BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Ενώνουν δυνάμεις οι συνεταιριστές της Θεσσαλίας για το βαμβάκι

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των πέντε Συνεταιρισμών Λαρισαίων Αγροτών, Πλατυκάμπου, Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», Φαρσάλων «Ζευς» και Κρήνης Φαρσάλων, με βασικό αντικείμενο την κοινή διαχείριση της καλλιέργειας βάμβακος και την κοινή εμπορία του προϊόντος, υπεγράφη προ ημερών στα γραφεία του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών.

3-Vamvaki_2_2

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου

34
0

Η κίνηση αυτή αποτελεί πρωτοπόρο ενέργεια, καθώς είναι η πρώτη φορά που πέντε αγροτικοί συνεταιρισμοί με αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών βαμβακιού αποφασίζουν να συμπράξουν σε μία κοινή προσπάθεια.

Η «Συνεργασία» μετρά 140 ενεργούς συνεταιριστές-παραγωγούς βαμβακιού και αριθμεί τουλάχιστον 13.000 στρέμματα βαμβακιού. Το πρώτο βήμα Συνεργασίας αποτελεί η διασφάλιση του οικονομικού περιβάλλοντος για τα μέλη των ΑΣ και σε δεύτερη φάση η ολοκληρωτική διαχείριση της καλλιέργειας και του προϊόντος.

Στα μέλη του συνεταιρισμού δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους για τα στρέμματα που προτίθενται να καλλιεργήσουν, ενώ διάχυτη είναι η αισιοδοξία στους πρωτεργάτες του εγχειρήματος ότι στην πορεία και μέχρι το τέλος Απριλίου θα προστεθούν στον ενιαίο συνεταιρισμό και άλλοι βαμβακάδες, αφού πρώτα γίνουν μέλη των τοπικών συνεταιρισμών.

Στην κοινή συνεδρίαση των πέντε ομάδων παραγωγών συγκροτήθηκε πενταμελής Διαχειριστική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει τις διερευνητικές επαφές με τα εκκοκκιστήρια του κάμπου, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η προπώληση του βαμβακιού μέσα στην άνοιξη, οπότε η τιμή ανέκαθεν είναι καλύτερη απ’ ό,τι το φθινόπωρο. Δεν αποκλείεται η συμφωνία να κλειστεί με παραπάνω από ένα εκκοκκιστήριο, εφόσον η τιμή που θα δοθεί θα είναι ικανοποιητική.

Η Επιτροπή αυτή αποτελείται από τον πρόεδρο ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών Φώτη Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο Α.Σ Πλατυκάμπου Ιωάννη Κουκούτση, τον πρόεδρο ΑΣ Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» Αθανάσιο Καραΐσκο, τον πρόεδρο ΑΣ Κρήνης Βάιο Αγγελακόπουλο και τον πρόεδρο ΑΣ ΖΕΥΣ Αχιλλέα Αποστόλου.

Aπέφεραν καρπούς οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις πολλών Ομάδων Παραγωγών για να ενώσουν τις δυνάμεις τους, κάνοντας αρχή με πέντε ομάδες παραγωγών υποστήριξε στο Agronews ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών  Φώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε με σιγουριά ότι:

«Βλέποντας τα οφέλη από τις συμφωνίες που θα κλείσουμε με εκκοκκιστήρια στην πορεία και άλλοι Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών της Θεσσαλίας, θα μας προσεγγίσουν.

Πιστεύω στην συγκεκριμένη συμμαχία με το Συνεταιριστικό Θεσσαλικό βαμβάκι και στην σύμπλευσή μας, η οποία θα επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα. Μπορούμε για παράδειγμα να πιέσουμε ως συνεταιρισμοί το ΥΠΑΑΤ να περάσει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε η περιουσία ανενεργών συνεταιρισμών να πάει , έστω και με τη μορφή εκμίσθωσης σε υγιή συνεταιριστικά σχήματα, για να καρπίσει η «χέρσα γη» και να μην διαμελιστεί σε καταστάσεις άσχετες με τον συνεταιρισμό.

Εμείς ως ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών συνεχίζουμε τις επαφές και την αναζήτηση νέων και καλύτερων συνεργασιών, όπως  πρόσφατα που επισκεφτήκαμε με τα μέλη του Δ.Σ. Βαρδούλη Γεώργιο, Μαντζώνη Ελευθέριο, Δημητριάδη Απόστολο και Σταυροθεόδωρο Χρήστο το εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων "GAVRIEL".

Ενημερωθήκαμε για την ποιότητα λιπασμάτων και ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις με συνοδεία του ιδιοκτήτη και Γενικού Διευθυντή Γαβριήλ Ευάγγελου, καθώς και του Γεωπόνου  Μουστάκα Βαγγέλη και αναμένουμε προσφορά στις τιμές των λιπασμάτων για συνεργασία προς όφελος του παραγωγού.
Σύντομα θα υπάρξουν και δείγματα εντός του γραφείου του Α.Σ.ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ (ΑΓΧΙΑΛΟΥ 4-ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ) για την ποιότητα των λιπασμάτων.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία