BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Η άνοδος του δολαρίου εμπόδιο στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος για το βαμβάκι

Είναι νωρίς ακόµα για ασφαλείς εκτιµήσεις, παρά το κλίµα που πάνε να φτιάξουν οι έµποροι. Οι εξελίξεις στον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας ανατρέπουν κάθε δύο εβδοµάδες την αγορά.

71EeoxesMZL__SX700_

Πέτρος Γκόγκος

32
0

Μπορεί χρηµατιστηριακά η τιµή για το βαµβάκι πράγµατι να µην αφήνει πολλά περιθώρια για τα επίπεδα πάνω από τα 70 σεντς ανά λίµπρα που διαµορφώθηκαν πέρυσι, ωστόσο είναι ακόµα νωρίς για εκτιµήσεις γύρω από την τιµή, τη στιγµή µάλιστα που τα χρηµατιστήρια ακούνε κυρίως τις εξελίξεις από το µέτωπο του εµπορικού πολέµου ΗΠΑ και Κίνας. Εξελίξεις οι οποίες αλλάζουν κατεύθυνση κάθε δεύτερη εβδοµάδα απ’ ότι φαίνεται.

Πάντως από το Πάσχα και µετά, το βαµβάκι δείχνει σηµάδια υποχώρησης, σηµάδια τα οποία µαζί µε την πρόσφατη έκθεση του USDA η οποία µεταξύ άλλων κάνει λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 2% στις ΗΠΑ, γίνονται σηµαία της βιοµηχανίας και των αγορών, προκειµένου να πιέσουν τις τιµές παραγωγού σε παγκόσµιο επίπεδο. Όλα αυτά τείνουν να διαµορφώνουν µια κακή ψυχολογία στις τάξεις των παραγωγών, και της χώρας µας, όµως θα έπρεπε να λάβει κανείς υπ όψιν του από τη µια την άνοδο του δολαρίου και από την άλλη πως υπάρχει πολύς δρόµος ακόµη ως τον Οκτώβριο.

Βέβαια, η πρόβλεψη για τη µέση τιµή του βαµβακιού, όσον αφορά τη σεζόν 2019-2020, στην έκθεση Αυγούστου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), κατέβηκε στα 60 σεντς, 3 σεντς κάτω από την πρόβλεψη του προηγούµενου µήνα. Επιπλέον η έκθεση προβλέπει υψηλότερα αρχικά αποθέµατα, υψηλή παραγωγή, παραπάνω εξαγωγές και µεγαλύτερα τελικά αποθέµατα. Η παραγωγή φέτος αναµένεται να είναι κατά 2% αυξηµένη, φτάνοντας τα 22,5 εκατ. δεµάτια. Η έρευνα υποδεικνύει ελαφρώς µεγαλύτερη έκταση καλλιέργειας, και απόδοση, σε σύγκριση µε την πρόβλεψη του προηγούµενου µήνα, µε αποτέλεσµα να γίνεται λόγος για ρεκόρ µεγαλύτερης παραγωγής δεκατετραετίας.

Εν τω µεταξύ, η αναµενόµενη µικρότερη κατανάλωση ευθύνεται κατά πολύ για την αύξηση στα προβλεπόµενα παγκόσµια τελικά αποθέµατα που έφτασαν τα 2 εκατ. δεµάτια.  Τα αρχικά αποθέµατα είναι υψηλότερα, κυρίως λόγω µιας µείωσης 500 χιλιάδων δεµατίων από την κατανάλωση της προηγούµενης περιόδου, 2018-2019.  Η κατανάλωση είναι χαµηλότερη στην Κίνα, την Ινδία, την Κίνα και το Ουζµπεκιστάν. Πάντως ας αναφερθεί πως αυτόν το µήνα η παραγωγή για το 2019-2020 αποτιµήθηκε κατά 200 χιλιάδες δεµάτια µικρότερη από ό,τι στην έκθεση του προηγούµενου µήνα.

Βιαστικά η Τυνησία ανακοινώνει µεγάλη παραγωγή ελαιολάδου

Αν και η ελαιοκοµική περίοδος στην Τυνησία ξεκινά Νοέµβριο, το υπουργείο Γεωργίας της χώρας έσπευσε εν µέσω θέρους να ανακοινώσει µια παραγωγή που µπορεί να υπερβεί τους 350.000 τόνους. Μάλιστα αν οι εκτιµήσεις επιβεβαιωθούν, η χώρα της Βόρειας Αφρικής αναµένει τη δεύτερη µεγαλύτερη, µετά της Ισπανίας, παραγωγή διεθνώς. Υπενθυµίζεται ότι φέτος η παραγωγή της Τυνησίας δεν ξεπέρασε τους 140.000 τόνους, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας και τους 120.000 τόνους σύµφωνα µε τον IOC, εκ των οποίων εξήχθησαν 117.000 τόνοι αποδίδοντας έσοδα

 550 εκατ. δολάρια για τη βιοµηχανία ελαιολάδου της χώρας. Πάντως, το 2014 η παραγωγή της Τυνησίας άγγιξε τους 340.000 τόνους, µια αύξηση της τάξης του 485% από το 2013, ενώ το 2017 τους 280.000 τόνους.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 24 Αυγούστου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία