρος Γκόγκος

8597
2

Βέβαια, ακόµα η αγορά δεν έχει προσεγγίσει τις κορυφές των 48 έως 50 λεπτών, που έπιασε κατά τα ελληνικά αλώνια, ούτε δείχνει ικανή να επιστρέψει σ’ αυτές τις τιµές µέσα στις επόµενες εβδοµάδες, δεδοµένης της προσφοράς που υπάρχει φέτος από τον Καναδά, παρά το γεγονός ότι η χώρα της Βόρειας Αµερικής απέχει από τις αρχικές εκτιµήσεις παραγωγής.

Με άλλα λόγια, τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου στις ευρωπαϊκές τιµές, δείχνουν πάντως να εξαντλούνται, αφού «τελείωσαν» οι ειδήσεις που περίµενε η αγορά, χωρίς στο µεταξύ να έχουν προσεγγιστεί τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που σχηµατίστηκαν κατά τα ελληνικά αλώνια.

Οι καλές ποιότητες στα 44 λεπτά

Ωστόσο, η αγορά έχει ανακάµψει από τα χαµηλά των 38 λεπτών που πλήρωνε το εµπόριο µέχρι πριν από λίγες εβδοµάδες. Πλέον ο κανόνας στην εγχώρια αγορά είναι τα 42 λεπτά το κιλό, ενώ για τις καλές ποιότητες σε µεµονωµένες πράξεις µε µύλους συζητούνται µέχρι και τα 44 λεπτά. Ακόµα και αν η αγορά επιστρέψει µέσα στον χειµώνα στα επίπεδα των 48 και 50 λεπτών το κιλό, δεδοµένου του κόστους αποθήκευσης, αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι για τη φετινή χρονιά, η επιλογή της πώλησης πάνω στον αλωνισµό ήταν η πιο συµφέρουσα.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου, η Φότζια έδωσε νέες λίστες τιµών που διαµορφώνουν την τιµή αποθήκης για το σκληρό σιτάρι στα 520 ευρώ ο τόνος. Πρόκειται για µια νέα άνοδο, της τάξης των 10 ευρώ ο τόνος συγκριτικά µε την προηγούµενη εβδοµάδα, µε την ιταλική αγορά να βρίσκεται εδώ και τέσσερεις εβδοµάδες σε ανοδικό ρυθµό.

Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 510 - 520 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 505 µε 508 ευρώ ο τόνος. Σταθερή στα 470 ευρώ έµεινε η τιµή σκληρού σίτου στη γαλλική αγορά.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

24-10-2022 22:24THEODOR

Αγαπητοι παραγωγοί σε λίγο καιρό θα δείτε τιμές πολύ υψηλές αλλά οχι για εσάς αλλά για αυτούς που κανονίζουν το παιχνίδι χρησιμοποιώντας τα χρηματιστήρια ,τα πληρωμένα σάιτς, προεδρεία συνεταιρισμών και αλλα οπλα που εχουν στη φαρέτρα τους.....

Απάντηση

24-10-2022 19:47Κωστας

Σάρες Μάρες κουκουνάρες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία